Święta Wielkanocne to czas radości, spotkań rodzinnych i tradycyjnych potraw, które często stają się centrum uwagi podczas wspólnyc... » O jajach - nie tylko n...
Prof. Mariusz Korczyński z Katedry Żywienia Zwierząt i Paszoznawstwa UPWr, o tym, dlaczego jaja powinny znaleźć się w naszym jadłospisie, kt&oacu... » Statystycznie dłuższe ...
Tablice trwania życia są, co roku publikowane przez GUS. Co do zasady nie dotyczą one osób, które już przeszły na emeryturę. Nie ma... » Nie zatrzymał się do k...
36-latek z powiatu wołowskiego chciał za wszelką cenę uniknąć kontroli drogowej w Ścinawie. Tamtejsi policjanci wydając mu wyraźne sygnały świetl... »
Data dodania: 08 czerwca 2021 — Kategoria: Wiadomości
Klasycznie, lecz z polotem – przepis na roladę z indyka z konfiturą botwinką, to propozycja idealna dla fanów tradycyjnych smaków a zarazem sposób na przełamanie kulinarnej rutyny. Domowa konfitura z botwinki i żurawiny suszonej KRESTO SELECT odświeży dobrze znany smak indyka i zachęci do dalszego łączenia nieoczywistych smaków. Smacznie i ciekawie!
Składniki:
- 1 kg mięsa mielonego z indyka
- 2 jajka
- 2 łyżki tartego chrzanu
- 2,5 łyżki pokrojonego, świeżego tymianku lub 1 łyżka suszonego
- 2 łyżki bułki tartej
- 1,5 łyżeczki soli (lub wg uznania)
- 1 łyżeczka pieprzu (lub wg uznania)
Konfitura:
- 2 średnie pęczki botwinki wraz z buraczkami
- 50 g żurawiny suszonej KRESTO SELECT
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki oleju Rapso
- sól, pieprz
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1/4 szklanki wody
Wykonanie:
1. Botwinkę oczyszczamy, myjemy i kroimy w 1-centymetrowe kawałki. Buraczki kroimy w plasterki.
2. Rozgrzewamy olej, wrzucamy buraczki i 2 minuty smażymy cały czas mieszając.
3. Dodajemy resztę botwinki i 3 minuty smażymy mieszając.
4. Wrzucamy na patelnię żurawinę, dodajemy ocet balsamiczny, wlewamy wodę, mieszamy i dusimy do redukcji płynu.
5. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
6. Dodajemy koper, mieszamy i odstawiamy do przestudzenia.
7. Wszystkie składniki na roladę przekładamy do miski, mieszamy do połączenia składników.
8. Kładziemy na stole około 1 metr folii spożywczej, wykładamy masę mięsną. Rozpłaszczamy na 1-centymetrowej grubości prostokąt.
9. Na środek wykładamy przestudzoną konfiturę, łyżką ją rozprowadzamy, zachowując 4–5 cm rant mięsa bez niej.
10. Zwijamy roladę, zalepiamy końcówki.
11. Owijamy roladę folią aluminiową, zakręcając końcówki.
12. Pieczemy w 180°C przez 1 godzinę.
13. Podajemy na gorąco z młodymi ziemniakami i mizerią lub na zimno z porcją warzyw.
Wszystkie komentarze umieszczane przez uŃytkownikŃw i gosci portalu sa ich osobista opinia. Redakcja oraz wlasciciele portalu nie biora odpowiedzialnosci za komentarze odwiedzajÂących.
Subskrybuj nasz kanaĹ RSS!