Środa, 04 pazdziernika 2023 r.   Imieniny: Rozalii, Franciszka, Edwina
Witaj, Społecznosć Lubina gość! Zarejestruj się lub Zaloguj do serwisu | Ilość osób online 35

Portal Lubina


UWAGA! Ten serwis uzywa cookies i podobnych technologii (brak zmiany ustawienia przegladarki oznacza zgode na to) ->>


Fotowoltaika Lubin

Wiadomości z Lubina
Kopał i skakał po samochodach. Został zatrzymany przez policjantów Kopał i skakał po samo...
Kilka tysięcy strat spowodował pijany 19-latek, którego zatrzymali lubińscy policjanci. Mężczyzna kopał i skakał po samochodach. Efektem b... »Październikowe premiery w kinach Helios Październikowe premier...
Nowy miesiąc oznacza kolejną dawkę nowości na ekranach kin! W najbliższym tygodniu widzowie będą mogli zobaczyć premierowe seanse filmów &... »KAS wykryła 1 tonę nielegalnego tytoniu KAS wykryła 1 tonę nie...
Funkcjonariusze Służby Celno-Skarbowej z dolnośląskiej Krajowej Administracji Skarbowej (KAS) zabezpieczyli 1000 kg suszu tytoniowego do paleni... »Pod osłoną nocy włamał się do altany. Został zatrzymany przez policjantów na gorącym uczynku Pod osłoną nocy włamał...
Policjanci wydziału prewencji i kryminalnego lubińskiej komendy, pełniąc służbę nocną, zatrzymali na gorącym uczynku włamania 39-letniego mężczyz... »

» archiwum wiadomości


Twoja wyszukiwarka

Zdrowie
Edukacja
Miasto
Lokale

Czy wiesz, że...?
Czy wiesz, że?...1968 Uzyskano pierwszy koncentrat miedzi w skali przemysłowej

Magazyn elubin.pl



Tanie części zamienne w Ucando



polec prawnika.pl

silesianseo.pll






Wiadomosci z Lubina i okolic
Wielkanocne 2 w 1 – jaja w skorupkach faszerowane kiełbasą
Data dodania: 25 marca 2023 — Kategoria: Wiadomości

Wielkanocne 2 w 1 – jaja w skorupkach faszerowane kiełbasą

Czego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole? Oczywiście kiełbasy i kurzych jaj! To produkty od razu kojarzące się ze świątecznym posiłkiem. Nie musimy jednak podawać ich w klasyczny sposób. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby subtelnie zerwać z tradycją i stworzyć z nich jedno danie – jaja w skorupkach  faszerowane kiełbasą!      

Kiełbasa na wielkanocnym stole symbolizuje zdrowie, płodność i dostatek materialny, z kolei jajka to symbol zmartwychwstałego Jezusa, ale też oznaka nowego, odradzającego się po zimie życia i nadejścia wiosny. Oba produkty wkłada się do koszyczka, idąc do święcenia pokarmów. Są też nieodzownym elementem świątecznych posiłków. Połączenie ich w jedno danie to nie tylko doskonały, ale też smaczny pomysł.

Zwyczaj faszerowania jajek pojawił się w XIII wieku w Andaluzji, a do wieku XV rozpowszechnił w całej Europie. Dawniej popularnym sposobem na farsz było mieszanie rodzynków, sera i ziół, a następnie smażenie na oleju i polewanie sosem cynamonowym. W Polsce faszerowane jajka zapiekane w skorupkach stały się niezwykle popularne w okresie międzywojennym i często przyrządzano je właśnie z okazji świąt. Uznawane były za potrawę prostą, ale jednocześnie elegancką i dobrze prezentującą się na wielkanocnym stole.

- Do zrobienia farszu najlepiej użyć kiełbasy wędzonej – mówi Anna Burak z firmy Dobrowolscy. - Doda ona naszemu daniu aromatu, a poza tym taka wędlina ma dłuższą przydatność do spożycia. W firmie Dobrowolscy preferujemy dawny sposób wędzenia – wykorzystujemy wędzarnie opalane drewnem olchowym, gdzie wędliny są wędzone nad żywym ogniem.

Wielkanocne jajka w skorupkach faszerowane kiełbasą

Przepis na 3 porcje po 4 szt.

- 1 Kiełbasa wiejska z Wadowic Dobrowolscy około 100 g

- 7 kurzych jaj

- 1 łyżka śmietany

- 1 łyżka masła

- 1 ząbek czosnku

- rozmaryn lub tymianek

- masło

- olej

Ugotować 6 jaj na twardo. Ostudzić je i delikatnie przeciąć na pół bardzo ostrym nożem razem ze skorupką. Łyżeczką wybrać zawartość skorupek, uważając, aby ich nie uszkodzić. Drobno posiekać jajka. Obrać kiełbasę ze skórki i również drobno ją pokroić. Wymieszać kiełbasę z ugotowanymi jajkami, dodać łyżkę śmietany, łyżkę masła oraz jedno surowe jajko. Doprawić do smaku rozmarynem lub tymiankiem. Dodać ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę. Całość dobrze wymieszać do połączenia się składników. Farsz przełożyć do skorupek i posypać rozdrobnioną, posiekaną kiełbasą. Rozgrzać niewielką ilość oleju na patelni. Połówki jaj położyć na patelni farszem do dołu, a skorupkami do góry i smażyć do zarumienienia. Podawać na półmisku udekorowane ziołami. Dla lepszego efektu można podsmażyć kilka plasterków kiełbasy i ułożyć miedzy faszerowanymi jajkami.

POLECANE PRODUKTY

Kiełbasa wiejska z Wadowic z linii Dobrowolscy Tradycyjnie Wędzone powstaje z mięsa wieprzowego pozyskiwanego z własnego uboju. 100 g kiełbasy przygotowywane jest z ponad 120 g mięsa. Doprawiana tylko naturalnymi przyprawami i pakowana w jelita wieprzowe dobrze przylegające do farszu. Jest wędzona na drewnie olchowo-bukowym w tradycyjnej komorze wędzarniczej. Doskonała zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Dobrowolscy to rodzinny zakład mięsny założony w 1990 roku przez Stanisława Dobrowolskiego i jego syna Adama, zlokalizowany w Wadowicach Górnych. Specjalizuje się w produkcji wysokiej jakości wędlin i dań gotowych zgodnie z mottem
„Łączymy smakiem pokolenia”. Do produkcji wykorzystuje mięso pozyskiwane z tradycyjnego chowu. Od początku współpracuje z lokalnymi hodowcami, co łączy z dbałością o środowisko naturalne. Jest firmą ze 100% polskim kapitałem, która uzyskała liczne nagrody i wyróżnienia, m.in. Podkarpacką Nagrodę Gospodarczą i certyfikaty „Przedsiębiorstwo Fair Play” oraz „Solidna Firma”.

www.dobrowolscy.pl

Slowa kluczowe: lubin
Wyslij link znajomemu: http://elubin.pl/wiadomosci,24791.html
Ten artykul byl czytany 158 razy.


brak komentarzy

Napisz komentarz!

Twoje imie: *
Twoj komentarz: *
komentarz nie moze byc dluzszy niї 350 znakуw
Znaczniki HTML: Wyі.
BBCode: Wlaczone

Dostepne znaczniki:
[i] pochylenie [/i]
[b] pogrubienie [/b]
[u] podkreslenie [/u]


* - wymagane pola do dodania komentarza.

Wszystkie komentarze umieszczane przez uїytkownikуw i gosci portalu sa ich osobista opinia. Redakcja oraz wlasciciele portalu nie biora odpowiedzialnosci za komentarze odwiedzaj±cych.


Copyright © 2006-2023 Portal miasta Lubina.
Strona wygenerowana w 0.009 sek.Lubin 1.0