Wtorek, 29 listopada 2022 r.   Imieniny: Błażeja, Saturnina, Fryderyka
Witaj, Społecznosć Lubina gość! Zarejestruj się lub Zaloguj do serwisu | Ilość osób online 24

Portal Lubina


UWAGA! Ten serwis uzywa cookies i podobnych technologii (brak zmiany ustawienia przegladarki oznacza zgode na to) ->>


Wiadomości z Lubina
Sposoby na czyste powietrze w Twoim mieszkaniu Sposoby na czyste powi...
Czyste powietrze w domu jest bardzo ważne, by zapewnić spokojny odpoczynek. Jakość powietrza ma ogromny wpływ na zdrowie człowieka. Wdychany ... »Trzech skrajnie nieodpowiedzialnych amatorów jazdy „na podwójnym gazie” wpadło w „Andrzejki”. Trzech skrajnie nieodp...
Lubińscy policjanci w trakcie trwających przez weekend działań "Andrzejki - 2022" wyeliminowali z dalszej jazdy po drogach i ulicach powiatu kole... »Dolnośląscy terytorialsi bez wahania oddadzą krew, gdy ktoś jej potrzebuje Dolnośląscy terytorial...
Na co dzień szkolą się w wojskowej profesji. Kiedy jednak dowiadują się, że potrzebny jest dar życia – krew – odpowiadają bez zbędneg... »Helios ANIME prezentuje „Demon Slayer: Mugen Train” Helios ANIME prezentuj...
Piątek, 9 grudnia to bardzo ważna data dla wszystkich fanów anime w Polsce. Tego dnia bowiem na ekranach kin Helios pojawi się prawdziwa p... »

» archiwum wiadomości


Twoja wyszukiwarka

Zdrowie
Edukacja
Miasto
Lokale

Czy wiesz, że...?
Czy wiesz, że?...25.01.1947 Uruchomienie produkcji w Fabryce Mechanizmów Pianinowych - obecnie Dolnośląska Fabryka Instrumentów Lutniczych DEFIL

Magazyn elubin.pl

iParts.pl - części samochodowe

Tanie części zamienne w Ucando



polec prawnika.pl

silesianseo.pll






Wiadomości z Lubina i okolic
Jesienne pierożki z dynią
Data dodania: 04 października 2022 — Kategoria: Wiadomości

Jesienne pierożki z dynią

Jesień zachwyca przypisanymi do niej kolorami i smakami. Warto je wykorzystać w swojej kuchni do przygotowania sycących i rozgrzewających potraw. My proponujemy pierożki z farszem z dyni. Pycha!

 

Składniki (na 2 porcje):

• 500 g dyni hokkaido
• 250 g białego tłustego twarogu
• 1 cebula
• 100 g masła
• 1 pęczek szałwii
• sól i pieprz do smaku

Na ciasto pierogowe:

• 500 g mąki
• 1 jajko
• około 250 ml wody Mama i ja

Wykonanie:

1. Dynię pokrój na kawałki, dopraw solą i pieprzem, i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180-200 °C. Piecz do miękkości.
2. W tym czasie przygotuj ciasto pierogowe. Wymieszaj mąkę z jajkiem, powoli dolewając bardzo ciepłą wodę i zagniataj do momentu, aż ciasto będzie gładkie, plastyczne i elastyczne. Odstaw na 15-25 minut.
3. Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę - podsmaż ją na odrobinie masła - do lekkiego zrumienienia.
4. Upieczoną dynię pozbaw pestek. Dynię hokkaido zblenduj razem ze skórką. Następnie dodaj do niej twaróg i podsmażoną cebulkę. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
5. Ciasto podziel na porcje. Każdą z nich rozwałkuj cienko i wykrój z niej okrągłe kawałki, dodaj do niej farsz i sklej. Pierożki gotuj we wrzącej, osolonej wodzie przez około 2-3 minuty.
6. W tym czasie rozpuść masło na patelni i podgrzewaj na wolnym ogniu do momentu, aż zacznie się robić lekko złotobrązowe. W tym momencie dodaj szałwię i wymieszaj dokładnie.
7. Ugotowane pierogi podawaj z palonym masłem, szałwią i ewentualnie z tartym parmezanem.

Smacznego!

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Woda źródlana Mama i ja

Mama i ja – to w pełni bezpieczna, niegazowana woda źródlana, wyróżniająca się niskim stopniem mineralizacji i niewielką zawartością sodu. Stanowi optymalne uzupełnienie codziennej diety kobiet w ciąży oraz mam karmiących piersią. Znakomicie nadaje się również do przygotowywania posiłków dla niemowląt i dzieci w każdym wieku.

Strona www: https://wodadladziecka.pl/

Cena:

1,5 L – cena: 1,89 zł
0,5 L – cena: 1,49 zł
0,33 L – cena: ok. 1,35 zł

Słowa kluczowe: lubin
Wyślij link znajomemu: http://elubin.pl/wiadomosci,24232.html
Ten artykuł był czytany 103 razy.


brak komentarzy

Napisz komentarz!

Twoje imię: *
Twój komentarz: *
komentarz nie może być dłuższy niż 350 znaków
Znaczniki HTML: Wył.
BBCode: Włączone

Dostępne znaczniki:
[i] pochylenie [/i]
[b] pogrubienie [/b]
[u] podkreślenie [/u]


* - wymagane pola do dodania komentarza.

Wszystkie komentarze umieszczane przez użytkowników i gości portalu są ich osobistą opinią. Redakcja oraz właściciele portalu nie biorą odpowiedzialności za komentarze odwiedzających.


Copyright © 2006-2022 Portal miasta Lubina.
Strona wygenerowana w 0.009 sek.Lubin 1.0