Piątek, 18 stycznia 2019 r.   Imieniny: Małgorzaty, Piotra, Liberty
Witaj, Społecznosć Lubina gość! Zarejestruj się lub Zaloguj do serwisu | Ilość osób online 100

Portal Lubina


UWAGA! Ten serwis uzywa cookies i podobnych technologii (brak zmiany ustawienia przegladarki oznacza zgode na to) ->>




Wiadomości z Lubina
Policjantki odwiedziły dzieci w szkole Policjantki odwiedziły...
Lubińscy policjanci w ramach akcji prewencyjnej pn. „Bezpieczne Ferie 2019” przeprowadzają w szkołach prelekcje dla dzieci. G... »Policjanci i pracownicy GOPS - wspólnie pomagają osobom bezdomnym Policjanci i pracownic...
15 stycznia 2019 roku, policjanci i pracownicy Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Lubinie przeprowadzili wspólne działania, mają... »KGHM Polska Miedź S.A. w trosce o bezpieczeństwo najmłodszych KGHM Polska Miedź S.A....
Wielkimi krokami zbliżają się ferie zimowe. Czas wyjazdów, zabaw na śniegu oraz bardzo często, czas wzmożonej samodzielności naszych pocie... »Oferty pracy PUP Lubin Oferty pracy PUP Lubin...
Przedstawiamy najnowsze oferty pracy dostępne w Powiatowym Urzędzie Pracy w Lubinie. Oferty są aktualne w piątek, 18 stycznia 2019 r. ASYSTENT ... »

» archiwum wiadomości


Magazyn elubin.pl



silesianseo.pll








Magazyn elubin.pl




Twoja wyszukiwarka

Zdrowie
Edukacja
Miasto
Lokale

Czy wiesz, że...?
Czy wiesz, że?...1.10.2002r. Nadanie tytułu Honorowego Obywatela Miasta Lubina - Profesorowi Marianowi Zembali, wybitnemu polskiemu kardiochirurgowi

Pogoda
YoWindow.com
Wiadomości z Lubina i okolic

Kupowanie karpia na Wigilię
Data dodania: 17 grudnia 2018 — Kategoria: Wiadomości

Kupowanie karpia na Wigilię

O wyższości karpia milickiego - prof. Wojciech Dobicki z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu wyjaśnia dlaczego lepiej nie kupować żywej ryby

Rozpoczęta trzy tygodnie przed świętami sprzedaż żywych karpi nadal cieszy się sporym powodzeniem, choć wiele argumentów przemawia za tym, by z niej zrezygnować, co tłumaczy wybitny znawca ryb, biolog, prof. Wojciech Dobicki z UPWr:.

- Sprzedaż żywych ryb nie stanowi naruszenia ustawy o ochronie zwierząt, pod warunkiem, że podczas sprzedaży rybom są zapewnione odpowiednie warunki. I tu tkwi poważny problem, który zaczyna się już w fazie sprzedaży hurtowej, a potem podczas transportu i przetrzymywania ryb w punkcie sprzedaży. Ryby cały czas są narażane na silny stres, deficyt tlenowy i uszkodzenia mechaniczne. Do niedawna można było spotkać się z opinią, że ryby w zasadzie nie czują bólu i w związku z tym nie cierpią. Nic bardziej mylnego - ryby odczuwają strach, stres i ból!

Z punktu widzenia dobrostanu zwierząt najlepszym rozwiązaniem byłaby sprzedaż karpi po uprzednim ich uśmierceniu. Proces uśmiercania ryb powinien być przeprowadzony przez przeszkolony personel zgodnie z odpowiednimi wytycznymi, w specjalnie do tego wyznaczonym miejscu i bez obecności dzieci. Mam nadzieję, że obrót żywymi rybami w handlu detalicznym w niedalekiej przyszłości będzie całkowicie wyeliminowany.

Już dziś producenci ryb mają do dyspozycji nowoczesne linie technologiczne, gdzie karpie są w odpowiedni sposób zabijane, a następnie patroszone i filetowane (to duża wygoda dla konsumentów, bo karp jest rybą dość ościstą, a po odpowiednim wyfiletowaniu prawie nie zawiera już ości).

Najróżniejsze nieprawidłowości, które zdarzają się podczas transportu ryb do sklepu, a potem do domu i niewłaściwy sposób ich zabicia to dla wielu osób dylemat moralny, warto więc zachęcać do rezygnacji z kupowania żywych ryb, a nieprzekonanym przypomnieć, że sprzedaż i transport żywych ryb w workach foliowych bez wody jest uznawana za znęcanie się nad zwierzętami i karalna. W sentencji wyroku Sądu Najwyższego ogłoszonego w 2016 roku napisano, że istnienie tradycji sprzedaży żywego karpia nie może zwalniać od odpowiedzialności karnej za znęcanie się nad zwierzętami. 

Mam nadzieję, że wielowiekowa tradycja przyrządzania karpia na wigilię będzie zachowana, gdyż mięso tych ryb ma nieocenione właściwości. Warto wybierając rybę na swój stół interesować się także w jaki sposób zwierzęta były hodowane. Karp może być tutaj wyjątkowo pozytywnym przykładem: nasi hodowcy karpia utrzymują ryby w tradycyjnych stawach gdzie o przyrostach w dużym stopniu decyduje pokarm naturalny. Jakość ryb wyhodowanych w dolinie Baryczy jest wyjątkowa i dlatego wszystkich zachęcam do spróbowania potraw z naszego tradycyjnego karpia milickiego – mówi ichtiolog prof. Dobicki z UPWr.

 

Słowa kluczowe: lubin
Wyślij link znajomemu: http://elubin.pl/wiadomosci,18955.html
Ten artykuł był czytany 110 razy.


brak komentarzy

Napisz komentarz!

Twoje imię: *
Twój komentarz: *
komentarz nie może być dłuższy niż 350 znaków
Znaczniki HTML: Wył.
BBCode: Włączone

Dostępne znaczniki:
[i] pochylenie [/i]
[b] pogrubienie [/b]
[u] podkreślenie [/u]


* - wymagane pola do dodania komentarza.

Wszystkie komentarze umieszczane przez użytkowników i gości portalu są ich osobistą opinią. Redakcja oraz właściciele portalu nie biorą odpowiedzialności za komentarze odwiedzających.



Copyright © 2006-2019 Portal miasta Lubina.
Strona wygenerowana w 0.060 sek.Lubin 1.0