Górniczy gigant z Zagłębia Miedziowego utrzymał pierwszą lokatę w zestawieniu „największych kopalń srebra na świecie” w rankin... » Oferty pracy PUP Lubin...
Przedstawiamy najnowsze oferty pracy dostępne w Powiatowym Urzędzie Pracy w Lubinie. Szczegółowe informacje i dane kontaktowe do pracodawc... » „Back to Black. ...
Sieć kin Helios zaprasza na film przybliżający losy jednej z największych gwiazd muzyki XXI wieku – Amy Winehouse. Jej głos, twó... » Dzień Strażaka –...
W imieniu wójta gminy Lubin zapraszamy na Gminne Obchody Dnia Strażaka do Zimnej Wody. Dla naszych druhów będzie to okazja do... »
Data dodania: 11 kwietnia 2021 — Kategoria: Wiadomości
Po świętach w Twojej lodówce jest jeszcze całkiem sporo wielkanocnego jedzenia? Wykorzystaj je i przygotuj pyszne danie zgodnie z zasadą zero waste, np. białej kiełbasy możesz użyć do przyrządzenia pożywnej, zielonej sałatki. Wypróbuj nasz przepis, a nic się nie zmarnuje!
Biała kiełbasa kojarzy się głównie z wielkanocnymi przysmakami. Ale można ją podawać na wiele sposobów. Nie tylko w tradycyjnej formie, którą wszyscy znają: w żurku lub smakowicie przysmażoną z cebulką w kompozycji z buraczkami lub chrzanem, ale także jako składnik lżejszego posiłku, np. zielonej sałatki. Po kalorycznych, świątecznych potrawach przyda się mała odmiana. – Aby sałatka była pożywna i dodawała energii, można wzbogacić ją wędliną, np. białą kiełbasą z szynki marki ZM Pekpol z linii Kurpiowskie Specjały, która została przygotowana z 95 proc. mięsa z szynki wieprzowej. Nie zawiera glutenu, a swój charakterystyczny smak i aromat zyskała dzięki dodatkowi takich przypraw jak: majeranek, czosnek, pieprz i innych. Biała kiełbasa świetnie smakuje także podpieczona na grillu w kompozycji ze świeżym, chrupiącym pieczywem i musztardą – Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.
Sałatka z białą kiełbasą, jajkiem, groszkiem, warzywami i dressingiem
Składniki:
§ 2 sztuki białej kiełbasy z szynki Kurpiowskie Specjały ZM Pekpol
§ 2 jajka
§ garść mrożonego groszku
§ mała sałata rzymska
§ garść różnych sałat (dębowa, fryzyjska, masłowa)
§ małe opakowanie groszku wąsatego
§ 1łyżeczka octu
§ sól
Dressing:
§ 2 łyżki majonezu
§ 1 ząbek czosnku
§ 1 łyżeczka musztardy
§ 1 łyżeczka octu z białego wina
§ 1 łyżka tartego parmezanu
§ sól i pieprz
Przygotowanie:
Kiełbasę grillować na ładny złoty kolor. Pokroić w mniejsze kawałki. Sałaty i groszek wąsaty umyć i rękoma podrzeć na całkiem spore kawałki. Groszek ugotować zgodnie z instrukcją i hartować w zimnej wodzie. Wszystkie składniki na sos z wyciśniętym czosnkiem wymieszać w misce, doprawić solą i pieprzem. Jajko ugotować w koszulce. W małym rondelku zagotować wodę. Posolić i dodać łyżkę octu. Jajko rozbić do małej miseczki. Zmniejszyć ogień i zrobić wir łyżką. Do środka wiru wlewać jajko. Gotować 3 minuty. Wyciągnąć łyżką cedzakową. Sałatę wymieszać z sosem. Dodać kiełbasę i jajko w koszulce.
Wszystkie komentarze umieszczane przez uŃytkownikŃw i gosci portalu sa ich osobista opinia. Redakcja oraz wlasciciele portalu nie biora odpowiedzialnosci za komentarze odwiedzajÂących.
Subskrybuj nasz kanaĹ RSS!