Piątek, 29 marca 2024 r.   Imieniny: Wiktoryna, Helmuta, Ostapa
Witaj, Społecznosć Lubina gość! Zarejestruj się lub Zaloguj do serwisu | Ilość osób online 73

Portal Lubina


UWAGA! Ten serwis uzywa cookies i podobnych technologii (brak zmiany ustawienia przegladarki oznacza zgode na to) ->>


Fotowoltaika Lubin

Wiadomości z Lubina
15 nowych lamp zaświeci w miejscowości Obora 15 nowych lamp zaświec...
Trwa rozbudowa oświetlenia drogowego w gminie Lubin. W miejscowości Obora na działce nr 404 oraz na działce nr 402, czyli przy ulicach Malinowej ... »Wielkanocna terrine z jajem Wielkanocna terrine z ...
Terrina to pierwotnie gliniany garnek z pionowymi bokami i szczelnie przylegającą pokrywką przeznaczony do gotowania lub pieczenia. Co ciekawe dz... »Najpierw ukradł taksówkę a później szalał nią po mieście doprowadzając do kolizji Najpierw ukradł taksów...
30-letni mieszkaniec gminy Ścinawa, ukradł spod jednego z lubińskich serwisów samochodowych taksówkę, która była w naprawie,... »Wielkanocne śniadanie tuż za rogiem! Jak uniknąć przejedzenia przy świątecznym stole? Wielkanocne śniadanie ...
Święta Wielkanocne to czas radości, spotkań rodzinnych i tradycyjnych potraw, które często stają się centrum uwagi podczas wspólnyc... »

» archiwum wiadomości


Twoja wyszukiwarka

Zdrowie
Edukacja
Miasto
Lokale

Czy wiesz, że...?
Czy wiesz, że?...1985 Przekazanie nowego stadionu piłkarskiego - GOS

Magazyn elubin.pl



Tanie części zamienne w Ucando



polec prawnika.pl

silesianseo.pll






Wiadomosci z Lubina i okolic
Proste ciasto drożdżowe ze śliwkami
Data dodania: 14 września 2021 — Kategoria: Wiadomości

Proste ciasto drożdżowe ze śliwkami

Na temat przygotowania ciasta drożdżowego narosły mity, które niepotrzebnie odstraszają od jego przygotowania wszystkich domowych cukierników mniej zaawansowanych w sztuce kulinarnej. Poniższy przepis to ukłon w ich stronę, a zarazem sposób na pewny sukces drożdżowy. Przechodząc przez recepturę krok po kroku szybko połączycie niezbędne składniki i odkryjecie, że ciasto drożdżowe może być równie proste jak przysłowiowa bułka z masłem, z tą różnicą, że zdecydowanie wspanialej smakuje!

 

Składniki na ciasto (foremka o średnicy 26 cm):

  • 2 szklanki mąki + 2 łyżki (do dodania następnego dnia)
  • 3 jajka L (w temperaturze pokojowej)
  • 1/2 szklanki oleju Rapso
  • (w temperaturze pokojowej)
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego Gold Pack
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 1 op. drożdży (7 g)
  • 1 op. cukru z wanilią
  • skórka z 1 średniej cytryny
  • 1/4 łyżeczki soli

Dodatkowo:

  • ok. 500 g śliwek
  • garść orzechów brazylijskich KRESTO
  • garść płatków migdałowych KRESTO
  • 2 łyżki cukru trzcinowego Gold Pack
  • cukier puder
  • masło lub olej
  • bułka tarta

Wykonanie:

1. Wymieszaj wszystkie składniki na ciasto rózgą aż do połączenia składników. Pamiętaj, aby mleko było ciepłe (nie gorące!).
2. Miskę z ciastem przykryj i odstaw na 30 minut w temperaturze pokojowej, po tym czasie odstaw miskę na noc do lodówki.
3. Następnego dnia wyjmij miskę, dodaj 2 łyżki mąki, wymieszaj i zostaw na 30 minut w temperaturze pokojowej.
4. Wysmaruj masłem formę do ciast, wysyp bułką tartą, a następnie przełóż ciasto.
5. Ułóż poprzekrawane i wydrylowane śliwki na cieście (cięciem do góry) i posyp cukrem trzcinowym.
6. Wstaw ciasto do piekarnika na środkowej półce. Włącz grzanie góra-dół na 165°C.
7. Po 15 minutach wysyp na podrośnięte już ciasto pokrojone orzechy oraz płatki migdałowe.
8. Piecz ciasto jeszcze około 25 minut do tzw. suchego patyczka.
9. Przed podaniem posyp ciasto cukrem pudrem.

Slowa kluczowe: lubin
Wyslij link znajomemu: http://elubin.pl/wiadomosci,22845.html
Ten artykul byl czytany 153 razy.


brak komentarzy

Napisz komentarz!

Twoje imie: *
Twoj komentarz: *
komentarz nie moze byc dluzszy niї 350 znakуw
Znaczniki HTML: Wyі.
BBCode: Wlaczone

Dostepne znaczniki:
[i] pochylenie [/i]
[b] pogrubienie [/b]
[u] podkreslenie [/u]


* - wymagane pola do dodania komentarza.

Wszystkie komentarze umieszczane przez uїytkownikуw i gosci portalu sa ich osobista opinia. Redakcja oraz wlasciciele portalu nie biora odpowiedzialnosci za komentarze odwiedzaj±cych.


Copyright © 2006-2024 Portal miasta Lubina.
Strona wygenerowana w 0.025 sek.Lubin 1.0