Czwartek, 25 kwietnia 2024 r.   Imieniny: Jarosława, Marka, Elwiry
Witaj, Społecznosć Lubina gość! Zarejestruj się lub Zaloguj do serwisu | Ilość osób online 97

Portal Lubina


UWAGA! Ten serwis uzywa cookies i podobnych technologii (brak zmiany ustawienia przegladarki oznacza zgode na to) ->>


Fotowoltaika Lubin

Wiadomości z Lubina
Uczysz się i pracujesz? Pilnuj limitu. Uczysz się i pracujesz...
Dostajesz rentę rodzinną po zmarłym rodzicu i nie wiesz czy możesz dodatkowo pracować? Jest taka możliwość, ale trzeba pamiętać o limitach. Od 1 ... »Polska Miss Woj. Dolnośląskiego wyłoniona! Polska Miss Woj. Dolno...
kwietnia gościnnie w Haston City Hotel we Wrocławiu odbyła się Gala Finałowa Miss Nastolatek i Miss Województwa Dolnośląskiego 2024! ... »Włoska inspiracja na wiosenny obiad Włoska inspiracja na w...
Spaghetti, czyli słynny długi makaron trafił do Włoch z krajów arabskich, gdzie najszybciej opanowano technikę jego suszenia pozwalaj... »Efektywna produkcja i inwestycje – KGHM opublikował raport z wynikami za 2023 rok Efektywna produkcja i ...
Pomimo trudnego otoczenia makroekonomicznego, niestabilnych cen na rynku surowców oraz wysokiej presji kosztów, w KGHM w 2023 roku ... »

» archiwum wiadomości


Twoja wyszukiwarka

Zdrowie
Edukacja
Miasto
Lokale

Czy wiesz, że...?
Czy wiesz, że?...Po przeprowadzonej w 2000 roku inwentaryzacji przyrodniczej na terenie Lubina stwierdzono występowanie 8 gatunków roślin, grzybów i porostów podlegających ochronie ścisłej, 8 gatunków roślin podlegających ochronie częsciowej oraz 26 gatunków roślin rzadkich, 8 gatunków chronionych i 17 gatunków rzadkich bezkręgowców, wśród ryb 1 gatunek chroniony i 1 rzadki, 5 gatunków chronionych płazów (wszystkie występujące w Polsce gatunki płazów znajdują się pod ochroną) 4 gatunki chronionych gadów (wszystkie występujące w Polsce gatunki gatunki gadów znajdują się pod ochroną_, 92 gatunki chronionych ptaków, 9 gatunków chronionych nietoperzy( wszystkie występujące w Polsce gatunki nietoperzy znajdują się pod ochroną) oraz 6 gatunków chronionych ssaków. Główne zasoby naturalne Lubina to: ruda miedzi, srebro, pokłady żwiru i piasku.

Magazyn elubin.pl



Tanie części zamienne w Ucando



polec prawnika.pl

silesianseo.pll






Wiadomosci z Lubina i okolic
Sezon na grilla! Sprawdź, jak grillować smacznie
Data dodania: 03 czerwca 2021 — Kategoria: Wiadomości

Sezon na grilla! Sprawdź, jak grillować smacznie

Każda okazja jest dobra, żeby zrobić grilla, spędzić czas z przyjaciółmi, rodziną i zjeść aromatyczne potrawy z rusztu. Grillowanie pozostawia dużą dowolność, jeśli chodzi o wybór produktów. Nie musisz trzymać się sztywnego menu – najważniejsze, aby jedzenie smakowało Tobie i Twoim gościom, a czas na świeżym powietrzu był miło spędzony. Zobacz, jakie produkty wybrać, aby grillowanie zakończyło się kulinarnym sukcesem.

 

Co sprawdzi się na ruszcie?

Polacy od lat najchętniej wybierają na ruszt kiełbasę. Tradycyjna kiełbasa ma wielu amatorów, którzy wręcz nie wyobrażają sobie ucztowania bez tej wędliny. Jest ceniona nie tylko za smak, ale także za możliwość szybkiego i łatwego przygotowania na ruszcie. – W ofercie marki ZM Pekpol jest wiele rodzajów kiełbas, które idealnie sprawdzą się na ruszcie, np. kiełbasa ostrołęcka z serem lub kiełbasa biała z szynki Kurpiowskie Specjały. Ale grilla mogą urozmaicić nie tylko potrawy typowo mięsne, np. w naszym regionie, na Kurpiowszczyźnie popularna jest kiszka ziemniaczana, nasz nr 1 na grilla. To znany przysmak kuchni podlaskiej i kurpiowskiej. Ta z linii Super Grill ZM Pekpol została przygotowana z ziemniaków z dodatkiem aromatycznej wędzonki i kompozycji naturalnych przypraw. Jest nadziewana w cienkie, naturalne jelito i wyśmienicie smakuje podpieczona na grillu. Trzeba tylko pamiętać, żeby w połowie pieczenia ją odwrócić, aby zarumieniła się z obu stron, i nakłuć, aby jelito nie popękało – mówi Małgorzata Wódkiewicz, ekspert Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka, producenta m.in. wyrobów dedykowanych na grilla.

Kiszkę ziemniaczaną możesz podawać z przypieczoną na złoto cebulką. Smakuje wyśmienicie!

Szybki grill bez przygotowań

Na pomysł przygotowania grilla często wpadasz spontanicznie? Jeśli nie chcesz spędzać długich godzin w kuchni na przygotowywaniu potraw, skorzystaj z gotowych mięs, zamarynowanych w kompozycji przypraw. – W takiej sytuacji sprawdzą się pakowane, już zamarynowane w kompozycji przypraw, mięsa gotowe do wrzucenia na ruszt, np. z linii Super grill. W Kubełku Pyszności w wersji wieprzowej jest soczysta karkówka, aromatyczne żeberka i sycący boczek. Z kolei wersja drobiowa to pyszne skrzydełka i podudzia – odpowiednio przyprawione, delikatne mięso z kurczaka, którego nie może zabraknąć na grillowej uczcie. Po upieczeniu mięsa są soczyste i kruche, a w smaku lekko pikantne, z wyczuwalną nutą pieprzu – wyjaśnia ekspert ZM Pekpol.

Mięsa możesz także przyrządzić w piekarniku lub na patelni – sprawdzą się jako danie obiadowe. Ale oczywiście najlepiej smakują pod chmurką!

Grilluj smacznie i zdrowo

Bez względu na to, jakie mięso czy wędliny wybierzesz na ruszt, kieruj się kilkoma zasadami, dotyczącymi obróbki produktów. Ważne jest przede wszystkim odpowiednie pieczenie.  Pamiętaj, że do grillowania potrzebujesz nie ognia, a żaru. Produkty na ruszt połóż dopiero wtedy, gdy na rozżarzonych węglach pojawi się cienka warstwa popiołu. Mięso nie powinno mieć kontaktu z płomieniami, dlatego lepiej nie kłaść go bezpośrednio na ruszcie. Użyj specjalnych tacek do grillowania, wtedy tłuszcz nie będzie kapał na węgiel. Mięso kładź wysoko na ruszcie, przynajmniej 15 cm nad żarem, warzywa zaś jeszcze wyżej. Pamiętaj też o marynacie – ochroni mięso przed przypaleniem, wzbogaci jego smak, a jego konsystencja będzie delikatniejsza.

Grilla rozpal przynajmniej pół godziny wcześniej, a kiedy ogień się zgasi, możesz zacząć piec na powstałym żarze.

Dziś proponujemy przepis na smakowite danie z grilla.

Grillowana kiszka ziemniaczana ze szparagami i bakłażanem

sKŁADNIKI:

  • Kiszka ziemniaczana ZM Pekpol
  • szparagi
  • krążki białej cebuli
  • bakłażan

Jak przygotować:

Kiszkę ziemniaczaną grillujemy na tacce do grillowania. Przed pieczeniem kiszkę powinniśmy nakłuć w kilku miejscach wykałaczką, aby w trakcie pieczenia nie popękało jelito. Co jakiś czas powinniśmy delikatnie ją obracać. Następnie dodajemy krążki cebuli, plastry bakłażana i szparagi. Całość grillujemy aż się przyrumieni.

Slowa kluczowe: lubin
Wyslij link znajomemu: http://elubin.pl/wiadomosci,22446.html
Ten artykul byl czytany 266 razy.


brak komentarzy

Napisz komentarz!

Twoje imie: *
Twoj komentarz: *
komentarz nie moze byc dluzszy niї 350 znakуw
Znaczniki HTML: Wyі.
BBCode: Wlaczone

Dostepne znaczniki:
[i] pochylenie [/i]
[b] pogrubienie [/b]
[u] podkreslenie [/u]


* - wymagane pola do dodania komentarza.

Wszystkie komentarze umieszczane przez uїytkownikуw i gosci portalu sa ich osobista opinia. Redakcja oraz wlasciciele portalu nie biora odpowiedzialnosci za komentarze odwiedzaj±cych.


Copyright © 2006-2024 Portal miasta Lubina.
Strona wygenerowana w 0.008 sek.Lubin 1.0