Pomimo trudnego otoczenia makroekonomicznego, niestabilnych cen na rynku surowców oraz wysokiej presji kosztów, w KGHM w 2023 roku ... » Samorząd Województwa D...
Dolnośląski Program Stypendialny dla uczniów szczególnie uzdolnionych w zakresie przedmiotów ścisłych i zagrożonych wyklucze... » Otwarcie sezonu turyst...
Już niebawem, w ostatni weekend kwietnia, tuż przed długim weekendem majowym na Bulwarze Nadodrzańskim w Głogowie odbędzie się trzecia edycja Otw... » Helios Anime przedstaw...
Helios zaprasza wszystkich fanów anime na film zrealizowany na podstawie bestsellerowej mangi. „Spy x Family Code: White” to p... »
Data dodania: 12 września 2017 — Kategoria: Wiadomości
Niesamowita atmosfera, pyszne domowe smaki i wielu amatorów dobrej kuchni towarzyszyło IX edycji Festiwalu Kapusty i Pieroga w Księginicach. Po raz kolejny gospodynie z gminy Lubin przygotowały interesujące wariacje pierogowe. Poza tradycyjnymi ruskimi i z kapustą, można było skosztować pierogi z białym serem, boczkiem w sosie z kurek, pierogi pieczone, z jarmużem i soczewicą, z kurczakiem, kaszanką, malinami, ziemniakami i kiszoną kapustą.
Potrawy z kapusty były niemniej wyszukane, królowała sałatka z kapusty czerwonej, gołąbki z czerwonej kapusty z mięsem i grzybami, bigos, kwaśnica, kapusta faszerowana, rolada z kapusty w cieście francuskim, kapusta a’la pierożki mięsne.
Tradycją imprezy stały się warsztaty lepienia pierogów, które w tym roku zostały przeprowadzone przez panie z Koła Kobiet Niezależnych BABECZKI z Osieka w
składzie: Iwona Mazur, Urszula Wojciechowska, Danuta Babiarczyk, Maria Siekiera, Zofia Szturm.
Dziewczyny przygotowały się po mistrzowsku, można było zrobić tradycyjnego pieroga ruskiego ale były i bardziej wyrafinowane farsze.
Lepienie trwało bardzo długo, niemal całą imprezę. Zainteresowanie było ogromne. Wiele osób pragnęło nauczyć się poprawnej techniki lepienia i poznać tajniki dobrego ciasta aby odnieść sukces w uzyskaniu smacznego pieroga. W pierwszej kolejności do lepienia garnęły się dzieci, dopiero po nich odwagi do lepienia pierogów na oczach publiczności, nabierali dorośli.
Podczas tegorocznego święta nikt nie był głodny, ponieważ każdej potrawy można było skosztować i samemu ocenić kunszt kucharski uczestników konkursu kulinarnego.
– O tym jak ważna jest ta impreza dla regionu świadczy nie tylko liczba uczestników dzisiejszej imprezy ale również fakt iż także w tym roku została wpisana przez Urząd Marszałkowski w Kalendarz Imprez Kulinarnych Dolnego Śląska”- mówi Magdalena Dubińska, dyrektor Ośrodka Kultury Gminy Lubin. Ogromnie cieszy wzrastająca liczba uczestników konkursu i włączanie się nowych kół do wspólnej zabawy – dodaje.
Tradycyjnie organizatorzy nie zapomnieli o najmłodszych. Były konkursy taneczne, skakańce, wizyta w wozie strażackim OSP Księginice oraz wata cukrowa rozdawana przez sołtysa Księginic.
Najważniejszy jednak tego dnia był gminny konkurs kulinarny, do którego zgłosiło się siedem grup aktywnych z gminy Lubin: Koło Kobiet Niezależnych BABECZKI z Osieka, Kobitki z Czerniec, Buczynianki, Koło Gospodyń z Miłosnej, Koło Gospodyń z Krzeczyna Wielkiego oraz reprezentantki gospodarzy – Koło Gospodyń Wiejskich ISKIERKA z Księginic oraz wokalistki zespołu JARZĘBINA z Księginic.
Komisja powołana przez Organizatora, w składzie: Wiesław Lichota,
Krystyna Kulczak i Kamil Lis, oceniała pomysłowość i walory smakowe
potraw. Jury doceniło wielkie zaangażowanie grup w przygotowanie potraw
oraz udekorowanie stołów, wskazując wysoki i wyrównany poziom
tegorocznego konkursu. Dlatego też przyznało tylko pierwsze miejsca w
trzech kategoriach oraz wyróżnienia.
Wójt Gminy Lubin podczas wręczania nagród docenił ogromne zaangażowanie
i kunszt przygotowanych przez koła gospodyń potraw, podkreślając trudny
wybór jury.
Podczas tegorocznego festiwalu również można było znaleźć coś dla
ducha i ciała. Nie mogło więc zabraknąć dobrej muzyki i znanych utworów,
które nucili a nawet w rytm których tańczyli uczestnicy imprezy. Na
scenie zaprezentowały się zespoły z Ośrodka Kultury Gminy Lubin: Zespół
Wokalny JARZĘBINA z Księginic, Zespół Wokalny LEJDIS ze Składowic,
Zespół Folklorystyczny LUBIN z Krzeczyna Wielkiego oraz młodzieżowy
Zespół Wokalno-Instrumentalny ISKRA z Krzeczyna Wielkiego.
Na zakończenie festiwalu, po ogłoszeniu wyników, wystąpił zespół
SZCZYPTA E-MOLLU, który zaprezentował znane przez wszystkich utwory, w
oryginalnych aranżacjach.
Na X jubileuszową edycję festiwalu Ośrodek Kultury Gminy Lubin zaprasza już za rok.
WYNIKI KONKURSU:
I miejsce o wartości 550,00 zł w kategorii „Pierogi” – za najlepsze ciasto pierogowe – KG Miłosna,
I miejsce o wartości 550,00 zł w kategorii „Potrawa z kapusty” – za faszerowaną włoską kapustę z sosem pieczarkowym – KGW ISKIERKA,
I miejsce o wartości 550,00 zł w kategorii „Zdrowa dekoracja na stół” – za najbardziej radosny stół – KOBITKI Z CZERNIEC.
Równorzędne nagrody po 400,00 zł trafiły do: Buczynianek, KKN BABECZKI z Osieka, KG z Krzeczyna Wielkiego oraz zespołu JARZĘBINA.
Nagrodę specjalną o wartości 200,00 zł za przeprowadzenie warsztatów pierogowych otrzymały panie z KKN BABECZKI z Osieka.
(Tekst i zdjęcia OKGL)
Wszystkie komentarze umieszczane przez uŃytkownikŃw i gosci portalu sa ich osobista opinia. Redakcja oraz wlasciciele portalu nie biora odpowiedzialnosci za komentarze odwiedzajÂących.
Subskrybuj nasz kanaĹ RSS!