Piątek, 29 marca 2024 r.   Imieniny: Wiktoryna, Helmuta, Ostapa
Witaj, Społecznosć Lubina gość! Zarejestruj się lub Zaloguj do serwisu | Ilość osób online 79

Portal Lubina


UWAGA! Ten serwis uzywa cookies i podobnych technologii (brak zmiany ustawienia przegladarki oznacza zgode na to) ->>


Fotowoltaika Lubin

Wiadomości z Lubina
Oferty pracy PUP Lubin Oferty pracy PUP Lubin...
Przedstawiamy najnowsze oferty pracy dostępne w Powiatowym Urzędzie Pracy w Lubinie. Szczegółowe informacje i dane kontaktowe do pracodawc... »15 nowych lamp zaświeci w miejscowości Obora 15 nowych lamp zaświec...
Trwa rozbudowa oświetlenia drogowego w gminie Lubin. W miejscowości Obora na działce nr 404 oraz na działce nr 402, czyli przy ulicach Malinowej ... »Wielkanocna terrine z jajem Wielkanocna terrine z ...
Terrina to pierwotnie gliniany garnek z pionowymi bokami i szczelnie przylegającą pokrywką przeznaczony do gotowania lub pieczenia. Co ciekawe dz... »Najpierw ukradł taksówkę a później szalał nią po mieście doprowadzając do kolizji Najpierw ukradł taksów...
30-letni mieszkaniec gminy Ścinawa, ukradł spod jednego z lubińskich serwisów samochodowych taksówkę, która była w naprawie,... »

» archiwum wiadomości


Twoja wyszukiwarka

Zdrowie
Edukacja
Miasto
Lokale

Czy wiesz, że...?
Czy wiesz, że?...04.1997 uruchomiono oficjalny serwis WWW miasta Lubina (ok. 200 stron w trzech językach)

Magazyn elubin.pl



Tanie części zamienne w Ucando



polec prawnika.pl

silesianseo.pll






Wiadomosci z Lubina i okolic
Kupowanie karpia na Wigilię
Data dodania: 17 grudnia 2018 — Kategoria: Wiadomości

Kupowanie karpia na Wigilię

O wyższości karpia milickiego - prof. Wojciech Dobicki z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu wyjaśnia dlaczego lepiej nie kupować żywej ryby

Rozpoczęta trzy tygodnie przed świętami sprzedaż żywych karpi nadal cieszy się sporym powodzeniem, choć wiele argumentów przemawia za tym, by z niej zrezygnować, co tłumaczy wybitny znawca ryb, biolog, prof. Wojciech Dobicki z UPWr:.

- Sprzedaż żywych ryb nie stanowi naruszenia ustawy o ochronie zwierząt, pod warunkiem, że podczas sprzedaży rybom są zapewnione odpowiednie warunki. I tu tkwi poważny problem, który zaczyna się już w fazie sprzedaży hurtowej, a potem podczas transportu i przetrzymywania ryb w punkcie sprzedaży. Ryby cały czas są narażane na silny stres, deficyt tlenowy i uszkodzenia mechaniczne. Do niedawna można było spotkać się z opinią, że ryby w zasadzie nie czują bólu i w związku z tym nie cierpią. Nic bardziej mylnego - ryby odczuwają strach, stres i ból!

Z punktu widzenia dobrostanu zwierząt najlepszym rozwiązaniem byłaby sprzedaż karpi po uprzednim ich uśmierceniu. Proces uśmiercania ryb powinien być przeprowadzony przez przeszkolony personel zgodnie z odpowiednimi wytycznymi, w specjalnie do tego wyznaczonym miejscu i bez obecności dzieci. Mam nadzieję, że obrót żywymi rybami w handlu detalicznym w niedalekiej przyszłości będzie całkowicie wyeliminowany.

Już dziś producenci ryb mają do dyspozycji nowoczesne linie technologiczne, gdzie karpie są w odpowiedni sposób zabijane, a następnie patroszone i filetowane (to duża wygoda dla konsumentów, bo karp jest rybą dość ościstą, a po odpowiednim wyfiletowaniu prawie nie zawiera już ości).

Najróżniejsze nieprawidłowości, które zdarzają się podczas transportu ryb do sklepu, a potem do domu i niewłaściwy sposób ich zabicia to dla wielu osób dylemat moralny, warto więc zachęcać do rezygnacji z kupowania żywych ryb, a nieprzekonanym przypomnieć, że sprzedaż i transport żywych ryb w workach foliowych bez wody jest uznawana za znęcanie się nad zwierzętami i karalna. W sentencji wyroku Sądu Najwyższego ogłoszonego w 2016 roku napisano, że istnienie tradycji sprzedaży żywego karpia nie może zwalniać od odpowiedzialności karnej za znęcanie się nad zwierzętami. 

Mam nadzieję, że wielowiekowa tradycja przyrządzania karpia na wigilię będzie zachowana, gdyż mięso tych ryb ma nieocenione właściwości. Warto wybierając rybę na swój stół interesować się także w jaki sposób zwierzęta były hodowane. Karp może być tutaj wyjątkowo pozytywnym przykładem: nasi hodowcy karpia utrzymują ryby w tradycyjnych stawach gdzie o przyrostach w dużym stopniu decyduje pokarm naturalny. Jakość ryb wyhodowanych w dolinie Baryczy jest wyjątkowa i dlatego wszystkich zachęcam do spróbowania potraw z naszego tradycyjnego karpia milickiego – mówi ichtiolog prof. Dobicki z UPWr.

 

Slowa kluczowe: lubin
Wyslij link znajomemu: http://elubin.pl/wiadomosci,18955.html
Ten artykul byl czytany 362 razy.


brak komentarzy

Napisz komentarz!

Twoje imie: *
Twoj komentarz: *
komentarz nie moze byc dluzszy niї 350 znakуw
Znaczniki HTML: Wyі.
BBCode: Wlaczone

Dostepne znaczniki:
[i] pochylenie [/i]
[b] pogrubienie [/b]
[u] podkreslenie [/u]


* - wymagane pola do dodania komentarza.

Wszystkie komentarze umieszczane przez uїytkownikуw i gosci portalu sa ich osobista opinia. Redakcja oraz wlasciciele portalu nie biora odpowiedzialnosci za komentarze odwiedzaj±cych.


Copyright © 2006-2024 Portal miasta Lubina.
Strona wygenerowana w 0.009 sek.Lubin 1.0