Środa, 08 luty 2023 r.   Imieniny: Piotra, Żakliny, Gniewomira
Witaj, Społecznosć Lubina gość! Zarejestruj się lub Zaloguj do serwisu | Ilość osób online 40

Portal Lubina


UWAGA! Ten serwis uzywa cookies i podobnych technologii (brak zmiany ustawienia przegladarki oznacza zgode na to) ->>


Wiadomości z Lubina
Dolnośląscy seniorzy na 4 miejscu w kraju Dolnośląscy seniorzy n...
Panie chętniej sięgają po elektroniczny dokument niż panowie. Po miesiącu od wprowadzenia elektronicznej legitymacji, korzysta z niej już około 1... »OD 13 LUTEGO ZMIANA ORGANIZACJI OBSŁUGI W SPRAWACH PASZPORTOWYCH OD 13 LUTEGO ZMIANA OR...
Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom Klientów, Dolnośląski Urząd Wojewódzki we Wrocławiu reorganizuje formułę obsługi paszportowej od 1... »Czy możesz mieć atak serca i nie wiedzieć o tym ? Czy możesz mieć atak s...
Jak rozpoznać, że możesz być w niebezpieczeństwie. Jeśli chodzi o sygnały ostrzegawcze dotyczące zawału serca, istnieje wspólny zestaw ... »Repertuar Kina Muza w Lubinie (10.02 – 16.02.2023) Repertuar Kina Muza w ...
10.02 Piątek 10:00 > NHEF: Wiking Tappi – zestaw 2 (przedszkole) > ds 11:00 > Muza Baby Kino > Masz ci los > Pol / sk 13:... »

» archiwum wiadomości


Twoja wyszukiwarka

Zdrowie
Edukacja
Miasto
Lokale

Czy wiesz, że...?
Czy wiesz, że?...30.06.2000r Rozporządzeniem Rady Ministrów do Legnickiej Specjalnej Sterfy Ekonomicznej włączono nowy obszar lubiński obszar 27, 83 ha.

Magazyn elubin.pl

iParts.pl - części samochodowe

Tanie części zamienne w Ucando



polec prawnika.pl

silesianseo.pll






Wiadomosci z Lubina i okolic
Przepis na udane święta. Dwa pomysły na wyjątkowe dania
Data dodania: 23 grudnia 2021 — Kategoria: Wiadomości

Przepis na udane święta. Dwa pomysły na wyjątkowe dania

W Polsce na świątecznym stole goszczą przede wszystkim tradycyjne potrawy jak czerwony barszcz z uszkami, karp i pierogi z grzybami i kapustą. A może pokusisz się o urozmaicenie  klasycznego menu? Proponujemy wytrawną tartę z pasztetem lub lekką sałatkę z szynką i gruszką oraz orzechami włoskimi.

 

Tarta dobra na święta

Wytrawna tarta z pasztetem, na kruchym spodzie to doskonała propozycja na świąteczny stół. Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Bez problemu można ją również przechować w lodówce i podgrzać następnego dnia. – Jeśli nie mamy czasu na pieczenie domowego pasztetu według babcinej receptury, możemy sięgnąć po gotowy pasztet,  np. Kurpiowskie Specjały od ZM Pekpol. Ma wyborny smak, idealną konsystencję i jest pokryty delikatną kruszonką. Pieczemy go według tradycyjnej receptury, z najlepszej jakości mięsa. Nie zawiera glutaminianu sodu i fosforanów dodanych, a wyrazisty smak i aromat zawdzięcza kompozycji naturalnych przypraw – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.

TARTA Z PASZTETEM I ORZECHAMI WŁOSKIMI

Składniki:

  • 1 pasztet Kurpiowskie Specjały ZM Pekpol
  • 1 garść orzechów włoskich
  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g zimnego masła
  • 100 g zimnej wody
  • 2 łyżki soli
  • natka pietruszki

 

Przygotowanie:

Połączyć mąkę, zimne masło i sól. Wyrobić szybko cisto, nie zagniatać za długo, aby nie zagrzać ciasta. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 30 minut do lodówki. Pasztet rozdrobnić w misce widelcem i dodać grubo siekane orzechy. Tortownicę nasmarować olejem, ciasto rozwałkować na grubość 0.5 cm, wyłożyć tortownicę ciastem. Następnie dodać pasztet. Z pozostałego ciast wyciąć paski o szerokości 1 cm i grubości 0.5 cm, ułożyć na pasztecie tworząc kratkę. Piec około 20 – 25 minut w temperaturze 190 stopni. Po wyjęciu posypać świeżą natką pietruszki.

Świąteczna sałatka w lekkiej formie

Popularne świąteczne sałatki zwykle nie należą do niskokalorycznych, dlatego warto postawić także na te lżejsze i delikatniejsze – bardziej w wersji fit. Kolorowa sałatka z szynką, gruszką i roszpunką oraz dodatkiem orzechów włoskich i marynowanego buraka, na pewno znajdzie swoich zwolenników i to nie tylko wśród osób dbających o linię. Świetnie sprawdzi się jako przekąska między głównymi posiłkami oraz jako dodatek do świątecznych dań. – Aby sałatka miała wyjątkowy smak, musimy starannie wyselekcjonować wszystkie dodatki. Warto wybrać dobrej jakości szynkę, np. z linii Kurpiowskie Specjały, która nie zawiera glutenu, glutaminianu sodu, fosforanów dodanych i sztucznych przeciwutleniaczy. Szynka jest wyjątkowo soczysta i krucha, a jej walory smakowe sprostają nawet najbardziej wybrednym podniebieniom. Sprawdzi się również jako samodzielny przysmak na talerzu wędlin – radzi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.

Sałatka z szynką, gruszką, roszpunką, orzechami włoskimi i marynowanym burakiem, podawana z podpłomykami

Składniki:

  • 4 plastry szynki Kurpiowskie Specjały ZM Pekpol
  • 1 słoiczek marynowanych buraków
  • 1 gruszka
  • 1 figa
  • garść orzechów włoskich
  • garść roszpunki
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • olej z rzepaku tłoczony na zimno
  • sól i pieprz
  • 300 g mąki
  • 300 g jogurtu
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli

 

Przygotowanie:

Z mąki, jogurtu, proszku do pieczenia i soli wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 20 minut. Po tym czasie podzielić na 8 mniejszych kulek i każdą rozwałkować na cienki placek. Smażyć na suchej patelni grillowej.

Z szynki wykroić 4 plastry. Orzechy uprażyć na suchej patelni. Gruszkę obrać wyciąć gniazda nasienne, pokroić w mniejsze części i skropić sokiem z cytryny. Figę przekroić na pół. W misce umieścić roszpunkę, orzechy i gruszkę, dodać sól, pieprz oraz ocet jabłkowy całość wymieszać, dodać olej i ułożyć na talerzu. Do sałatki dodać szynkę, buraki, figę.

Smacznego!

 

Slowa kluczowe: lubin
Wyslij link znajomemu: http://elubin.pl/wiadomosci,23239.html
Ten artykul byl czytany 143 razy.


brak komentarzy

Napisz komentarz!

Twoje imie: *
Twoj komentarz: *
komentarz nie moze byc dluzszy niї 350 znakуw
Znaczniki HTML: Wyі.
BBCode: Wlaczone

Dostepne znaczniki:
[i] pochylenie [/i]
[b] pogrubienie [/b]
[u] podkreslenie [/u]


* - wymagane pola do dodania komentarza.

Wszystkie komentarze umieszczane przez uїytkownikуw i gosci portalu sa ich osobista opinia. Redakcja oraz wlasciciele portalu nie biora odpowiedzialnosci za komentarze odwiedzaj±cych.


Copyright © 2006-2023 Portal miasta Lubina.
Strona wygenerowana w 0.014 sek.Lubin 1.0