140 tys. sadzonek drzew i krzewów leśnych – Huta Miedzi Głogów po raz kolejny rozpoczęła nasadzenia lasów na swoich te... » POLICJANCI PRZESTRZEGA...
Oszuści wymyślają wciąż to nowe metody, by się wzbogacić. Niestety często tak się dzieje kosztem niewinnych, starszych osób. Nie bądźmy ob... » 95-lecie Adeli Kandut ...
Piękny jubileusz świętowała wraz z rodziną i wójtem Tadeuszem Kielanem Adela Kandut. Mieszkankę Obory już po raz kolejny odwiedził w&oacut... » KGHM – Oferty pr...
KGHM zaprasza do współpracy wszystkich, którzy stawiają sobie odważne i ambitne cele – są gotowi na realizację codziennych wy... »
Data dodania: 24 października 2022 — Kategoria: Wiadomości
Warsztaty pod takim hasłem zorganizowano dla seniorów z gminy Lubin w świetlicy w Niemstowie. Było bardzo smacznie a do tego zdrowo! Seniorzy słuchali o zdrowym odżywianiu, gotowali a potem smakowali. Był również konkurs na najciekawszy fartuch kuchenny.
Uczestnicy warsztatów wysłuchali wykładu prowadzonego przez dietetyczkę Magdalenę Szleszyńską. Omówiono sprawy związane z dietą gęsto-odżywczą, prawidłowo zbilansowaną dietą, rozmawiano o wpływie stabilnej glikemii na prewencję chorób cywilizacyjnych, a także o kwestiach prawidłowego procesu trawienia.
Po tej „ lekcji teorii” 24- osobową grupę podzielono na trzy podgrupy i rozpoczęło się wielkie gotowanie. Pierwsza grupa przygotowała przystawkę – sałatkę figową, druga danie główne – jesienne pęczotto, a trzecia grupa deser – śliwki pod kokosową kruszonką.
Rozstrzygnięto również konkurs na najciekawszy fartuch kuchenny. Jury w składzie: Janina Mucha – przewodnicząca Rady Seniorów Gminy Lubin, Wioletta Olech – dyrektor Gminnej Biblioteki Publicznej w Raszówce i Magdalena Szleszyńska – dietetyczka prowadząca warsztaty, miało trudny orzech do zgryzienia. Oceniane były przede wszystkim własnoręcznie przygotowane fartuchy, przy ocenie brane były pod uwagę oryginalność, pomysłowość, estetyka i humor. Przyznano trzy równorzędne nagrody w postaci książek autorstwa Agnieszki Maciąg „Smak wiecznej młodości”. Nagrodzone zostały Bogusława Kiec, Gabryela Razowska i Irena Korman.
Warsztaty były jednym z zaplanowanych punktów planu pracy Rady Seniorów Gminy Lubin. Udział w nich był bezpłatny i w całości sfinansowany z budżetu gminy Lubin. Organizację wydarzenia wspierała Gminna Biblioteka Publiczna w Raszówce.
Zachęcamy do przygotowania zdrowych potraw, przepisy poniżej.
- Umyć i osuszyć liście rukoli, wsypać do salaterki.
- Wymieszać z figami pokrojonymi na ósemki, serem pokrojonym na kawałki oraz pokruszonymi orzechami.
- Przygotować dip z oliwy, soku z cytryny, soli i pieprzu, polać sałatkę.
- Fileta z indyka opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę, wymieszać z solą, pieprzem,
dodać odrobinę oliwy i odłożyć. - Na dużej patelni rozgrzać oliwę, wsypać kaszę i smażyć mieszając przez 2 minuty.
- Dodać pokrojoną w kosteczkę szalotkę, doprawić i smażyć do zeszklenia cebuli.
- Kaszę przesunąć na bok, a w wolne miejsce włożyć pokrojone wcześniej mięso, obsmażyć kilka minut i połączyć z kaszą.
- Wlać 30 gram wina (opcjonalnie) i gotować do odparowania.
- W osobnym garnku zagotować 250 ml bulionu i wlewać stopniowo do potrawy od czasu do czasu mieszając.
- Dodać dynię pokrojoną w kostkę (polecamy Hokkaido) i całość gotować na średnim ogniu do miękkości kaszy.
- Dodać opłukany i posiekany jarmuż, wymieszać i gotować pod przykryciem do miękkości jarmużu.
- Na talerzach posypać parmezanem.
- Piekarnik rozgrzać do 160 stopni.
- Śliwki (150 gram) umyć, pozbawić pestek i pokroić na ćwiartki.
- Ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem.
- Miękkie masło (25 gram) utrzeć z ksylitolem, wiórkami i cynamonem.
- Owoce obłożyć kruszonką.
- Zapiekać około 20 minut.
źródło Gmina Lubin
Wszystkie komentarze umieszczane przez uŃytkownikŃw i gosci portalu sa ich osobista opinia. Redakcja oraz wlasciciele portalu nie biora odpowiedzialnosci za komentarze odwiedzajÂących.
Subskrybuj nasz kanaĹ RSS!