Czwartek, 25 kwietnia 2024 r.   Imieniny: Jarosława, Marka, Elwiry
Witaj, Społecznosć Lubina gość! Zarejestruj się lub Zaloguj do serwisu | Ilość osób online 82

Portal Lubina


UWAGA! Ten serwis uzywa cookies i podobnych technologii (brak zmiany ustawienia przegladarki oznacza zgode na to) ->>


Fotowoltaika Lubin

Wiadomości z Lubina
Polska Miss Woj. Dolnośląskiego wyłoniona! Polska Miss Woj. Dolno...
kwietnia gościnnie w Haston City Hotel we Wrocławiu odbyła się Gala Finałowa Miss Nastolatek i Miss Województwa Dolnośląskiego 2024! ... »Włoska inspiracja na wiosenny obiad Włoska inspiracja na w...
Spaghetti, czyli słynny długi makaron trafił do Włoch z krajów arabskich, gdzie najszybciej opanowano technikę jego suszenia pozwalaj... »Efektywna produkcja i inwestycje – KGHM opublikował raport z wynikami za 2023 rok Efektywna produkcja i ...
Pomimo trudnego otoczenia makroekonomicznego, niestabilnych cen na rynku surowców oraz wysokiej presji kosztów, w KGHM w 2023 roku ... »Samorząd Województwa Dolnośląskiego uruchamia nowe projekty skierowane do uczniów dolnośląskich szkół podstawowych oraz przyszłych maturzystów. Samorząd Województwa D...
Dolnośląski Program Stypendialny dla uczniów szczególnie uzdolnionych w zakresie przedmiotów ścisłych i zagrożonych wyklucze... »

» archiwum wiadomości


Twoja wyszukiwarka

Zdrowie
Edukacja
Miasto
Lokale

Czy wiesz, że...?
Czy wiesz, że?...W lubińskich kopalniach należących do KGHM Polska Miedź SA wydobywa się w sporych ilościach srebro?

Magazyn elubin.pl



Tanie części zamienne w Ucando



polec prawnika.pl

silesianseo.pll






Wiadomosci z Lubina i okolic
Jesienne pierożki z dynią
Data dodania: 04 października 2022 — Kategoria: Wiadomości

Jesienne pierożki z dynią

Jesień zachwyca przypisanymi do niej kolorami i smakami. Warto je wykorzystać w swojej kuchni do przygotowania sycących i rozgrzewających potraw. My proponujemy pierożki z farszem z dyni. Pycha!

 

Składniki (na 2 porcje):

• 500 g dyni hokkaido
• 250 g białego tłustego twarogu
• 1 cebula
• 100 g masła
• 1 pęczek szałwii
• sól i pieprz do smaku

Na ciasto pierogowe:

• 500 g mąki
• 1 jajko
• około 250 ml wody Mama i ja

Wykonanie:

1. Dynię pokrój na kawałki, dopraw solą i pieprzem, i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180-200 °C. Piecz do miękkości.
2. W tym czasie przygotuj ciasto pierogowe. Wymieszaj mąkę z jajkiem, powoli dolewając bardzo ciepłą wodę i zagniataj do momentu, aż ciasto będzie gładkie, plastyczne i elastyczne. Odstaw na 15-25 minut.
3. Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę - podsmaż ją na odrobinie masła - do lekkiego zrumienienia.
4. Upieczoną dynię pozbaw pestek. Dynię hokkaido zblenduj razem ze skórką. Następnie dodaj do niej twaróg i podsmażoną cebulkę. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
5. Ciasto podziel na porcje. Każdą z nich rozwałkuj cienko i wykrój z niej okrągłe kawałki, dodaj do niej farsz i sklej. Pierożki gotuj we wrzącej, osolonej wodzie przez około 2-3 minuty.
6. W tym czasie rozpuść masło na patelni i podgrzewaj na wolnym ogniu do momentu, aż zacznie się robić lekko złotobrązowe. W tym momencie dodaj szałwię i wymieszaj dokładnie.
7. Ugotowane pierogi podawaj z palonym masłem, szałwią i ewentualnie z tartym parmezanem.

Smacznego!

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Woda źródlana Mama i ja

Mama i ja – to w pełni bezpieczna, niegazowana woda źródlana, wyróżniająca się niskim stopniem mineralizacji i niewielką zawartością sodu. Stanowi optymalne uzupełnienie codziennej diety kobiet w ciąży oraz mam karmiących piersią. Znakomicie nadaje się również do przygotowywania posiłków dla niemowląt i dzieci w każdym wieku.

Strona www: https://wodadladziecka.pl/

Cena:

1,5 L – cena: 1,89 zł
0,5 L – cena: 1,49 zł
0,33 L – cena: ok. 1,35 zł

Slowa kluczowe: lubin
Wyslij link znajomemu: http://elubin.pl/wiadomosci,24232.html
Ten artykul byl czytany 140 razy.


brak komentarzy

Napisz komentarz!

Twoje imie: *
Twoj komentarz: *
komentarz nie moze byc dluzszy niї 350 znakуw
Znaczniki HTML: Wyі.
BBCode: Wlaczone

Dostepne znaczniki:
[i] pochylenie [/i]
[b] pogrubienie [/b]
[u] podkreslenie [/u]


* - wymagane pola do dodania komentarza.

Wszystkie komentarze umieszczane przez uїytkownikуw i gosci portalu sa ich osobista opinia. Redakcja oraz wlasciciele portalu nie biora odpowiedzialnosci za komentarze odwiedzaj±cych.


Copyright © 2006-2024 Portal miasta Lubina.
Strona wygenerowana w 0.010 sek.Lubin 1.0