Piątek, 19 kwietnia 2024 r.   Imieniny: Adolfa, Tymona, Pafnucego
Witaj, Społecznosć Lubina gość! Zarejestruj się lub Zaloguj do serwisu | Ilość osób online 57

Portal Lubina


UWAGA! Ten serwis uzywa cookies i podobnych technologii (brak zmiany ustawienia przegladarki oznacza zgode na to) ->>


Fotowoltaika Lubin

Wiadomości z Lubina
Kwietniowe Kino Kobiet z przedpremierą: „Latanie dla początkujących” Kwietniowe Kino Kobiet...
Uwielbiany cykl ponownie znajdzie się w repertuarze kin Helios – mowa o Kinie Kobiet, czyli filmowych spotkaniach, którym towarzyszą... »KAS przejęła nielegalne płyny do e-papierosów KAS przejęła nielegaln...
Funkcjonariusze dolnośląskiej Krajowej Administracji Skarbowej (KAS) przejęli 4 tys. płynów służących do napełniania e-papierosó... »Spektakl „Teatru ze Świetną Nazwą” z Krzeczyna Małego Spektakl „Teatru...
Dlaczego nie tolerujemy „obcych”, a inność traktujemy jak zagrożenie? To pytanie zadają aktorzy „Teatru ze Świetną Nazwą”... »Matczyna emerytura wyższa niż w ubiegłym roku Matczyna emerytura wyż...
Niecałe 60 tysięcy osób dostaje „matczyną emeryturę” z ZUS-u Maksymalna kwota comiesięcznych wypłat z ZUS - wynosi od marca te... »

» archiwum wiadomości


Twoja wyszukiwarka

Zdrowie
Edukacja
Miasto
Lokale

Czy wiesz, że...?
Czy wiesz, że?...25.01.1999 Podpisano porozumienie o współpracy pomiędzy Urzędem Miejskim w Lubinie a KGHM "Polska Miedź" S.A. - PARTNERSTWO: LUBIN-POLSKA MIEDŻ

Magazyn elubin.pl



Tanie części zamienne w Ucando



polec prawnika.pl

silesianseo.pll






Wiadomosci z Lubina i okolic
Przepis na udane święta. Dwa pomysły na wyjątkowe dania
Data dodania: 23 grudnia 2021 — Kategoria: Wiadomości

Przepis na udane święta. Dwa pomysły na wyjątkowe dania

W Polsce na świątecznym stole goszczą przede wszystkim tradycyjne potrawy jak czerwony barszcz z uszkami, karp i pierogi z grzybami i kapustą. A może pokusisz się o urozmaicenie  klasycznego menu? Proponujemy wytrawną tartę z pasztetem lub lekką sałatkę z szynką i gruszką oraz orzechami włoskimi.

 

Tarta dobra na święta

Wytrawna tarta z pasztetem, na kruchym spodzie to doskonała propozycja na świąteczny stół. Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Bez problemu można ją również przechować w lodówce i podgrzać następnego dnia. – Jeśli nie mamy czasu na pieczenie domowego pasztetu według babcinej receptury, możemy sięgnąć po gotowy pasztet,  np. Kurpiowskie Specjały od ZM Pekpol. Ma wyborny smak, idealną konsystencję i jest pokryty delikatną kruszonką. Pieczemy go według tradycyjnej receptury, z najlepszej jakości mięsa. Nie zawiera glutaminianu sodu i fosforanów dodanych, a wyrazisty smak i aromat zawdzięcza kompozycji naturalnych przypraw – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.

TARTA Z PASZTETEM I ORZECHAMI WŁOSKIMI

Składniki:

  • 1 pasztet Kurpiowskie Specjały ZM Pekpol
  • 1 garść orzechów włoskich
  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g zimnego masła
  • 100 g zimnej wody
  • 2 łyżki soli
  • natka pietruszki

 

Przygotowanie:

Połączyć mąkę, zimne masło i sól. Wyrobić szybko cisto, nie zagniatać za długo, aby nie zagrzać ciasta. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 30 minut do lodówki. Pasztet rozdrobnić w misce widelcem i dodać grubo siekane orzechy. Tortownicę nasmarować olejem, ciasto rozwałkować na grubość 0.5 cm, wyłożyć tortownicę ciastem. Następnie dodać pasztet. Z pozostałego ciast wyciąć paski o szerokości 1 cm i grubości 0.5 cm, ułożyć na pasztecie tworząc kratkę. Piec około 20 – 25 minut w temperaturze 190 stopni. Po wyjęciu posypać świeżą natką pietruszki.

Świąteczna sałatka w lekkiej formie

Popularne świąteczne sałatki zwykle nie należą do niskokalorycznych, dlatego warto postawić także na te lżejsze i delikatniejsze – bardziej w wersji fit. Kolorowa sałatka z szynką, gruszką i roszpunką oraz dodatkiem orzechów włoskich i marynowanego buraka, na pewno znajdzie swoich zwolenników i to nie tylko wśród osób dbających o linię. Świetnie sprawdzi się jako przekąska między głównymi posiłkami oraz jako dodatek do świątecznych dań. – Aby sałatka miała wyjątkowy smak, musimy starannie wyselekcjonować wszystkie dodatki. Warto wybrać dobrej jakości szynkę, np. z linii Kurpiowskie Specjały, która nie zawiera glutenu, glutaminianu sodu, fosforanów dodanych i sztucznych przeciwutleniaczy. Szynka jest wyjątkowo soczysta i krucha, a jej walory smakowe sprostają nawet najbardziej wybrednym podniebieniom. Sprawdzi się również jako samodzielny przysmak na talerzu wędlin – radzi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.

Sałatka z szynką, gruszką, roszpunką, orzechami włoskimi i marynowanym burakiem, podawana z podpłomykami

Składniki:

  • 4 plastry szynki Kurpiowskie Specjały ZM Pekpol
  • 1 słoiczek marynowanych buraków
  • 1 gruszka
  • 1 figa
  • garść orzechów włoskich
  • garść roszpunki
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • olej z rzepaku tłoczony na zimno
  • sól i pieprz
  • 300 g mąki
  • 300 g jogurtu
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli

 

Przygotowanie:

Z mąki, jogurtu, proszku do pieczenia i soli wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 20 minut. Po tym czasie podzielić na 8 mniejszych kulek i każdą rozwałkować na cienki placek. Smażyć na suchej patelni grillowej.

Z szynki wykroić 4 plastry. Orzechy uprażyć na suchej patelni. Gruszkę obrać wyciąć gniazda nasienne, pokroić w mniejsze części i skropić sokiem z cytryny. Figę przekroić na pół. W misce umieścić roszpunkę, orzechy i gruszkę, dodać sól, pieprz oraz ocet jabłkowy całość wymieszać, dodać olej i ułożyć na talerzu. Do sałatki dodać szynkę, buraki, figę.

Smacznego!

 

Slowa kluczowe: lubin
Wyslij link znajomemu: http://elubin.pl/wiadomosci,23239.html
Ten artykul byl czytany 169 razy.


brak komentarzy

Napisz komentarz!

Twoje imie: *
Twoj komentarz: *
komentarz nie moze byc dluzszy niї 350 znakуw
Znaczniki HTML: Wyі.
BBCode: Wlaczone

Dostepne znaczniki:
[i] pochylenie [/i]
[b] pogrubienie [/b]
[u] podkreslenie [/u]


* - wymagane pola do dodania komentarza.

Wszystkie komentarze umieszczane przez uїytkownikуw i gosci portalu sa ich osobista opinia. Redakcja oraz wlasciciele portalu nie biora odpowiedzialnosci za komentarze odwiedzaj±cych.


Copyright © 2006-2024 Portal miasta Lubina.
Strona wygenerowana w 0.019 sek.Lubin 1.0