140 tys. sadzonek drzew i krzewów leśnych – Huta Miedzi Głogów po raz kolejny rozpoczęła nasadzenia lasów na swoich te... » POLICJANCI PRZESTRZEGA...
Oszuści wymyślają wciąż to nowe metody, by się wzbogacić. Niestety często tak się dzieje kosztem niewinnych, starszych osób. Nie bądźmy ob... » 95-lecie Adeli Kandut ...
Piękny jubileusz świętowała wraz z rodziną i wójtem Tadeuszem Kielanem Adela Kandut. Mieszkankę Obory już po raz kolejny odwiedził w&oacut... » KGHM – Oferty pr...
KGHM zaprasza do współpracy wszystkich, którzy stawiają sobie odważne i ambitne cele – są gotowi na realizację codziennych wy... »
Data dodania: 22 września 2017 — Kategoria: Wiadomości
Już 1 września rozpoczyna się II edycja Programu edukacyjnego Tesco „Od uprawy do potrawy”. Na dzieci z Lubina i okolic czeka wiele atrakcji, a wśród nich kolejne, dobrze już znane „Ekspedycje Smaków”, czyli darmowe wycieczki edukacyjne skierowane do uczniów szkół podstawowych, które w niestandardowy sposób przekonują najmłodszych do zdrowego odżywiania.
Początek szkoły, początek Programu
Wycieczki prowadzane są przez przeszkolonych w tym celu pracowników sklepów Tesco przy ul. Paderewskiego 101, którzy pokazują, że zdrowe odżywianie może być ciekawe, a przyswajanie zdrowej piramidy żywieniowej może być świetną zabawą. Podczas Ekspedycji najmłodsi samodzielnie odkrywają, badają i wyciągają własne wnioski. Próbują nowych smaków, których nigdy wcześniej nie chcieli lub nie mieli okazji spróbować, łamią szyfry etykiet i zgłębiają tajniki zdrowego odżywiania. Po zakończeniu wycieczki wszystkie dzieci otrzymują książeczki z zadaniami do wykonania w domu, dzięki czemu do procesu nauki włączają się również rodzice.
Pierwsza edycja naszego Programu zakończyła się wielkim sukcesem. Mieliśmy okazję gościć w naszych sklepach prawie 7 000 uczniów, a liczba chętnych do udziału w Ekspedycjach przerosła nasze najśmielsze oczekiwania. W kolejnej edycji więc z radością zwiększamy liczbę sklepów biorących udział w programie, by móc spotkać się z kolejnymi grupami uczniów. – Przyznaje Daria Kulińska, Dyrektor Działu Komunikacji Tesco Polska.
Sukces ekspedycji
Aż 98% nauczycieli biorących udział w „Ekspedycjach smaków” w I edycji zadeklarowało chęć ponownego uczestnictwa w programie.** Nauczyciele docenili nie tylko walory edukacyjne wycieczki, ale również materiały edukacyjne, które w formie „Boksu edukacyjnego” przekazywane są po zakończeniu ekspedycji – 98,5% nauczycieli uznało go za przydatny lub bardzo przydatny.** Jednak, to nie materiały, a niezwykła forma programu najbardziej przypadła nauczycielom i uczniom do gustu.
W walce z poważnym problemem
Ekspedycje to odpowiedź Tesco na problem otyłości wśród dzieci oraz marnowania żywności. Z najnowszych badań wynika, że już co 5 uczeń szkół podstawowych i gimnazjów ma nadmierną masę ciała*.
Dla znacznej części dzieci choroba ta może stanowić duży problem. Wiąże
się ona z kompleksami u młodzieży, wycofaniem społecznym, ale przede
wszystkim z problemami zdrowotnymi. Co ciekawe, do takiej sytuacji nie
doprowadziły braki w wiedzy teoretycznej, ponieważ dzieci dobrze znają
piramidę żywieniową, ale nie są w stanie wykorzystać tej wiedzy w
praktyce. Dlatego program opiera się w dużej mierze na wycieczkach
edukacyjnych, które są niezwykłymi lekcjami zdrowego odżywiania w
otoczeniu sklepowych półek, czyli tam, gdzie w pierwszej kolejności
podejmuje się decyzje
o odżywianiu.
II edycja – 2 razy więcej zabawy
Nowym elementem Programu, w który mogą zaangażować się szkoły są „Kluby Niemarnowania”. Klub może założyć grupa uczniów pod opieką nauczyciela, której misją jest prowadzenie w swojej szkole działań propagujących ideę niemarnowania. Zadaniem każdego Klubu jest stworzenie Banku wymiany kanapek, czyli miejsca, w którym uczniowie mogą zostawić swoje kanapki, a wziąć inne pozostawione przez uczniów. Kluby mają na celu w ciekawy sposób pokazać uczniom, że w łatwy sposób można ograniczyć marnowanie żywności. Szkoły, które zaangażują się w Kluby Niemarnowania mogą powalczyć również o nagrody w konkursie – Warsztaty kulinarne, zestawy do założenia ogródka szkolnego oraz bony do wykorzystania na dowolny cel.
Jest to kolejna z inicjatyw Tesco, obok programu przekazywania nadwyżek żywności ze sklepów, produktów Doskonale Niedoskonałe (Perfectly Imperfect) oraz zbiórek żywności, wspierająca walkę z marnowaniem żywności.
Do programu może dołączyć każda szkoła podstawowa. Możliwość zapisania się na Ekspedycje oraz założenie Klubu Niemarnowania dostępna jest na stronie internetowej programu www.oduprawydopotrawy.pl od 1 września 2017 roku.
* Instytut Żywności i Żywienia – maj 2015
**Badanie ewaluacyjne zrealizowane po zakończeniu programu „Od uprawy do potrawy”
Wszystkie komentarze umieszczane przez uŃytkownikŃw i gosci portalu sa ich osobista opinia. Redakcja oraz wlasciciele portalu nie biora odpowiedzialnosci za komentarze odwiedzajÂących.
Subskrybuj nasz kanaĹ RSS!