Piątek, 22 marca 2019 r.   Imieniny: Katarzyny, Bogusława, Kazimierza
Witaj, Społecznosć Lubina gość! Zarejestruj się lub Zaloguj do serwisu | Ilość osób online 68

Portal Lubina


UWAGA! Ten serwis uzywa cookies i podobnych technologii (brak zmiany ustawienia przegladarki oznacza zgode na to) ->>




Wiadomości z Lubina
Łączenie Gminy z Miastem na łamach ogólnopolskich mediów Łączenie Gminy z Miast...
„Stop megalomanii” – pod takim tytułem ukazał się dziś w Dzienniku Gazecie Prawnej, artykuł dotyczący próby przyłączenia... »APEL DO RADNYCH LUBINA Z KLUBU LUBIN 2006 APEL DO RADNYCH LUBINA...
W socjal mediach pojawił się apel do radnych Stowarzyszenia Lubin 2006 wobec koncepcji włączenia do Lubina 7 gminnych sołectw. Szanowni Państwo... »Miedziowi rugbyści zaczynają sezon Miedziowi rugbyści zac...
Sezon rugby zbliża się wielkimi krokami. Pierwsze spotkanie w krótkim bo tylko wiosennym sezonie (zmiany w przepisach PZR) Miedziowi rozeg... »Oferty pracy PUP Lubin Oferty pracy PUP Lubin...
Przedstawiamy najnowsze oferty pracy dostępne w Powiatowym Urzędzie Pracy w Lubinie. Oferty są aktualne w piątek, 22 marca 2019 r. KIEROWCA C+E-... »

» archiwum wiadomości


Magazyn elubin.pl









silesianseo.pll








Magazyn elubin.pl




Twoja wyszukiwarka

Zdrowie
Edukacja
Miasto
Lokale

Czy wiesz, że...?
Czy wiesz, że?...29.10.1998 Na stanowisko Przewodniczącego Rady Miejskiej wybrano Romana Jasińskiego

Pogoda
YoWindow.com
Wiadomości z Lubina i okolic

Makaron zapiekany w dyni z porem i kurczakiem
Data dodania: 07 listopada 2018 — Kategoria: Wiadomości

Makaron zapiekany w dyni z porem i kurczakiem

Choć Halloween już za nami, to sezon na królową jesiennych warzyw wciąż trwa. Polecamy przepis na pyszną zapiekankę makaronową, którą przygotujemy i efektownie podamy w dyni! Farsz wykonany z dodatkiem kurczaka, zapiekany pod pierzynką z sera będzie niezwykle sycący, a dodatek aromatycznych ziół takich jak szałwia i bazylia, podkreśli delikatny smak dyni.

Zachęcamy do zapoznania się z autorskim przepisem Roberta Muzyczki – Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy oraz eksperta kulinarnego OSM Piątnica. Mam nadzieję, że będzie to ciekawa inspiracja kulinarna dla Państwa.

Składniki:

  • 1 średnia dynia
  • 400 g makaronu papardelle
  • 300 g mięsa z uda kurczaka
  • 300 ml Śmietana 30% np. od OSM Piątnica
  • 2 średnie pory
  • 300 miąższu z dyni
  • 3 łyżki masła
  • 6 listków świeżej szałwii
  • 10 listków świeżej bazylii
  • 100 g tartego żółtego sera
  • 4 łyżki oleju
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

  1. Z dyni odciąć pokrywkę, wydrążyć środek , wysmarować wnętrze olejem i podpiec w piekarniku w 160oC przez ok. 20 minut.
  2. Makaron ugotować w osolonej wodzie na półtwardo, następnie odcedzić i zahartować zimną wodą.
  3. Kurczaka pokroić w kostkę, posolić i popieprzyć do smaku, a następnie podsmażyć na dwóch łyżkach oleju na złoty kolor. Następnie dodać pokrojony w półkrążki por (bez mocno zielonych części) dodać masło, cząstki miąższu z wydrążonej dyni i całość poddusić 2-3 minuty na wolnym ogniu. Do całości dodać wcześniej przygotowany makaron, śmietanę, pokrojoną w paseczki szałwię, bazylię i całość wymieszać.
  4. Nafaszerować dynię, posypać serem, przykryć dyniową pokrywką i zapiec w piekarniku w 180oC przez ok. 30-40 minut.

Smacznego!

Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy, oraz redakcja serwisu Lubiński Magazyn Informacyjny

Słowa kluczowe: lubin
Wyślij link znajomemu: http://elubin.pl/wiadomosci,18799.html
Ten artykuł był czytany 789 razy.


brak komentarzy

Napisz komentarz!

Twoje imię: *
Twój komentarz: *
komentarz nie może być dłuższy niż 350 znaków
Znaczniki HTML: Wył.
BBCode: Włączone

Dostępne znaczniki:
[i] pochylenie [/i]
[b] pogrubienie [/b]
[u] podkreślenie [/u]


* - wymagane pola do dodania komentarza.

Wszystkie komentarze umieszczane przez użytkowników i gości portalu są ich osobistą opinią. Redakcja oraz właściciele portalu nie biorą odpowiedzialności za komentarze odwiedzających.



Copyright © 2006-2019 Portal miasta Lubina.
Strona wygenerowana w 0.007 sek.Lubin 1.0