Poniedzialek, 24 czerwca 2019 r.   Imieniny: Jana, Danuty, Janiny
Witaj, Społecznosć Lubina gość! Zarejestruj się lub Zaloguj do serwisu | Ilość osób online 90

Portal Lubina


UWAGA! Ten serwis uzywa cookies i podobnych technologii (brak zmiany ustawienia przegladarki oznacza zgode na to) ->>




Wiadomości z Lubina
Oferty pracy KGHM Oferty pracy KGHM
KGHM ZANAM S.A.Magazynier - praca w Legnicy KGHM Polska Miedź S.A. O/Huta Miedzi CedyniaMagazynier PeBeKa S.A.Inżynier budowy w specjalności el... »Weekend Gier Podwórkowych w ZOO Lubin Weekend Gier Podwórkow...
ZOO Lubin – Centrum Edukacji Przyrodniczej zaprasza serdecznie wszystkie dzieci i te młodsze i te starsze na weekend gier podwórkowy... »Premiery pełne emocji w Kinie Helios Premiery pełne emocji ...
W tym tygodniu na ekranach kin Helios królować będą w szczególności premierowe propozycje dla fanów mocnych filmowych wrażeń... »Projekt „Rowerowa gmina Lubin” zwycięzcą konkursu „WzMOCnij swoje otoczenie” w gminie Lubin! Projekt „Rowerow...
Zakończyła się pierwsza edycja konkursu dobrosąsiedzkiego „WzMOCnij swoje otoczenie” organizowanego przez Polskie Sieci Elektroenerge... »

» archiwum wiadomości

Magazyn elubin.pl







silesianseo.pll








Magazyn elubin.pl




Twoja wyszukiwarka

Zdrowie
Edukacja
Miasto
Lokale
Czy wiesz, że...?
Czy wiesz, że?...29.10.1998 Na stanowisko Przewodniczącego Rady Miejskiej wybrano Romana Jasińskiego

Pogoda
YoWindow.com
Wybrane wiadomości
Wiadomości z Lubina i okolic

Kupowanie karpia na Wigilię
Data dodania: 17 grudnia 2018 — Kategoria: Wiadomości

Kupowanie karpia na Wigilię

O wyższości karpia milickiego - prof. Wojciech Dobicki z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu wyjaśnia dlaczego lepiej nie kupować żywej ryby

Rozpoczęta trzy tygodnie przed świętami sprzedaż żywych karpi nadal cieszy się sporym powodzeniem, choć wiele argumentów przemawia za tym, by z niej zrezygnować, co tłumaczy wybitny znawca ryb, biolog, prof. Wojciech Dobicki z UPWr:.

- Sprzedaż żywych ryb nie stanowi naruszenia ustawy o ochronie zwierząt, pod warunkiem, że podczas sprzedaży rybom są zapewnione odpowiednie warunki. I tu tkwi poważny problem, który zaczyna się już w fazie sprzedaży hurtowej, a potem podczas transportu i przetrzymywania ryb w punkcie sprzedaży. Ryby cały czas są narażane na silny stres, deficyt tlenowy i uszkodzenia mechaniczne. Do niedawna można było spotkać się z opinią, że ryby w zasadzie nie czują bólu i w związku z tym nie cierpią. Nic bardziej mylnego - ryby odczuwają strach, stres i ból!

Z punktu widzenia dobrostanu zwierząt najlepszym rozwiązaniem byłaby sprzedaż karpi po uprzednim ich uśmierceniu. Proces uśmiercania ryb powinien być przeprowadzony przez przeszkolony personel zgodnie z odpowiednimi wytycznymi, w specjalnie do tego wyznaczonym miejscu i bez obecności dzieci. Mam nadzieję, że obrót żywymi rybami w handlu detalicznym w niedalekiej przyszłości będzie całkowicie wyeliminowany.

Już dziś producenci ryb mają do dyspozycji nowoczesne linie technologiczne, gdzie karpie są w odpowiedni sposób zabijane, a następnie patroszone i filetowane (to duża wygoda dla konsumentów, bo karp jest rybą dość ościstą, a po odpowiednim wyfiletowaniu prawie nie zawiera już ości).

Najróżniejsze nieprawidłowości, które zdarzają się podczas transportu ryb do sklepu, a potem do domu i niewłaściwy sposób ich zabicia to dla wielu osób dylemat moralny, warto więc zachęcać do rezygnacji z kupowania żywych ryb, a nieprzekonanym przypomnieć, że sprzedaż i transport żywych ryb w workach foliowych bez wody jest uznawana za znęcanie się nad zwierzętami i karalna. W sentencji wyroku Sądu Najwyższego ogłoszonego w 2016 roku napisano, że istnienie tradycji sprzedaży żywego karpia nie może zwalniać od odpowiedzialności karnej za znęcanie się nad zwierzętami. 

Mam nadzieję, że wielowiekowa tradycja przyrządzania karpia na wigilię będzie zachowana, gdyż mięso tych ryb ma nieocenione właściwości. Warto wybierając rybę na swój stół interesować się także w jaki sposób zwierzęta były hodowane. Karp może być tutaj wyjątkowo pozytywnym przykładem: nasi hodowcy karpia utrzymują ryby w tradycyjnych stawach gdzie o przyrostach w dużym stopniu decyduje pokarm naturalny. Jakość ryb wyhodowanych w dolinie Baryczy jest wyjątkowa i dlatego wszystkich zachęcam do spróbowania potraw z naszego tradycyjnego karpia milickiego – mówi ichtiolog prof. Dobicki z UPWr.

 

Słowa kluczowe: lubin
Wyślij link znajomemu: http://elubin.pl/wiadomosci,18955.html
Ten artykuł był czytany 156 razy.


brak komentarzy

Napisz komentarz!

Twoje imię: *
Twój komentarz: *
komentarz nie może być dłuższy niż 350 znaków
Znaczniki HTML: Wył.
BBCode: Włączone

Dostępne znaczniki:
[i] pochylenie [/i]
[b] pogrubienie [/b]
[u] podkreślenie [/u]


* - wymagane pola do dodania komentarza.

Wszystkie komentarze umieszczane przez użytkowników i gości portalu są ich osobistą opinią. Redakcja oraz właściciele portalu nie biorą odpowiedzialności za komentarze odwiedzających.


Copyright © 2006-2019 Portal miasta Lubina.
Strona wygenerowana w 0.028 sek.Lubin 1.0