Poniedzialek, 18 pazdziernika 2021 r.   Imieniny: Juliana, Łukasza, Bratumiła
Witaj, Społecznosć Lubina gość! Zarejestruj się lub Zaloguj do serwisu | Ilość osób online 26

Portal Lubina


UWAGA! Ten serwis uzywa cookies i podobnych technologii (brak zmiany ustawienia przegladarki oznacza zgode na to) ->>


Wiadomości z Lubina
Silny wstrząs w pobliżu Głogowa Silny wstrząs w pobliż...
Na terenie województwa dolnośląskiego odnotowano wstrząs o magnitudzie 4,2- podały służby geologiczne. Doszło do samoistnego wstrząsu w Za... »Lubiński Las, Lubków, Lübenwalde – już nieważne! (Art. archiwalny) Lubiński Las, Lubków, ...
Już nieważne. Nieważne, ponieważ właśnie staliśmy się świadkami momentu w którym ta wieś, a ostatnio jedynie przysiółek przestała d... »Kryminalni odzyskali skradzione rowery i elektronarzędzia Kryminalni odzyskali s...
Za kradzież z włamaniem odpowie 29 – letni mieszkaniec Głogowa, który na terenie Lubina włamał się do dwóch domów jedn... »Gotowi do zimowego utrzymania dróg w sezonie 2021/2022 Gotowi do zimowego utr...
Kilka tysięcy osób będzie pracować w trakcie sezonu zimowego przy zwalczaniu śliskości i odśnieżaniu dróg krajowych, za któr... »

» archiwum wiadomości

Magazyn elubin.pl

iParts.pl - części samochodowe

Tanie części zamienne w Ucando



polec prawnika.pl

silesianseo.pll









Twoja wyszukiwarka

Zdrowie
Edukacja
Miasto
Lokale
Czy wiesz, że...?
Czy wiesz, że?...W lubińskich kopalniach należących do KGHM Polska Miedź SA wydobywa się w sporych ilościach srebro?

Pogoda
YoWindow.com
Wybrane wiadomości
Wiadomości z Lubina i okolic

Proste ciasto drożdżowe ze śliwkami
Data dodania: 14 września 2021 — Kategoria: Wiadomości

Proste ciasto drożdżowe ze śliwkami

Na temat przygotowania ciasta drożdżowego narosły mity, które niepotrzebnie odstraszają od jego przygotowania wszystkich domowych cukierników mniej zaawansowanych w sztuce kulinarnej. Poniższy przepis to ukłon w ich stronę, a zarazem sposób na pewny sukces drożdżowy. Przechodząc przez recepturę krok po kroku szybko połączycie niezbędne składniki i odkryjecie, że ciasto drożdżowe może być równie proste jak przysłowiowa bułka z masłem, z tą różnicą, że zdecydowanie wspanialej smakuje!

 

Składniki na ciasto (foremka o średnicy 26 cm):

  • 2 szklanki mąki + 2 łyżki (do dodania następnego dnia)
  • 3 jajka L (w temperaturze pokojowej)
  • 1/2 szklanki oleju Rapso
  • (w temperaturze pokojowej)
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego Gold Pack
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 1 op. drożdży (7 g)
  • 1 op. cukru z wanilią
  • skórka z 1 średniej cytryny
  • 1/4 łyżeczki soli

Dodatkowo:

  • ok. 500 g śliwek
  • garść orzechów brazylijskich KRESTO
  • garść płatków migdałowych KRESTO
  • 2 łyżki cukru trzcinowego Gold Pack
  • cukier puder
  • masło lub olej
  • bułka tarta

Wykonanie:

1. Wymieszaj wszystkie składniki na ciasto rózgą aż do połączenia składników. Pamiętaj, aby mleko było ciepłe (nie gorące!).
2. Miskę z ciastem przykryj i odstaw na 30 minut w temperaturze pokojowej, po tym czasie odstaw miskę na noc do lodówki.
3. Następnego dnia wyjmij miskę, dodaj 2 łyżki mąki, wymieszaj i zostaw na 30 minut w temperaturze pokojowej.
4. Wysmaruj masłem formę do ciast, wysyp bułką tartą, a następnie przełóż ciasto.
5. Ułóż poprzekrawane i wydrylowane śliwki na cieście (cięciem do góry) i posyp cukrem trzcinowym.
6. Wstaw ciasto do piekarnika na środkowej półce. Włącz grzanie góra-dół na 165°C.
7. Po 15 minutach wysyp na podrośnięte już ciasto pokrojone orzechy oraz płatki migdałowe.
8. Piecz ciasto jeszcze około 25 minut do tzw. suchego patyczka.
9. Przed podaniem posyp ciasto cukrem pudrem.

Słowa kluczowe: lubin
Wyślij link znajomemu: http://elubin.pl/wiadomosci,22845.html
Ten artykuł był czytany 88 razy.


brak komentarzy

Napisz komentarz!

Twoje imię: *
Twój komentarz: *
komentarz nie może być dłuższy niż 350 znaków
Znaczniki HTML: Wył.
BBCode: Włączone

Dostępne znaczniki:
[i] pochylenie [/i]
[b] pogrubienie [/b]
[u] podkreślenie [/u]


* - wymagane pola do dodania komentarza.

Wszystkie komentarze umieszczane przez użytkowników i gości portalu są ich osobistą opinią. Redakcja oraz właściciele portalu nie biorą odpowiedzialności za komentarze odwiedzających.


Copyright © 2006-2021 Portal miasta Lubina.
Strona wygenerowana w 0.007 sek.Lubin 1.0