Wiadomości z Lubina
Efektywna produkcja i ...
Pomimo trudnego otoczenia makroekonomicznego, niestabilnych cen na rynku surowców oraz wysokiej presji kosztów, w KGHM w 2023 roku ... » Samorząd Województwa D...
Dolnośląski Program Stypendialny dla uczniów szczególnie uzdolnionych w zakresie przedmiotów ścisłych i zagrożonych wyklucze... » Otwarcie sezonu turyst...
Już niebawem, w ostatni weekend kwietnia, tuż przed długim weekendem majowym na Bulwarze Nadodrzańskim w Głogowie odbędzie się trzecia edycja Otw... » Helios Anime przedstaw...
Helios zaprasza wszystkich fanów anime na film zrealizowany na podstawie bestsellerowej mangi. „Spy x Family Code: White” to p... »
Pomimo trudnego otoczenia makroekonomicznego, niestabilnych cen na rynku surowców oraz wysokiej presji kosztów, w KGHM w 2023 roku ... » Samorząd Województwa D...
Dolnośląski Program Stypendialny dla uczniów szczególnie uzdolnionych w zakresie przedmiotów ścisłych i zagrożonych wyklucze... » Otwarcie sezonu turyst...
Już niebawem, w ostatni weekend kwietnia, tuż przed długim weekendem majowym na Bulwarze Nadodrzańskim w Głogowie odbędzie się trzecia edycja Otw... » Helios Anime przedstaw...
Helios zaprasza wszystkich fanów anime na film zrealizowany na podstawie bestsellerowej mangi. „Spy x Family Code: White” to p... »
Twoja wyszukiwarka
Zdrowie
Edukacja
Miasto
Lokale
Czy wiesz, że...?
...1992 Drużyna piłkarska Zagłębia Lubin zostaje mistrzem I ligi
Wiadomosci z Lubina i okolic
Makaron zapiekany w dyni z porem i kurczakiemData dodania: 07 listopada 2018 — Kategoria: Wiadomości
Choć Halloween już za nami, to sezon na królową jesiennych warzyw wciąż trwa. Polecamy przepis na pyszną zapiekankę makaronową, którą przygotujemy i efektownie podamy w dyni! Farsz wykonany z dodatkiem kurczaka, zapiekany pod pierzynką z sera będzie niezwykle sycący, a dodatek aromatycznych ziół takich jak szałwia i bazylia, podkreśli delikatny smak dyni.
Zachęcamy do zapoznania się z autorskim przepisem Roberta Muzyczki – Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy oraz eksperta kulinarnego OSM Piątnica. Mam nadzieję, że będzie to ciekawa inspiracja kulinarna dla Państwa.
Składniki:
- 1 średnia dynia
- 400 g makaronu papardelle
- 300 g mięsa z uda kurczaka
- 300 ml Śmietana 30% np. od OSM Piątnica
- 2 średnie pory
- 300 miąższu z dyni
- 3 łyżki masła
- 6 listków świeżej szałwii
- 10 listków świeżej bazylii
- 100 g tartego żółtego sera
- 4 łyżki oleju
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
- Z dyni odciąć pokrywkę, wydrążyć środek , wysmarować wnętrze olejem i podpiec w piekarniku w 160oC przez ok. 20 minut.
- Makaron ugotować w osolonej wodzie na półtwardo, następnie odcedzić i zahartować zimną wodą.
- Kurczaka pokroić w kostkę, posolić i popieprzyć do smaku, a następnie podsmażyć na dwóch łyżkach oleju na złoty kolor. Następnie dodać pokrojony w półkrążki por (bez mocno zielonych części) dodać masło, cząstki miąższu z wydrążonej dyni i całość poddusić 2-3 minuty na wolnym ogniu. Do całości dodać wcześniej przygotowany makaron, śmietanę, pokrojoną w paseczki szałwię, bazylię i całość wymieszać.
- Nafaszerować dynię, posypać serem, przykryć dyniową pokrywką i zapiec w piekarniku w 180oC przez ok. 30-40 minut.
Smacznego!
Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy, oraz redakcja serwisu Lubiński Magazyn Informacyjny
Wyslij link znajomemu: http://elubin.pl/wiadomosci,18799.html
Ten artykul byl czytany 8012 razy.
brak komentarzy
Wszystkie komentarze umieszczane przez uŃytkownikŃw i gosci portalu sa ich osobista opinia. Redakcja oraz wlasciciele portalu nie biora odpowiedzialnosci za komentarze odwiedzajÂących.
Ciekawostki: (wp.pl)
Nasz Lubin: (Nasz Lubin)
Forum Lubina:
Strona Glowna | O nas | Dla prasy | Prywatnosc | Patronat | Reklama | Kontakt |
Subskrybuj nasz kanaĹ RSS!
Subskrybuj nasz kanaĹ RSS!