Czwartek, 18 kwietnia 2024 r.   Imieniny: Apoloniusza, Bogusławy, Gościsława
Witaj, Społecznosć Lubina gość! Zarejestruj się lub Zaloguj do serwisu | Ilość osób online 31

Portal Lubina


UWAGA! Ten serwis uzywa cookies i podobnych technologii (brak zmiany ustawienia przegladarki oznacza zgode na to) ->>


Fotowoltaika Lubin

Wiadomości z Lubina
KAS przejęła nielegalne płyny do e-papierosów KAS przejęła nielegaln...
Funkcjonariusze dolnośląskiej Krajowej Administracji Skarbowej (KAS) przejęli 4 tys. płynów służących do napełniania e-papierosó... »Spektakl „Teatru ze Świetną Nazwą” z Krzeczyna Małego Spektakl „Teatru...
Dlaczego nie tolerujemy „obcych”, a inność traktujemy jak zagrożenie? To pytanie zadają aktorzy „Teatru ze Świetną Nazwą”... »Matczyna emerytura wyższa niż w ubiegłym roku Matczyna emerytura wyż...
Niecałe 60 tysięcy osób dostaje „matczyną emeryturę” z ZUS-u Maksymalna kwota comiesięcznych wypłat z ZUS - wynosi od marca te... »Filmowa wiosna w kinach Helios Filmowa wiosna w kinac...
Sieć kin Helios zaprasza kinomanów na najnowsze premiery i nie tylko! W nadchodzącym tygodniu na wielkie ekrany wchodzą między innymi dwie... »

» archiwum wiadomości


Twoja wyszukiwarka

Zdrowie
Edukacja
Miasto
Lokale

Czy wiesz, że...?
Czy wiesz, że?...18.06.2002r. Nagrodę Miasta Lubina otrzymała Barbara Danek (opiekunka dziecięcego zespołu „GWARKOWIE”) - czek na kwotę 12 000 zł

Magazyn elubin.pl



Tanie części zamienne w Ucando



polec prawnika.pl

silesianseo.pll






Wiadomosci z Lubina i okolic
Pomysły na bezglutenowe słodkości z sezonowymi owocami
Data dodania: 28 lipca 2020 — Kategoria: Wiadomości

Pomysły na bezglutenowe słodkości z sezonowymi owocami

Lato zazwyczaj rozpieszcza nas słoneczną pogodą oraz... przepysznymi owocami sezonowymi. Truskawki, borówki czy czereśnie to prosta droga do letnich wypieków i nasyconych smakami deserów. W diecie osób niemogących jeść glutenu również nie może zabraknąć miejsca na słodycz. Przy ograniczonym wyborze warto przygotować coś samemu. Przedstawiamy kilka pomysłów na bezglutenowe owocowe pomysły na słodki poczęstunek!

Życie na diecie bezglutenowej nie oznacza rezygnacji z niebiańskich puddingów, owsianek na słodko czy owocowych tart lub ciast. Wśród deserów i wypieków dostępnych w sklepach ogólnospożywczych czy cukierniach, trudno o łakoć bez tego alergenu. Dlatego warto zabrać się za przyrządzanie własnych, domowych bezglutenowych słodkości. Dzięki temu nie tylko możemy poćwiczyć rolę profesjonalnego cukiernika, ale też wiemy, co jemy: bez zbędnych dodatków i przede wszystkim bez grama glutenu! Kilka naszych owocowych, bezglutenowych inspiracji na słodki podwieczorek lub „coś do kawy” poniżej.

Soczyście czerwone

Truskawki, maliny i czereśnie to letnie owoce, które koniecznie muszą znaleźć się w każdej kuchni! Posiadają mnóstwo witamin i minerałów, wpływających na funkcjonowanie oraz zdrowie całego organizmu. Są także niskokaloryczne, będą więc idealne dla osób dbających o linię. Ich atrakcyjność zdecydowanie podbija słodki, intensywny smak oraz uniwersalność: nadają się do każdego rodzaju deseru.

- Truskawki doskonale sprawdzą się przy tarcie, przygotowanej z bezglutenowej mieszanki do wypieku ciast. Takie gotowe mieszanki posiadają idealne proporcje składników, co sprawia, że bez trudu przygotujemy doskonałe ciasto – mówi Karol Sadowski, ekspert marki Ocelio.

Upieczony spód smarujemy kremem przygotowanym ze śmietanki i zmiksowanych truskawek. Dekorujemy pokrojonymi w ćwiartki truskawkami. Dla fanów czekolady mamy przepyszne brownie z malinami! Do ciasta znów możemy wykorzystać bezglutenową mieszanką, do tego dodajmy również rozpuszczoną tabliczkę czekolady i świeże maliny. Całość polecamy podawać na ciepło z kulką bezglutenowych lodów waniliowych lub śmietankowych.

Pysznie fioletowe

Jagody, borówki i jeżyny stanowią niemałą konkurencję dla czerwonych owoców. Bogate w witaminę C oraz naturalnie występujące antyoksydanty stanowią skarbnicę prozdrowotnych właściwości. Z pewnością nikt nie oprze się deserom z borówkami i jagodami, czy niemal czarnymi jeżynami. Co powiecie na gofry bazie roślinnego napoju z jagodami i prawdziwą bitą śmietaną? Do mieszanki bezglutenowej mieszanki do wypieku ciast, zamiast mleka krowiego, dodajemy ulubiony napój roślinny i gotowe! Pozostaje jedynie udekorować je śmietaną i owocami.

- Latem warto korzystać z sezonowych owoców, przede wszystkim ze względu na ich dostępność na każdym kroku: świeże truskawki, czereśnie czy borówki dostaniemy w większości sklepów i na niemal wszystkich targach lub bazarach. Niech to będzie nasz główny składnik w ciastach i innych słodkościach, ponieważ pora na nie trwa tylko dwa miesiącezaznacza Karol Sadowski z Ocelio

Sezonowe wypieki i desery to także świetny sposób na zrelaksowanie się po ciężkim tygodniu w pracy i umilenie sobie chwili małą słodkością. Pamiętajmy jednak, aby wybierać produkty bezglutenowe sprawdzonych marek. Sprawdzeni producenci dokładają wszelkich starań, aby produkty były całkowicie wolne od tego alergenu poprzez odpowiednie restrykcje w procesie produkcji i ich pakowaniu. Mamy nadzieje, że zainspirowaliśmy Was do weekendowych eksperymentów ze słodyczami!

[caption id="attachment_59487" align="aligncenter" width="800"] 21248731 - tasty muffins with berries on wooden table[/caption]

Slowa kluczowe: lubin
Wyslij link znajomemu: http://elubin.pl/wiadomosci,21246.html
Ten artykul byl czytany 245 razy.


brak komentarzy

Napisz komentarz!

Twoje imie: *
Twoj komentarz: *
komentarz nie moze byc dluzszy niї 350 znakуw
Znaczniki HTML: Wyі.
BBCode: Wlaczone

Dostepne znaczniki:
[i] pochylenie [/i]
[b] pogrubienie [/b]
[u] podkreslenie [/u]


* - wymagane pola do dodania komentarza.

Wszystkie komentarze umieszczane przez uїytkownikуw i gosci portalu sa ich osobista opinia. Redakcja oraz wlasciciele portalu nie biora odpowiedzialnosci za komentarze odwiedzaj±cych.


Copyright © 2006-2024 Portal miasta Lubina.
Strona wygenerowana w 0.010 sek.Lubin 1.0