Środa, 24 kwietnia 2024 r.   Imieniny: Aleksandra, Horacego, Grzegorza
Witaj, Społecznosć Lubina gość! Zarejestruj się lub Zaloguj do serwisu | Ilość osób online 56

Portal Lubina


UWAGA! Ten serwis uzywa cookies i podobnych technologii (brak zmiany ustawienia przegladarki oznacza zgode na to) ->>


Fotowoltaika Lubin

Wiadomości z Lubina
Helios Anime przedstawia:  „Spy x Family Code: White” Helios Anime przedstaw...
Helios zaprasza wszystkich fanów anime na film zrealizowany na podstawie bestsellerowej mangi. „Spy x Family Code: White” to p... »Ponad 330 porcji narkotyków trzymał w sejfie i słoiku Ponad 330 porcji narko...
Lubińscy operacyjni zatrzymali 32-latka, który w swoim domu miał ponad 330 porcji narkotyków. Mężczyzna ukrywał w sejfie marihuanę ... »Repertuar Kina Muza w Lubinie (26.04.2024 – 02.05.2024) Repertuar Kina Muza w ...
26.04 – 2.05.2024   26.04 Piątek 15:00, 16:00 > Kicia Kocia w przedszkolu – premiera > Pol / ds 16:30, 18:30 > M&o... »Więcej cudzoziemców w statystykach ZUS Więcej cudzoziemców w ...
Liczba cudzoziemców ubezpieczonych w ZUS pod koniec marca przekroczyła 1,138 mln osób. To więcej o 10,7 tys. niż w grudniu 2023. To... »

» archiwum wiadomości


Twoja wyszukiwarka

Zdrowie
Edukacja
Miasto
Lokale

Czy wiesz, że...?
Czy wiesz, że?...2-4.09.1995 Obchody 700-lecia Lubina

Magazyn elubin.pl



Tanie części zamienne w Ucando



polec prawnika.pl

silesianseo.pll






Wiadomosci z Lubina i okolic
Makaron zapiekany w dyni z porem i kurczakiem
Data dodania: 07 listopada 2018 — Kategoria: Wiadomości

Makaron zapiekany w dyni z porem i kurczakiem

Choć Halloween już za nami, to sezon na królową jesiennych warzyw wciąż trwa. Polecamy przepis na pyszną zapiekankę makaronową, którą przygotujemy i efektownie podamy w dyni! Farsz wykonany z dodatkiem kurczaka, zapiekany pod pierzynką z sera będzie niezwykle sycący, a dodatek aromatycznych ziół takich jak szałwia i bazylia, podkreśli delikatny smak dyni.

Zachęcamy do zapoznania się z autorskim przepisem Roberta Muzyczki – Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy oraz eksperta kulinarnego OSM Piątnica. Mam nadzieję, że będzie to ciekawa inspiracja kulinarna dla Państwa.

Składniki:

  • 1 średnia dynia
  • 400 g makaronu papardelle
  • 300 g mięsa z uda kurczaka
  • 300 ml Śmietana 30% np. od OSM Piątnica
  • 2 średnie pory
  • 300 miąższu z dyni
  • 3 łyżki masła
  • 6 listków świeżej szałwii
  • 10 listków świeżej bazylii
  • 100 g tartego żółtego sera
  • 4 łyżki oleju
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

  1. Z dyni odciąć pokrywkę, wydrążyć środek , wysmarować wnętrze olejem i podpiec w piekarniku w 160oC przez ok. 20 minut.
  2. Makaron ugotować w osolonej wodzie na półtwardo, następnie odcedzić i zahartować zimną wodą.
  3. Kurczaka pokroić w kostkę, posolić i popieprzyć do smaku, a następnie podsmażyć na dwóch łyżkach oleju na złoty kolor. Następnie dodać pokrojony w półkrążki por (bez mocno zielonych części) dodać masło, cząstki miąższu z wydrążonej dyni i całość poddusić 2-3 minuty na wolnym ogniu. Do całości dodać wcześniej przygotowany makaron, śmietanę, pokrojoną w paseczki szałwię, bazylię i całość wymieszać.
  4. Nafaszerować dynię, posypać serem, przykryć dyniową pokrywką i zapiec w piekarniku w 180oC przez ok. 30-40 minut.

Smacznego!

Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy, oraz redakcja serwisu Lubiński Magazyn Informacyjny

Slowa kluczowe: lubin
Wyslij link znajomemu: http://elubin.pl/wiadomosci,18799.html
Ten artykul byl czytany 8011 razy.


brak komentarzy

Napisz komentarz!

Twoje imie: *
Twoj komentarz: *
komentarz nie moze byc dluzszy niї 350 znakуw
Znaczniki HTML: Wyі.
BBCode: Wlaczone

Dostepne znaczniki:
[i] pochylenie [/i]
[b] pogrubienie [/b]
[u] podkreslenie [/u]


* - wymagane pola do dodania komentarza.

Wszystkie komentarze umieszczane przez uїytkownikуw i gosci portalu sa ich osobista opinia. Redakcja oraz wlasciciele portalu nie biora odpowiedzialnosci za komentarze odwiedzaj±cych.


Copyright © 2006-2024 Portal miasta Lubina.
Strona wygenerowana w 0.013 sek.Lubin 1.0