Poniedzialek, 20 maja 2024 r.   Imieniny: Bazylego, Bernardyna, Bronimira
Witaj, Społecznosć Lubina gość! Zarejestruj się lub Zaloguj do serwisu | Ilość osób online 34

Portal Lubina


UWAGA! Ten serwis uzywa cookies i podobnych technologii (brak zmiany ustawienia przegladarki oznacza zgode na to) ->>


Wiadomości z Lubina
Sprawcy napaści na pracowników Ochrony błyskawicznie zatrzymani przez policjantów. Sprawcy napaści na pra...
Cztery osoby dotkliwie pobiły pracowników ochrony, kiedy ci zwrócili im uwagę na ich niewłaściwe zachowanie. Mimo, że po zdarzeniu ... »ZOO Lubin - Mecenat nad spotkaniem autorskim z dr. Ryszardem Kulikiem ZOO Lubin - Mecenat na...
Ogród Zoologiczny w Lubinie objął mecenatem wydarzenie organizowane przez Eko Bazę - Terapia Edukacja Zabawa, którym jest spotkanie... »„Newstalgia” w kuchni, czyli tradycyjne smaki  w nowym wydaniu „Newstalgia̶...
Trend na powrót do dań, które pamiętamy z dzieciństwa, wyraźnie zaznaczył się w kulinarnym świecie. Jedzenie ma budzić dobre skojar... »Prawie 50 tysięcy wynosi najwyższa emerytura w Polsce Prawie 50 tysięcy wyno...
Najwyższa 48,6 tys. Najniższa zaledwie 1 grosz. Jak to możliwe? Najwyższa emerytura wypłacana na Dolnym Śląsku należy do emerytowanego lekarza, k... »

» archiwum wiadomości


Twoja wyszukiwarka

Zdrowie
Edukacja
Miasto
Lokale

Czy wiesz, że...?
Czy wiesz, że?...pierwsze wzmianki o Lubinie pochodzą z drugiej połowy XII wieku?

Magazyn elubin.pl



Tanie części zamienne w Ucando



polec prawnika.pl

silesianseo.pll






Wiadomosci z Lubina i okolic
Królewskie leczo – pyszna potrawa na bogato
Data dodania: 01 października 2023 — Kategoria: Wiadomości

Królewskie leczo – pyszna potrawa na bogato

Leczo to jedna z ulubionych potraw serwowanych latem i wczesną jesienią. Podobnie jak w przypadku bigosu – ilu kucharzy, tyle jest wariantów jego wykonania. Poniżej przedstawiamy autorską wariację przepisu, w którym nie zabrakło ani sezonowych warzyw, ani wyśmienitych wędlin.

Danie pochodzi z Węgier i według oryginalnej receptury tworzone jest tylko z papryki, pomidorów, czosnku oraz cebuli. Węgierskie słowo „lescóoznacza właśnie połączenie pomidorów z papryką. Smaży się je na smalcu, ale ostrożnie, aby nie rozgotować i zachować mięsistość składników. Tak przygotowane stanowi dodatek do dań mięsnych. Polską wersję leczo przyrządza się trochę inaczej - ma ono najczęściej dodatek mięsa oraz cukinii. I chociaż kucharze twierdzą, że w takiej wersji przypomina raczej francuskie ratatouille to i tak stało się jednym z najpopularniejszych polskich dań, szczególnie w okresie letnio-jesiennym.

– Przygotowując leczo mamy sporą dowolność, jeśli chodzi o wybór mięsa, które do niego dodamy – mówi Anna Burak z firmy Dobrowolscy. – Doskonale nada się zarówno kiełbasa, jak i boczek czy szynka. Wybierając nasz autorski dodatek warto jednak zwracać uwagę na jakość wędlin. Tylko te sprawdzone nadadzą naszemu posiłkowi doskonały smak i aromat.

Przepis na królewskie leczo

Składniki:

- 3 laski Kiełbasy wiejskiej z Wadowic Dobrowolscy

- 500 g Szynki z Wadowic Dobrowolscy

- 6 papryk

- 6 cukinii średniej wielkości

- 3 duże cebule

- 3 ząbki czosnku

- 2 papryczki chili

- 6 dużych pomidorów

- 3 łyżki suszonego majeranku

- 3 liście laurowe

- 4 ziarenka ziela angielskiego

- 4 łyżki sosu sojowego

- pieprz i sól

Sposób przygotowania:

Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Cukinie obieramy ze skórki (jeżeli cukinie są bardzo dojrzałe i mają duże pestki, to dodatkowo usuwamy gniazdo nasienne) i kroimy w grubszą kostkę. Podobnie ( z wyjątkiem obierania ze skórki) postępujemy z paprykami. Cebulę przekrawamy na pół i kroimy w piórka, kiełbasę na plasterki, a szynkę w grubszą kostkę. Chili siekamy bardzo drobno, podobnie czosnek, który dodatkowo przed posiekaniem miażdżymy. Warzywa i wędliny przekładamy do osobnych misek.

Do dużego garnka wlewamy olej, rozgrzewamy go, wrzucamy czosnek oraz chili i chwilę podsmażamy (przez maks. 2 minuty) ciągle mieszając. Następnie dodajemy cebulę, którą podsmażmy do zeszklenia. Dorzucamy kiełbasę i szynkę, podsmażamy przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając.

Dodajemy pomidory, paprykę oraz przyprawy (majeranek, sos sojowy, liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz). Minimalizujemy płomień, przykrywamy garnek pokrywką i dusimy przez ok. 40 minut, co chwilę mieszając. Dodajemy cukinię i tym razem dusimy przez ok. 15 minut. Na koniec ściągamy pokrywkę i gotujemy na minimalnym ogniu przez ok. 5-10 minut, aby zredukować płyny.

Gotowe - można podawać na stół. Smacznego!

Slowa kluczowe: lubin
Wyslij link znajomemu: http://elubin.pl/wiadomosci,25399.html
Ten artykul byl czytany 179 razy.


brak komentarzy

Napisz komentarz!

Twoje imie: *
Twoj komentarz: *
komentarz nie moze byc dluzszy niї 350 znakуw
Znaczniki HTML: Wyі.
BBCode: Wlaczone

Dostepne znaczniki:
[i] pochylenie [/i]
[b] pogrubienie [/b]
[u] podkreslenie [/u]


* - wymagane pola do dodania komentarza.

Wszystkie komentarze umieszczane przez uїytkownikуw i gosci portalu sa ich osobista opinia. Redakcja oraz wlasciciele portalu nie biora odpowiedzialnosci za komentarze odwiedzaj±cych.


Copyright © 2006-2024 Portal miasta Lubina.
Strona wygenerowana w 0.014 sek.Lubin 1.0