Wtorek, 19 marca 2024 r.   Imieniny: Józefa, Bogdana, Laili
Witaj, Społecznosć Lubina gość! Zarejestruj się lub Zaloguj do serwisu | Ilość osób online 47

Portal Lubina


UWAGA! Ten serwis uzywa cookies i podobnych technologii (brak zmiany ustawienia przegladarki oznacza zgode na to) ->>


Fotowoltaika Lubin

Wiadomości z Lubina
Rozpoczęły się nasadzenia lasów w Hucie Miedzi Głogów Rozpoczęły się nasadze...
140 tys. sadzonek drzew i krzewów leśnych – Huta Miedzi Głogów po raz kolejny rozpoczęła nasadzenia lasów na swoich te... »POLICJANCI PRZESTRZEGAJĄ SENIORÓW PRZED OSZUSTAMI. POLICJANCI PRZESTRZEGA...
Oszuści wymyślają wciąż to nowe metody, by się wzbogacić. Niestety często tak się dzieje kosztem niewinnych, starszych osób. Nie bądźmy ob... »95-lecie Adeli Kandut z miejscowości Obora 95-lecie Adeli Kandut ...
Piękny jubileusz świętowała wraz z rodziną i wójtem Tadeuszem Kielanem Adela Kandut. Mieszkankę Obory już po raz kolejny odwiedził w&oacut... »KGHM – Oferty pracy – Rekrutacja KGHM – Oferty pr...
KGHM zaprasza do współpracy wszystkich, którzy stawiają sobie odważne i ambitne cele – są gotowi na realizację codziennych wy... »

» archiwum wiadomości


Twoja wyszukiwarka

Zdrowie
Edukacja
Miasto
Lokale

Czy wiesz, że...?
Czy wiesz, że?...pierwsze wzmianki o Lubinie pochodzą z drugiej połowy XII wieku?

Magazyn elubin.pl



Tanie części zamienne w Ucando



polec prawnika.pl

silesianseo.pll






Wiadomosci z Lubina i okolic
Smaki wiecznej młodości – kulinarne warsztaty
Data dodania: 24 października 2022 — Kategoria: Wiadomości

Smaki wiecznej młodości – kulinarne warsztaty

Warsztaty pod takim hasłem zorganizowano dla seniorów z gminy Lubin w świetlicy w Niemstowie. Było bardzo smacznie a do tego zdrowo!  Seniorzy słuchali o zdrowym odżywianiu, gotowali  a potem smakowali. Był również konkurs na najciekawszy fartuch kuchenny.

Uczestnicy warsztatów wysłuchali wykładu prowadzonego przez dietetyczkę Magdalenę Szleszyńską. Omówiono sprawy związane z  dietą gęsto-odżywczą, prawidłowo zbilansowaną dietą, rozmawiano o  wpływie stabilnej glikemii na prewencję chorób cywilizacyjnych, a także o  kwestiach prawidłowego procesu trawienia.

Po  tej „ lekcji teorii”  24- osobową grupę podzielono na trzy podgrupy i rozpoczęło się wielkie gotowanie. Pierwsza grupa przygotowała przystawkę – sałatkę figową, druga danie główne – jesienne pęczotto, a trzecia grupa deser – śliwki pod kokosową kruszonką.

Rozstrzygnięto również konkurs na najciekawszy fartuch kuchenny. Jury w składzie: Janina Mucha – przewodnicząca Rady Seniorów Gminy Lubin, Wioletta Olech – dyrektor Gminnej Biblioteki Publicznej w Raszówce i Magdalena Szleszyńska – dietetyczka prowadząca warsztaty, miało trudny orzech do zgryzienia. Oceniane były przede wszystkim własnoręcznie przygotowane fartuchy, przy ocenie brane były pod uwagę oryginalność, pomysłowość, estetyka i humor. Przyznano trzy równorzędne nagrody w postaci książek autorstwa Agnieszki Maciąg  „Smak wiecznej młodości”. Nagrodzone zostały Bogusława Kiec, Gabryela Razowska i Irena Korman.

Warsztaty  były  jednym z zaplanowanych punktów planu pracy Rady Seniorów Gminy Lubin. Udział w nich był bezpłatny i w całości sfinansowany z budżetu gminy Lubin. Organizację wydarzenia wspierała Gminna Biblioteka Publiczna w Raszówce.

Zachęcamy do przygotowania zdrowych potraw, przepisy poniżej.

Smaki wiecznej młodości – kulinarne warsztatySałatka figowa

  1. Umyć i osuszyć liście rukoli, wsypać do salaterki.
  2. Wymieszać z figami pokrojonymi na ósemki, serem pokrojonym na kawałki oraz pokruszonymi orzechami.
  3. Przygotować dip z oliwy, soku z cytryny, soli i pieprzu, polać sałatkę.

 

Smaki wiecznej młodości – kulinarne warsztatyJesienne pęczotto

  1. Fileta z indyka opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę, wymieszać z solą, pieprzem,
    dodać odrobinę oliwy i odłożyć.
  2. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, wsypać kaszę i smażyć mieszając przez 2 minuty.
  3. Dodać pokrojoną w kosteczkę szalotkę, doprawić i smażyć do zeszklenia cebuli.
  4. Kaszę przesunąć na bok, a w wolne miejsce włożyć pokrojone wcześniej mięso, obsmażyć kilka minut i połączyć z kaszą.
  5. Wlać 30 gram wina (opcjonalnie) i gotować do odparowania.
  6. W osobnym garnku zagotować 250 ml bulionu i wlewać stopniowo do potrawy od czasu do czasu mieszając.
  7. Dodać dynię pokrojoną w kostkę (polecamy Hokkaido) i całość gotować na średnim ogniu do miękkości kaszy.
  8. Dodać opłukany i posiekany jarmuż, wymieszać i gotować pod przykryciem do miękkości jarmużu.
  9. Na talerzach posypać parmezanem.

Smaki wiecznej młodości – kulinarne warsztatyŚliwki pod kokosową kruszonką

  1. Piekarnik rozgrzać do 160 stopni.
  2. Śliwki (150 gram) umyć, pozbawić pestek i pokroić na ćwiartki.
  3. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem.
  4. Miękkie masło (25 gram) utrzeć z ksylitolem, wiórkami i cynamonem.
  5. Owoce obłożyć kruszonką.
  6. Zapiekać około 20 minut.

 

 

 

źródło Gmina Lubin

Slowa kluczowe: lubin
Wyslij link znajomemu: http://elubin.pl/wiadomosci,24313.html
Ten artykul byl czytany 157 razy.


brak komentarzy

Napisz komentarz!

Twoje imie: *
Twoj komentarz: *
komentarz nie moze byc dluzszy niї 350 znakуw
Znaczniki HTML: Wyі.
BBCode: Wlaczone

Dostepne znaczniki:
[i] pochylenie [/i]
[b] pogrubienie [/b]
[u] podkreslenie [/u]


* - wymagane pola do dodania komentarza.

Wszystkie komentarze umieszczane przez uїytkownikуw i gosci portalu sa ich osobista opinia. Redakcja oraz wlasciciele portalu nie biora odpowiedzialnosci za komentarze odwiedzaj±cych.


Copyright © 2006-2024 Portal miasta Lubina.
Strona wygenerowana w 0.013 sek.Lubin 1.0