Czwartek, 11 sierpnia 2022 r.   Imieniny: Ligii, Zuzanny, Lukrecji
Witaj, Społecznosć Lubina gość! Zarejestruj się lub Zaloguj do serwisu | Ilość osób online 37

Portal Lubina


UWAGA! Ten serwis uzywa cookies i podobnych technologii (brak zmiany ustawienia przegladarki oznacza zgode na to) ->>


Wiadomości z Lubina
ksperci UPWr radzą: jak zbierać i suszyć grzyby? ksperci UPWr radzą: ja...
W Polsce rośnie około 1400 rodzajów jadalnych grzybów, a do obrotu dopuszczonych jest 47. Jak je zbierać, suszyć i przyrządzać opow... »Nielegalni imigranci w naczepie tira Nielegalni imigranci w...
Funkcjonariusze z dolnośląskiej Krajowej Administracji Skarbowej (KAS) oraz Policji podczas pełnienia służby zostali wezwani do interwencji - z... »Bieg Dinusia 2022 Bieg Dinusia 2022
Ogród Zoologiczny w Lubinie, wspólnie z Regionalnym Centrum Sportowym Sp. z o.o. oraz Stowarzyszeniem Turystyki Pieszej "Wędrowiec"... »Wielopokoleniowe spotkanie Łemków, czyli Watra na Obczyźnie Wielopokoleniowe spotk...
Już po raz 42. w Michałowie zapłonęła Watra – tradycyjny płomień symbolizujący wielopokoleniowe spotkania Łemków. Ogień pod ogromne ... »

» archiwum wiadomości

Magazyn elubin.pl

iParts.pl - części samochodowe

Tanie części zamienne w Ucando



polec prawnika.pl

silesianseo.pll







Twoja wyszukiwarka

Zdrowie
Edukacja
Miasto
Lokale
Czy wiesz, że...?
Czy wiesz, że?...1980 W kaplicy zamkowej powstaje "Galeria Zamkowa"

Pogoda
YoWindow.com
Wybrane wiadomości
Wiadomości z Lubina i okolic

Zaplanuj wakacyjny wyjazd – podstawy biwakowej kuchni
Data dodania: 25 czerwca 2022 — Kategoria: Wiadomości

Zaplanuj wakacyjny wyjazd – podstawy biwakowej kuchni

Koniec roku szkolnego oraz utrzymujące się wysokie temperatury zwiastują początek wakacyjnego sezonu wyjazdów i wycieczek. Większość z nas ma już zaplanowane letnie destynacje, jednak jeśli jeszcze nie macie pomysłu, spróbujcie udać się z dala od miejskiego zgiełku! Aby zapewnić sobie odpowiedni jadłospis spędzając urlop na biwaku, warto zaplanować, co stanie się podstawą naszego codziennego menu.

Jak przygotować się na wyjazd tam, gdzie przez kilka dni będziemy bez łatwego i szybkiego dostępu do sklepów, restauracji czy kawiarni? Wbrew pozorom to nie takie trudne! Podstawą jest plan, odpowiedni sprzęt oraz produkty, które bez obaw będziemy mogli przechowywać poza lodówką.

Skompletuj zapasy
Planując biwakowy prowiant, szczególną uwagę na etykiecie należy zwrócić na warunki przechowywania, jakie przewidział producent. Na rynku z wędlin dostępne są m.in. kabanosy, kiełbasy suche i podsuszane.

- Produkty z wydłużonym terminem przydatności do spożycia, to produkty suche lub produkty poddane naturalnemu procesowi sterylizacji, co gwarantuje bezpieczeństwo i wygodę przechowywania. Większość produktów może być przechowywana w temperaturze do 24° C., dlatego można je zabrać w podróż, bez obaw o utratę świeżości – mówi Małgorzata Wódkiewicz, Kierownik Działu Marketingu w ZM Pekpol

Oprócz wędlin koniecznie należy zadbać o suchy prowiant. Nieodzownym elementem wakacyjnych biwaków są wszelkiego rodzaju suchary, pieczywo chrupkie i wafle ryżowe. Wygodnymi produktami są również makarony, ryż i kasza. Nie zajmują dużo miejsca, są proste w przygotowaniu nawet na małej kuchence turystycznej, a zapewniają dużą porcję węglowodanów i energii.

Zadbaj o wyposażenie
Choć zaawansowany sprzęt biwakowy nie zawsze jest niezbędny, żeby przetrwać kilka dni pod namiotem, warto zabrać kilka niezbędnych elementów wyposażenia. Nieodłącznym elementem udanego biwaku jest latarka, najlepiej w formie czołówki, która nie będzie zajmowała nam rąk. Doskonale sprawdzą się również akumulatorowe lampki, które można powiesić w namiocie. Jeśli chcemy gotować to nieodłącznym elementem każdego wyjazdu pod namiot jest gazowa kuchenka turystyczna. To niepozorne urządzenie z wymiennymi wkładami pozwoli nam bez trudu zagotować wodę, podgrzać gotowe dania lub nawet usmażyć jajecznicę na boczku! Jeśli mowa o kuchni to warto również zaopatrzyć się w wytrzymałe menażki, zestawy sztućców oraz metalowe lub plastikowe kubki. Szklane lub parcelowane naczynia mogą się łatwo uszkodzić! Koniecznie zabierzcie ze sobą również linki, zapałki i zapalniczki, turystyczne noże lub scyzoryki oraz przeciwdeszczowe plandeki, tzw. brezenty, które mogą się przydać w naszych polskich warunkach pogodowych.

Pamiętaj o przyrodzie!
Lasy, rzeki i jeziora są dla każdego z nas miejscem odpoczynku od codziennych zadań, pracy lub szkoły. Dlatego nawet podczas najlepszego biwaku pamiętajmy, żeby zabierać ze sobą wszystkie śmieci i pozostawić po sobie idealny porządek. Zwracajmy też uwagę na to, gdzie rozpalamy ognisko. Zgodnie z przepisami na terenach leśnych, śródleśnych oraz w odległości do 100 metrów od granicy lasu, wolno nam rozpalać ogniska jedynie w miejscach do tego wyznaczonych. Latem wysuszona ściółka jest niezwykle łatwopalna i bardzo łatwo możemy wywołać pożar.

Biwak to wspaniały sposób na spędzenie wakacji! Jeśli będziemy pamiętać o kilku najważniejszych kwestiach może zamienić się również w kulinarną przygodę!

Słowa kluczowe: lubin
Wyślij link znajomemu: http://elubin.pl/wiadomosci,23930.html
Ten artykuł był czytany 84 razy.


brak komentarzy

Napisz komentarz!

Twoje imię: *
Twój komentarz: *
komentarz nie może być dłuższy niż 350 znaków
Znaczniki HTML: Wył.
BBCode: Włączone

Dostępne znaczniki:
[i] pochylenie [/i]
[b] pogrubienie [/b]
[u] podkreślenie [/u]


* - wymagane pola do dodania komentarza.

Wszystkie komentarze umieszczane przez użytkowników i gości portalu są ich osobistą opinią. Redakcja oraz właściciele portalu nie biorą odpowiedzialności za komentarze odwiedzających.


Copyright © 2006-2022 Portal miasta Lubina.
Strona wygenerowana w 0.010 sek.Lubin 1.0