
Niemal każdego tygodnia, dolnośląscy policjanci otrzymują informacje o próbach wyłudzenia pieniędzy od seniorów. Dzwoniąc, przestęp... »

Pierwsze w Polsce wagony rowerowe ruszyły w swoją inauguracyjną trasę z Wrocławia do Świdnicy przez Sobótkę w sobotę 2 lipca. Przez okres ... »

Niedostosowanie prędkości do warunków panujących na drodze 323 było prawdopodobnie przyczyną groźnie wyglądającego wypadku. Na łuku drogi ... »

od lipca 2022 roku wchodzą w życie Niskie Podatki – nowe rozwiązania, które obniżają podatki oraz upraszczają i stabilizują system... »







Ptasie mleczko z truskawkami
Data dodania: 12 lipca 2021 — Kategoria: Wiadomości

Delikatna pianka, słodkie truskawki, chrupiący herbatnik, a wszystko podane na zimno prosto z lodówki. Ptasie mleczko z truskawkami to wymarzony deser na letnie drugie śniadanie lub podwieczorek. Pokrojony w wygodną kostkę szybko znajdzie zwolenników nawet wśród największych niejadków.
Składniki (forma: 24 x 33 cm, wysokość 7 cm):
- 4 galaretki truskawkowe
- 750 ml wody Mama i ja
- 750 ml śmietany 30%
- ok. 300 g truskawek
- herbatniki
Dodatkowo:
- folia spożywcza
- 2 łyżki oleju
Wykonanie:
1. Rozpuść galaretki w gorącej wodzie i odstaw do przestudzenia.
2. Formę wysmaruj olejem, wyłóż folią i ,,przyklej” ją dokładnie do foremki - ułatwi to wyjęcie ciasta z formy.
3. Na dno foremki wyłóż 1 warstwę herbatników oraz odszypułkowane truskawki (większe przekrój na połówki).
4. Gdy galaretka lekko zgęstnieje, rozpocznij ubijanie śmietany. Następnie do sztywnej śmietany wlej cienkim strumieniem tężejącą galaretkę, ciągle ubijając.
5. Całą masę wylej do formy (aby wyrównać powierzchnię ciasta, uderz foremką 2 razy o stół).
6.Na górę masy wyłóż równomiernie herbatniki i przełóż ciasto do lodówki na minimum 4 godziny.
7.Uwaga: formę warto zabezpieczyć przed włożeniem do lodówki folią spożywczą, lub aluminiową, aby ciasto „nie przeszło” zapachami lodówki.
8.Ciasto pokrój w kostkę, jaką wyznaczają herbatniki. Przed podaniem można porcje ciasta oprószyć lekko cukrem pudrem i ułożyć na każdym z nich ćwiartkę truskawki.
Woda źródlana Mama i ja
Mama i ja – to w pełni bezpieczna, niegazowana woda źródlana, wyróżniająca się niskim stopniem mineralizacji i niewielką zawartością sodu. Stanowi optymalne uzupełnienie codziennej diety kobiet w ciąży oraz mam karmiących piersią. Znakomicie nadaje się również do przygotowywania posiłków dla niemowląt i dzieci w każdym wieku.
Strona www: https://wodadladziecka.pl/
Wszystkie komentarze umieszczane przez użytkowników i gości portalu są ich osobistą opinią. Redakcja oraz właściciele portalu nie biorą odpowiedzialności za komentarze odwiedzających.



