Czwartek, 28 marca 2024 r.   Imieniny: Anieli, Renaty, Kastora
Witaj, Społecznosć Lubina gość! Zarejestruj się lub Zaloguj do serwisu | Ilość osób online 76

Portal Lubina


UWAGA! Ten serwis uzywa cookies i podobnych technologii (brak zmiany ustawienia przegladarki oznacza zgode na to) ->>


Fotowoltaika Lubin

Wiadomości z Lubina
Wielkanocne śniadanie tuż za rogiem! Jak uniknąć przejedzenia przy świątecznym stole? Wielkanocne śniadanie ...
Święta Wielkanocne to czas radości, spotkań rodzinnych i tradycyjnych potraw, które często stają się centrum uwagi podczas wspólnyc... »O jajach - nie tylko naukowo O jajach - nie tylko n...
Prof. Mariusz Korczyński z Katedry Żywienia Zwierząt i Paszoznawstwa UPWr, o tym, dlaczego jaja powinny znaleźć się w naszym jadłospisie, kt&oacu... »Statystycznie dłuższe życie Statystycznie dłuższe ...
Tablice trwania życia są, co roku publikowane przez GUS. Co do zasady nie dotyczą one osób, które już przeszły na emeryturę. Nie ma... »Nie zatrzymał się do kontroli, uderzył w radiowóz a na koniec próbował uciec pieszo Nie zatrzymał się do k...
36-latek z powiatu wołowskiego chciał za wszelką cenę uniknąć kontroli drogowej w Ścinawie. Tamtejsi policjanci wydając mu wyraźne sygnały świetl... »

» archiwum wiadomości


Twoja wyszukiwarka

Zdrowie
Edukacja
Miasto
Lokale

Czy wiesz, że...?
Czy wiesz, że?...18-21 10.2001r. W Centrum Kultury "MUZA" odbył się XVIII Ogólnopolski Festiwal Piosenki Francuskiej

Magazyn elubin.pl



Tanie części zamienne w Ucando



polec prawnika.pl

silesianseo.pll






Wiadomosci z Lubina i okolic
Rolada z indyka z konfiturą botwinkową
Data dodania: 08 czerwca 2021 — Kategoria: Wiadomości

Rolada z indyka z konfiturą botwinkową

Klasycznie, lecz z polotem – przepis na roladę z indyka z konfiturą botwinką, to propozycja idealna dla fanów tradycyjnych smaków a zarazem sposób na przełamanie kulinarnej rutyny. Domowa konfitura z botwinki i żurawiny suszonej KRESTO SELECT odświeży dobrze znany smak indyka i zachęci do dalszego łączenia nieoczywistych smaków. Smacznie i ciekawie!

 

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego z indyka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki tartego chrzanu
  • 2,5 łyżki pokrojonego, świeżego tymianku lub 1 łyżka suszonego
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1,5 łyżeczki soli (lub wg uznania)
  • 1 łyżeczka pieprzu (lub wg uznania)


Konfitura:

  • 2 średnie pęczki botwinki wraz z buraczkami
  • 50 g żurawiny suszonej KRESTO SELECT
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki oleju Rapso
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1/4 szklanki wody

Wykonanie:

1. Botwinkę oczyszczamy, myjemy i kroimy w 1-centymetrowe kawałki. Buraczki kroimy w plasterki.
2. Rozgrzewamy olej, wrzucamy buraczki i 2 minuty smażymy cały czas mieszając.
3. Dodajemy resztę botwinki i 3 minuty smażymy mieszając.
4. Wrzucamy na patelnię żurawinę, dodajemy ocet balsamiczny, wlewamy wodę, mieszamy i dusimy do redukcji płynu.
5. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
6. Dodajemy koper, mieszamy i odstawiamy do przestudzenia.
7. Wszystkie składniki na roladę przekładamy do miski, mieszamy do połączenia składników.
8. Kładziemy na stole około 1 metr folii spożywczej, wykładamy masę mięsną. Rozpłaszczamy na 1-centymetrowej grubości prostokąt.
9. Na środek wykładamy przestudzoną konfiturę, łyżką ją rozprowadzamy, zachowując 4–5 cm rant mięsa bez niej.
10. Zwijamy roladę, zalepiamy końcówki.
11. Owijamy roladę folią aluminiową, zakręcając końcówki.
12. Pieczemy w 180°C przez 1 godzinę.
13. Podajemy na gorąco z młodymi ziemniakami i mizerią lub na zimno z porcją warzyw.

Slowa kluczowe: lubin
Wyslij link znajomemu: http://elubin.pl/wiadomosci,22468.html
Ten artykul byl czytany 223 razy.


brak komentarzy

Napisz komentarz!

Twoje imie: *
Twoj komentarz: *
komentarz nie moze byc dluzszy niї 350 znakуw
Znaczniki HTML: Wyі.
BBCode: Wlaczone

Dostepne znaczniki:
[i] pochylenie [/i]
[b] pogrubienie [/b]
[u] podkreslenie [/u]


* - wymagane pola do dodania komentarza.

Wszystkie komentarze umieszczane przez uїytkownikуw i gosci portalu sa ich osobista opinia. Redakcja oraz wlasciciele portalu nie biora odpowiedzialnosci za komentarze odwiedzaj±cych.


Copyright © 2006-2024 Portal miasta Lubina.
Strona wygenerowana w 0.010 sek.Lubin 1.0