Wiadomości z Lubina

Znaczne opady śniegu stanowią nie lada wyzwanie dla użytkowników samochodów oraz właścicieli posesji. Pamiętajmy o konieczności i... »

W Młodzieżowym Domu Kultury w Lubinie ogłoszono wyniki XIV Dolnośląskiego Przeglądu Twórczości Literackiej Dzieci i Młodzieży. W konkursie... »

Przedstawiamy najnowsze oferty pracy dostępne w Powiatowym Urzędzie Pracy w Lubinie. Szczegółowe informacje i dane kontaktowe do pracodawc... »

Policjanci wydziału prewencji zatrzymali do kontroli drogowej 26 – letniego mieszkańca powiatu lubińskiego, co do którego mieli po... »





Twoja wyszukiwarka
Zdrowie
Edukacja
Miasto
Lokale
Czy wiesz, że...?

Pogoda
Wybrane wiadomości
Wiadomości z Lubina i okolic
Sałatka z awokado z sosem sezamowo-chrzanowym z kefirem
Data dodania: 10 stycznia 2021 — Kategoria: Wiadomości

W pierwsze, chłodne dni jesieni dobrze sprawdzają się przepisy na prosty, ale zdrowy i pożywny, domowy obiad. Doskonałym pomysłem na szybki posiłek, który dostarczy nam wiele energii, jest sałatka z awokado z dodatkiem sosu chrzanowo-sezamowego! Mięsiste awokado w połączeniu z delikatnym kurczakiem, jajkiem i ziemniakami to kompozycja, która pozwoli ekspresowo zaspokoić głód. W połączeniu z wyrazistym, a jednocześnie delikatnym - dzięki dodaniu kefiru – sosem, całość zachwyca oryginalnym połączeniem smaków.
Sałatka z awokado z sosem sezamowo-chrzanowym z kefirem
Autorski przepis Roberta Muzyczki, Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy
Składniki na sałatkę:
- 200 g mięsa z uda kurczaka
- 4 ziemniaki
- 3 jajka
- 2 szt. awokado
- 4 szalotki
- 50 g świeżego szpinaku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- sól, pieprz
Składniki na sos:
- 100 ml Kefiru 2% od OSM Piątnica
- 1 łyżka pasty sezamowej tahini
- 1 łyżka chrzanu tartego
- 2 łyżki majonezu
- ½ łyżeczki cukru
- otarta skórka z 1 limonki
Wykonanie:
- Mięso pokroić w kostkę, doprawić do smaku solą, pieprzem i i usmażyć na rozgrzanej patelni na oleju.
- Ziemniaki w łupinach dokładnie umyć, ugotować do miękkości, wystudzić, obrać i pokroić w grubą kostkę. Dodać ugotowane na twardo jajka, pokrojone w cząstki obrane awokado i posiekaną szalotkę. Na koniec dodać liście szpinaku i wymieszać.
- Wszystkie składniki na sos dokładnie wymieszać, polać wcześniej przygotowane składniki sałatki i wymieszać lub wyporcjować sałatkę i polać sosem po wierzchu.
Smacznego!
Robert Muzyczka
Wyślij link znajomemu: http://elubin.pl/wiadomosci,21885.html
Ten artykuł był czytany 62 razy.
brak komentarzy
Wszystkie komentarze umieszczane przez użytkowników i gości portalu są ich osobistą opinią. Redakcja oraz właściciele portalu nie biorą odpowiedzialności za komentarze odwiedzających.



Strona Glowna | O nas | Dla prasy | Prywatnosc | Patronat | Reklama | Kontakt |
Subskrybuj nasz kanaĹ RSS!
