Pomimo trudnego otoczenia makroekonomicznego, niestabilnych cen na rynku surowców oraz wysokiej presji kosztów, w KGHM w 2023 roku ... » Samorząd Województwa D...
Dolnośląski Program Stypendialny dla uczniów szczególnie uzdolnionych w zakresie przedmiotów ścisłych i zagrożonych wyklucze... » Otwarcie sezonu turyst...
Już niebawem, w ostatni weekend kwietnia, tuż przed długim weekendem majowym na Bulwarze Nadodrzańskim w Głogowie odbędzie się trzecia edycja Otw... » Helios Anime przedstaw...
Helios zaprasza wszystkich fanów anime na film zrealizowany na podstawie bestsellerowej mangi. „Spy x Family Code: White” to p... »
Data dodania: 30 czerwca 2016 — Kategoria: Wiadomości
Alergia to nie choroba, ale patologiczna odpowiedź tkanek na działanie alergenów, czyli po prostu obcych substancji, które jednak same w sobie nie są najczęściej dla organizmu szkodliwe. Organizm w kontakcie z uczulającym go czynnikiem uruchamia układ immunologiczny i produkuje przeciwciała, które zwalczają niczemu winne substancje. Najczęściej występująca u małych dzieci alergia to alergia pokarmowa – uczulenie na białko mleka krowiego (stąd jej stara, nieużywana już nazwa: „skaza białkowa”). Jak ją rozpoznać i jak postępować w wypadku potwierdzenia się diagnozy?
Skąd ta alergia?
Mechanizm alergii jest zawsze taki sam, ale objawy alergiczne mogą być różne, często trudne do szybkiego zdiagnozowania. Reakcje alergiczne najczęściej obejmują skórę oraz nabłonki: jelit, nosa i oskrzeli. Obraz alergii zależy w dużej mierze od czynnika ją wywołującego, sposobu wniknięcia alergenu do organizmu oraz wieku alergika. Alergie pokarmowe występują u około 4-9 procent ludzi, najczęściej u niemowląt i małych dzieci. Jedną z prawdopodobnych przyczyn tego stanu rzeczy może być fakt, że w przypadku noworodków i niemowląt ilość przyjmowanego pokarmu jest bardzo duża w stosunku do wagi ich ciała (nawet kilkukrotnie większa niż u starszych dzieci i osób dorosłych). Ponadto układ odpornościowy i pokarmowy nie są jeszcze w pełni dojrzałe, a nadmiar bodźców i potencjalnych alergenów – może je nadmiernie obciążać, sprawiając że się „gubią” w swoich reakcjach. Białka mleko krowiego i gluten to dwa najpopularniejsze alergeny w naszej szerokości geograficznej – po prostu spożywamy ich bardzo dużo. Wśród Amerykanów na przykład popularna jest alergia na fistaszki (są miłośnikami masła orzechowego z fistaszków właśnie), a mieszkańcy południowej europy często cierpią z powodu alergii na owoce morza.
Diagnoza: alergia pokarmowa
Jakie są charakterystyczne objawy alergii u dzieci? Pierwszym i najczęściej występującym symptomem są wypryski na buzi malucha, które następnie mogą pojawiać się na całej skórze niemowlaka. Charakterystycznej wysypce towarzyszą także luźne i śluzowane stolce, a w ostrych reakcjach alergicznych – również kolki i wymioty. Na alergie pokarmowe nie ma lekarstwa – walczy się nimi poprzez unikanie kontaktu z alergenem. Zgodnie z zasadą: małe dziecko – mały kłopot, pediatrze dużo łatwiej powiązać objawy z konkretnym produktem spożywczym u noworodka, niemowlaka i małego dziecka, bo ich dieta jest stosunkowo uboga lub rozszerzana pod ścisłą kontrolą, wedle odgórnych wytycznych. Noworodek i niemowlę w pierwszym półroczu życia spożywają wyłącznie mleko – stąd najczęstszym alergenem jest właśnie białko. Najistotniejszym elementem poradzenia sobie z alergią pokarmową jest zastosowanie odpowiedniej diety eliminnacyjnej. Alergia pokarmowa u niemowląt karmionych piersią jest stosunkowo łatwa do opanowania, bo i zastosowanie środków zaradczych jest w miarę proste. Istotna jest tutaj bowiem dieta matki, z której należy jak najszybciej wykluczyć potencjalne alergeny. Dobry lekarz wesprze kobietę w procesie eliminacji kolejnych podejrzanych produktów z jej diety (zaczynając oczywiście od tych najbardziej prawdopodobnych!) i będzie zachęcał do dalszego karmienia piersią, bo mleko matki wpływa pozytywnie na układ immunologiczny i przyspiesza dojrzewanie układu pokarmowego dziecka. Z kolei maluchom karmionym mlekiem modyfikowanym – lekarz przepisuje po prostu odpowiednie mleko dla alergika. Pediatra może również uzupełnić swoje zalecenia o przepisanie leków, które złagodzą objawy uczulenia, a w razie dalszych, nieustępujących problemów – skierować do poradni alergologicznej. Większość dzieci wyrasta z alergii pokarmowych do około 6 roku życia.
Mleko dla alergika
Jakie mleko dla alergika może przepisać pediatra? Jeżeli na podstawie wywiadu i obserwacji – lekarz stwierdza, że nasze dziecko jest w grupie podwyższonego ryzyka wystąpienia alergii – zaleci stosowanie mleka zawierającego hydrolizowane białko. Maluchy, u których stwierdzono alergię na białko krowie otrzymują tzw. hydrolizat wysokiego stopnia – to specjalne mleko modyfikowane, z którego usunięto uczulające właściwości białka. Preparaty mleko zastępcze dla małych alergików sprzedawane są w aptece i na receptę. Dowiedz się więcej na http://www.zdrowystartwprzyszlosc.pl/mleko-nan/alergia-pokarmowa.
Artykuł sponsorowany
Wszystkie komentarze umieszczane przez uŃytkownikŃw i gosci portalu sa ich osobista opinia. Redakcja oraz wlasciciele portalu nie biora odpowiedzialnosci za komentarze odwiedzajÂących.
Subskrybuj nasz kanaĹ RSS!