Czwartek, 21 września 2023 r.   Imieniny: Jonasza, Mateusza, Hipolita
Witaj, Społecznosć Lubina gość! Zarejestruj się lub Zaloguj do serwisu | Ilość osób online 38

Portal Lubina


UWAGA! Ten serwis uzywa cookies i podobnych technologii (brak zmiany ustawienia przegladarki oznacza zgode na to) ->>


Wiadomości z Lubina
Wszczął alarm bombowy… bo miał w domu zimną wodę Wszczął alarm bombowy&...
Policjanci z Lubina zatrzymali 50-latka podejrzanego o wywołanie fałszywego alarmu. Mężczyzna zadzwonił na numer alarmowy 112 i poinformował o rz... »Wydobywają miedź już 55 lat – jubileusz najstarszego oddziału KGHM Wydobywają miedź już 5...
Zakłady Górnicze Lubin obchodzą jubileusz 55-lecia – to pierwsza i najstarsza kopalnia KGHM, która otworzyła drogę do najwięk... »KGHM zaprasza mieszkańców Zagłębia Miedziowego do programu EKO-Zdrowie KGHM zaprasza mieszkań...
Nauka pływania, gimnastyka, zajęcia nordic walking – niemal tysiąc osób już jesienią będzie mogło skorzystać z szerokiej oferty zaję... »Dla kogo renta socjalna Dla kogo renta socjaln...
Na Dolnym Śląsku o miesiąc wypłacanych jest ponad 18 tys. rent. W całym kraju – prawie 300 tys. Od marca 2023 wysokość renty socj... »

» archiwum wiadomości


Twoja wyszukiwarka

Zdrowie
Edukacja
Miasto
Lokale

Czy wiesz, że...?
Czy wiesz, że?..."Kielich" to najwyższa w Polsce wieża wspinaczkowa, wysokości 32,5 m?

Magazyn elubin.pl

iParts.pl - części samochodowe

Tanie części zamienne w Ucando



polec prawnika.pl

silesianseo.pll






Wiadomosci z Lubina i okolic
Duet doskonały – szparagi i jajka
Data dodania: 05 czerwca 2023 — Kategoria: Wiadomości

Duet doskonały – szparagi i jajka

Szparagi są warzywem dającym plony stosunkowo krótko – zwykle przez około miesiąc, na przełomie maja i czerwca. Stanowią ceniony przysmak, dlatego wielu smakoszy stara się jak najlepiej wykorzystać czas zbiorów, przygotowując ulubione potrawy z wykorzystaniem charakterystycznych białych lub zielonych pędów. Doskonałym kulinarnym pomysłem jest połączenie szparagów z jajkami.

Zdrowe i smaczne

Co jest niezwykłego w szparagach, że mają tylu wielbicieli? Ich smak jest wyrazisty, nieco słony lub gorzkawy. Białe odmiany są delikatniejsze, ale wymagają trochę dłuższego gotowania. Pędy, oprócz tego że smaczne, mają również wiele właściwości pozytywnie wpływających na organizm człowieka.

Są niskokaloryczne (100 g zawiera tylko 18 kcal), lekkostrawne i pożywne. Mają w składzie dużo błonnika, dzięki czemu zbawiennie wpływają na pracę i oczyszczanie układu pokarmowego. W szparagach występuje ponad 100 substancji odżywiających i wspierających organizm. Zawierają m.in. witaminę K, C, E i A, kwas foliowy, witaminy z grupy B, składniki mineralne (miedź, selen, fosfor, mangan, cynk, żelazo, potas, magnez), kwasy organiczne, aminokwasy, saponiny, oksylipiny, związki fenolowe i flawonoidy. Białko zawarte w szparagach (zwane glutation) ma właściwości detoksykujące, pomaga w zwalczaniu nowotworów i choroby Alzheimera.

 

Dobrana para

Połączenie z jajkiem sprawia, że dostajemy posiłek niskokaloryczny. Jajka bowiem też charakteryzują się tą cechą – jedno ważące ok. 50 g dostarcza 75 kcal i aż 6,2 g białka. Białko zawarte w jajkach ma najlepszy skład aminokwasowy ze wszystkich produktów białkowych. Zawierają też witaminy (A, D, K, E, B i B12), zdrowy cholesterol oraz minerały (wapń, fosfor, potas, sód, cynk, selen, miedź). Są w nich aminokwasy, białka i tłuszcze, w tym te zawierające kwasy omega-3.

– W połączeniu ze szparagami jajka możemy podawać w różnorakiej formie – mówi Tomasz Jokiel z Ferm Drobiu Jokiel. – Sprawdzają się zarówno jajka sadzone, w koszulkach, w formie pasty czy omletu. W każdej konfiguracji otrzymujemy smaczną, pożywną potrawę.

Potwierdza to obecność tego połączenia w kuchniach wielu krajów np. w niemieckiej. Właśnie z niej pochodzi proponowany poniżej omlet serowy ze szparagami.

PRZEPIS na omlet serowy ze szparagami

Porcja dla 4 osób, gotowanie 30 minut, przygotowanie 30 minut.

Składniki:

1 kg zielonych szparagów

8 jaj M lub L Fermy Drobiu Jokiel

50 g masła

2 łyżki startego sera ementaler

1 łyżka mąki ziemniaczanej

szczypta pieprzu cayenne

koperek

sól

½ łyżeczki cukru

Sposób przygotowania:

Obieramy szparagi i gotujemy je w lekko osolonej wodzie z dodatkiem pół łyżeczki cukru i 10 gram masła. W czasie, gdy warzywa się gotują, ucieramy żółtka, dodajemy ser i mąkę ziemniaczaną. Doprawiamy solą i pieprzem cayenne. Następnie na sztywną pianę ubijamy białko, które dodajemy do masy żółtkowej, delikatnie mieszając. Smażymy na maśle 4 omlety. Szparagi odcedzamy i dzielimy na 4 części. Każdą wykładamy na 1 omlet, a następnie składamy na połowę. Podajemy posypane koperkiem.

Fermy Drobiu Jokiel to rodzinna polska firma od ponad 30 lat zajmująca się profesjonalną produkcją jaj konsumpcyjnych, mająca swoją siedzibę we Wroniawach koło Wolsztyna w woj. wielkopolskim. Jakość jaj z Ferm Drobiu Jokiel jest zagwarantowana przez kompleksową kontrolę na wszystkich etapach produkcji. Cały proces od początku do końca przebiega wewnątrz firmy, począwszy od wyhodowania kur niosek, przez produkcję jaj, do ich pakowania i dystrybucji. Na Fermach Drobiu Jokiel każdego dnia 190 tys. kur znosi ponad 170 tys. jaj. Nioski karmione są pełnowartościowymi ziarnami zbóż i piją wodę z czystego, lokalnego ujęcia. Producent działa zgodnie ze standardami GMP (Good Manufacturing Practice). www.fdjokiel.pl

Slowa kluczowe: lubin
Wyslij link znajomemu: http://elubin.pl/wiadomosci,25014.html
Ten artykul byl czytany 100 razy.


brak komentarzy

Napisz komentarz!

Twoje imie: *
Twoj komentarz: *
komentarz nie moze byc dluzszy niї 350 znakуw
Znaczniki HTML: Wyі.
BBCode: Wlaczone

Dostepne znaczniki:
[i] pochylenie [/i]
[b] pogrubienie [/b]
[u] podkreslenie [/u]


* - wymagane pola do dodania komentarza.

Wszystkie komentarze umieszczane przez uїytkownikуw i gosci portalu sa ich osobista opinia. Redakcja oraz wlasciciele portalu nie biora odpowiedzialnosci za komentarze odwiedzaj±cych.


Copyright © 2006-2023 Portal miasta Lubina.
Strona wygenerowana w 0.010 sek.Lubin 1.0