Czwartek, 28 marca 2024 r.   Imieniny: Anieli, Renaty, Kastora
Witaj, Społecznosć Lubina gość! Zarejestruj się lub Zaloguj do serwisu | Ilość osób online 79

Portal Lubina


UWAGA! Ten serwis uzywa cookies i podobnych technologii (brak zmiany ustawienia przegladarki oznacza zgode na to) ->>


Fotowoltaika Lubin

Wiadomości z Lubina
Najpierw ukradł taksówkę a później szalał nią po mieście doprowadzając do kolizji Najpierw ukradł taksów...
30-letni mieszkaniec gminy Ścinawa, ukradł spod jednego z lubińskich serwisów samochodowych taksówkę, która była w naprawie,... »Wielkanocne śniadanie tuż za rogiem! Jak uniknąć przejedzenia przy świątecznym stole? Wielkanocne śniadanie ...
Święta Wielkanocne to czas radości, spotkań rodzinnych i tradycyjnych potraw, które często stają się centrum uwagi podczas wspólnyc... »O jajach - nie tylko naukowo O jajach - nie tylko n...
Prof. Mariusz Korczyński z Katedry Żywienia Zwierząt i Paszoznawstwa UPWr, o tym, dlaczego jaja powinny znaleźć się w naszym jadłospisie, kt&oacu... »Statystycznie dłuższe życie Statystycznie dłuższe ...
Tablice trwania życia są, co roku publikowane przez GUS. Co do zasady nie dotyczą one osób, które już przeszły na emeryturę. Nie ma... »

» archiwum wiadomości


Twoja wyszukiwarka

Zdrowie
Edukacja
Miasto
Lokale

Czy wiesz, że...?
Czy wiesz, że?...6.11.1999 Oddano do użytkowania nowowybudowaną część ulicy Niepodległości

Magazyn elubin.pl



Tanie części zamienne w Ucando



polec prawnika.pl

silesianseo.pll






Wiadomosci z Lubina i okolic
Bezglutenowa kuchnia włoska – pyszna i nieskomplikowana
Data dodania: 18 września 2021 — Kategoria: Wiadomości

Bezglutenowa kuchnia włoska – pyszna i nieskomplikowana

Kuchnia włoska jest jedną z najpopularniejszych i najsmaczniejszych kuchni świata. Wyróżniają ją wysokiej jakości świeże składniki, proste przygotowanie oraz odpowiednio dobrane przyprawy i zioła. Do najczęściej przyrządzanych dań włoskich należą makarony, pizza i inne specjały mączne, a także aromatyczne sosy i dodatki. Czym zastąpić i jak przygotowywać popularne włoskie, potrawy przez osobę unikającą glutenu w diecie?

 

Historia kuchni włoskiej sięga aż VI wieku p.n.e., jednak dopiero w renesansie stała się prawdziwą pyszną sztuką za sprawą najsłynniejszego włoskiego kucharza tamtych czasów – Bartolomea Scappiego. Spisał on ponad 1000 przepisów w pierwszej ilustrowanej książce kulinarnej na świecie – „Dzieło na temat sztuki gotowania”, która służy do dzisiaj jako inspiracja dla wielu mistrzów gotowania. Na przestrzeni lat każdy region Italii zasłynął ze swoich specjałów, jak północna Bolonia i najsłynniejszy na świecie sos boloński czy Sycylia w raz z jej smażonymi ryżowymi kulkami z mięsnym nadzieniem – arrancini. Kluczem do udanego posiłku po włosku jest także jego celebracja: Włosi jako naród bardzo rodzinny jedzą wspólnie, świętując każdą chwilę spędzoną razem.

Tradycyjne potrawy słonecznych Włoch są oparte przede wszystkim na produktach wyrobionych z mąki pszennej lub innych pszennych półproduktów. Stanowi to niemałe wyzwanie dla osób, które nie mogą spożywać glutenu – białka roślinnego, zapewniającego odpowiednią kleistość i konsystencję gotowego wyrobu – ze względu na jego nietolerancję lub uczulenie. Gluten jest też bezwzględnie zakazany w diecie chorujących na celiakię. Czy oznacza to całkowitą rezygnację z jednej z najpopularniejszych kuchni europejskich? Nic bardziej mylnego. Obecnie w sklepach dostępne są różne rodzaje wysokiej jakości produktów bezglutenowych, z których przygotujemy prawdziwie włoskie potrawy, pamiętając o prostocie i dobrych składnikach.

Sztuka makaronowa

Zaczynając swoją podróż po włoskim jedzeniu musimy zacząć od klasyki – past, czyli makaronów. Każdy z tradycyjnych rodzajów możemy łączyć z takimi sosami jak boloński, carbonara czy pesto lub stworzyć nowe, własne kompozycje smakowe. Podstawą przepisów włoskich jest wspomniana wcześniej prostota w wykonaniu, wysokiej jakości składniki: mięso, włoski ser typu parmezan, pecorino Romano czy grana padano, aromatyczne pomidory i zioła.

- Bezglutenowe makarony przygotowane są z mąki kukurydzianej i ryżowej w odpowiednich proporcjach. Smakiem, formą i sprężystością, ale też sposobem gotowania nie różnią od tych z semoliny z pszenicy durum. Bezglutenowe makarony mogą także spożywać diabetycy ze względu na mniejszą zawartość węglowodanów niż ich tradycyjne odpowiedniki – mówi Karol Sadowski, Project Manager marki Ocelio

Pyszne wypieki mączne

Kolejnym wyzwaniem dla unikających glutenu w diecie są wszelkie włoskie potrawy wypiekane z mąki pszennej. Należą do nich przede wszystkim spody do pizzy, włoskie pieczywo typu foccacia, drożdżowe paluszki grissini, ale też słodkie desery: ciasta typu panettone czy kruche rurki cannoli z nadzieniem.

- Doskonałe ciasto na pizzę możemy przygotować z gotowych mieszanek do wypieku pizzy, w skład których wchodzą pozbawione glutenu skrobie kukurydziana i z tapioki, a także mąka ryżowa. Mamy wówczas pewność odpowiednich proporcji wszystkich składników  –  dodaje ekspert marki Ocelio.

Z takiej samej mieszanki przygotujemy klasyczną foccacię ze świeżym rozmarynem i solą lub chrupiące grissini, idealne na przystawkę bądź przekąskę na spotkanie z przyjaciółmi. Do słodkich wypieków możemy użyc z kolei mieszanek do wypieku ciasta. Dzięki nim przygotujemy zarówno miękką babkę panettone jak i kruche cannoli.

Ryżowa uczta

Ostatnim filarem kuchni włoskiej jest ryż w różnych postaciach. Do najbardziej znanych potraw z ryżu zalicza się kremowe risotto, czyli gotowany najczęściej w bulionie rodzaj okrągłego ryżu – arborio, carnaroli lub też vialone nano. Historia tej potrawy sięga czasów średniowiecznych oraz ówczesnego Księstwa Mediolanu, skąd pochodzi tradycyjne Risotto alla Millanese, gotowane na bulionie wołowym z dodatkiem drogiego szafranu. Stamtąd wędrowało w dalsze rejony kraju, przybierając regionalną, nieco bardziej przystępną dla mniej majętnych formę. Obecnie risotto przygotowuje się na bulionie drobiowym z dodatkiem masła, wina, czosnku, cebuli i parmezanu, odpowiadającego za śmietankową konsystencję i lepkość. Innym włoskim daniem przyrządzanym z ryżu są wspomniane wcześniej sycylijskie arrancini. Smażone na głębokim tłuszczu kulki ryżowe z aromatycznym nadzieniem z mięsa i ciągnącej się mozzarelli to lokalne danie, którym Włosi zajadają się w najczęściej w porze lunchu.

Bezglutenowa kuchnia włoska, choć na pozór wydaje się niemożliwa to przyrządzenia ze względu na wszechobecną mąkę pszenną w składzie wielu dań, staje się na wyciągnięcie ręki dzięki gotowym bezglutenowym wersjom makaronów i innych specjałów, a także specjalnym mieszankom piekarniczym, które znajdziecie na rynku. Pamiętajmy jednak, by wybierać tylko sprawdzone produkty, które zostały przetestowane pod względem obecności glutenu, zgodnie z rygorystycznymi normami dla bezpiecznej żywności bezglutenowej.

Slowa kluczowe: lubin
Wyslij link znajomemu: http://elubin.pl/wiadomosci,22862.html
Ten artykul byl czytany 199 razy.


brak komentarzy

Napisz komentarz!

Twoje imie: *
Twoj komentarz: *
komentarz nie moze byc dluzszy niї 350 znakуw
Znaczniki HTML: Wyі.
BBCode: Wlaczone

Dostepne znaczniki:
[i] pochylenie [/i]
[b] pogrubienie [/b]
[u] podkreslenie [/u]


* - wymagane pola do dodania komentarza.

Wszystkie komentarze umieszczane przez uїytkownikуw i gosci portalu sa ich osobista opinia. Redakcja oraz wlasciciele portalu nie biora odpowiedzialnosci za komentarze odwiedzaj±cych.


Copyright © 2006-2024 Portal miasta Lubina.
Strona wygenerowana w 0.015 sek.Lubin 1.0