Piątek, 26 kwietnia 2024 r.   Imieniny: Marzeny, Klaudiusza, Marceliny
Witaj, Społecznosć Lubina gość! Zarejestruj się lub Zaloguj do serwisu | Ilość osób online 135

Portal Lubina


UWAGA! Ten serwis uzywa cookies i podobnych technologii (brak zmiany ustawienia przegladarki oznacza zgode na to) ->>


Fotowoltaika Lubin

Wiadomości z Lubina
Uczysz się i pracujesz? Pilnuj limitu. Uczysz się i pracujesz...
Dostajesz rentę rodzinną po zmarłym rodzicu i nie wiesz czy możesz dodatkowo pracować? Jest taka możliwość, ale trzeba pamiętać o limitach. Od 1 ... »Polska Miss Woj. Dolnośląskiego wyłoniona! Polska Miss Woj. Dolno...
kwietnia gościnnie w Haston City Hotel we Wrocławiu odbyła się Gala Finałowa Miss Nastolatek i Miss Województwa Dolnośląskiego 2024! ... »Włoska inspiracja na wiosenny obiad Włoska inspiracja na w...
Spaghetti, czyli słynny długi makaron trafił do Włoch z krajów arabskich, gdzie najszybciej opanowano technikę jego suszenia pozwalaj... »Efektywna produkcja i inwestycje – KGHM opublikował raport z wynikami za 2023 rok Efektywna produkcja i ...
Pomimo trudnego otoczenia makroekonomicznego, niestabilnych cen na rynku surowców oraz wysokiej presji kosztów, w KGHM w 2023 roku ... »

» archiwum wiadomości


Twoja wyszukiwarka

Zdrowie
Edukacja
Miasto
Lokale

Czy wiesz, że...?
Czy wiesz, że?...Zagłębie Lubin w piłce noznej zdobyło dwa tytuły Mistrza Polski w sezonach 1990/1991 i 2006/2007?

Magazyn elubin.pl



Tanie części zamienne w Ucando



polec prawnika.pl

silesianseo.pll






Wiadomosci z Lubina i okolic
Cud miód z Dolnego Śląska
Data dodania: 16 marca 2009 — Kategoria: Gazeta POLSKA

Cud miód z Dolnego Śląska

Im mniej cię co dzień, miodzie, tym mi smakujesz słodziej - śpiewał Jacek Kaczmarski, opiewając zalety sielskiego życia i tego niezwykłego napoju.

Trunku, na którego właściwościach poznali się już 4 tysiące lat temu Sumerowie. Jako boski napój opiewali go starożytni Grecy. Do ziemi, która "opływa mlekiem i miodem" Mojżesz miał zaprowadzić naród wybrany. Ludzie zamożni kąpali się w nim, aby zapewnić sobie młodość i siłę.

Nie byłoby go, gdyby nie małe, bzyczące owady, które go robią, i pszczelarze, którzy go pozyskują. Jednym z nich jest Marek Gawron ze Sławęcina koło Kamieńca Ząbkowickiego. Człowiek, który o pszczołach wie wszystko. Zafascynował się nimi, kiedy był chłopcem.
- Mój ojciec miał ule - opowiada. - Na początku obawiałem się tych uzbrojonych w żądła stworzeń. Ale im dłużej obserwowałem ich zwyczaje, tym bardziej mnie interesowały.

Gdy sam założył rodzinę, wiedział, że miejsce, w którym zamieszka, będzie musiało być przystosowane do ich hodowli.
- Udało mi się znaleźć gospodarstwo z daleka od dróg szybkiego ruchu - mówi. - W tych okolicach przed wojną było technikum pszczelarskie. Profesorowie i uczniowie postarali się, by wokół zasadzić mnóstwo miododajnych roślin.
- Gdy temperatura powietrza przekroczy 12 stopni, moje pszczoły wylatują z uli i dziarsko biorą się do pracy - opowiada pan Marek. - To naprawdę pracowite stworzenia - śmieje się.

Potwierdzają to badania. Naukowcy obliczyli, że aby wytworzyć kilogram miodu, pszczoły muszą odwiedzić nawet kilka milionów kwiatów. Jednak to, czy na nasze stoły trafi produkt najwyższej jakości, zależy od doświadczenia pszczelarza. Musi przestrzegać kilku zasad, aby równowaga między światem owadów i ludzi nie została naruszona.
- Pszczoły nie lubią obcych zapachów - mówi Gawron - więc staram się nie używać kosmetyków. Myję się bezwonnym mydłem. Ubrania dokładnie płuczę, aby nie było czuć proszku do prania.

Na własnej skórze przekonał się, że nie należy zbliżać się do uli, kiedy nadchodzi zmiana pogody. Pszczoły są wtedy bardzo agresywne i potrafią zaciekle atakować intruza.
- Kiedyś wyjąłem z ciała pięćdziesiąt żądeł - wspomina. - Do przyjemności to nie należy, ale na szczęście jad nie zagrozi człowiekowi, który nie jest na niego uczulony.

Sezon na produkcję miodu zaczyna się koło marca. Dobry pszczelarz musi wtedy ze zdwojoną aktywnością dbać o ule i doglądać podopieczne, aby stworzyć im dogodne warunki do pracy. - Nie ma sensu mieć pasieki, jeśli nie traktuje się jej poważnie - podkreśla Gawron. - Trzeba się znać na swoim fachu i włożyć w niego całe serce.

Każda ingerencja w skład, stężenie jest niedopuszczalna. Miodu nie można zagęszczać ani rozcieńczać. Pan Marek konsekwentnie hołduje tym zasadom od lat.
- Dzięki temu moje miody są znane i uznawane - mówi z dumą. - Jeśli ktoś będzie nastawiał się na zysk, jego miód straci na jakości. Wtedy co najwyżej będzie konkurować z nektarami, które z produkcji przemysłowej trafiają do supermarketów.

Takiego miodu jak w Polsce nie ma nigdzie indziej na świecie. Dzieje się tak za sprawą dobrego dla chowu pszczół klimatu. Nektary sprowadzane np. z krajów śródziemnomorskich mają słabsze właściwości, bo tamtejsze pszczoły nie są zmuszone do obróbki miodu tak, aby przetrwał całą zimę. Nasze pszczółki zebrany pyłek wielokrotnie przerabiają i zagęszczają, aby przysposobić do długiego przechowywania.
Czasem pan Marek zabiera klika swoich uli i jedzie z nimi do lasu - tam, gdzie rośnie dzika malina albo porzeczka. Efektem takich wypraw są wyjątkowo rzadkie i smakowe miody.

Niestety w ostatnich latach pszczelarze obserwują zwiększoną umieralność swoich owadów. Niepokojące zjawisko dzieli naukowców i nikt nie jest w stanie go do końca wyjaśnić. Niektórzy twierdzą, że dzieje się tak za sprawą sieci nadajników telefonii komórkowej. Nadawane przez nie fale radiowe dezorientują pszczoły i doprowadzają do śmierci. Inne teorie mówią o szkodliwych roztoczkach i zabójczych zanieczyszczeniach powietrza.
- Całą zimę byłem w strachu o moje pszczółki - opowiada bartnik. - Na całe szczęście z moją pasieką nic złego się nie dzieje.

Marek Gawron, choć uczynił ze swojej pasji źródło dochodu, mówi, że jest pszczelarzem, bo po prostu robi to, co lubi.
Kluczem do sukcesu jest wytrwałość i serce wkładane w swój fach.
- Cokolwiek robisz, rób to dobrze. Wtedy sukces smakuje jak miód - dodaje.

Błażej Przygodzki

Slowa kluczowe: miod dolnyslask
Wyslij link znajomemu: http://elubin.pl/wiadomosci,3255.html
Ten artykul byl czytany 997 razy.


brak komentarzy

Napisz komentarz!

Twoje imie: *
Twoj komentarz: *
komentarz nie moze byc dluzszy niї 350 znakуw
Znaczniki HTML: Wyі.
BBCode: Wlaczone

Dostepne znaczniki:
[i] pochylenie [/i]
[b] pogrubienie [/b]
[u] podkreslenie [/u]


* - wymagane pola do dodania komentarza.

Wszystkie komentarze umieszczane przez uїytkownikуw i gosci portalu sa ich osobista opinia. Redakcja oraz wlasciciele portalu nie biora odpowiedzialnosci za komentarze odwiedzaj±cych.


Copyright © 2006-2024 Portal miasta Lubina.
Strona wygenerowana w 0.014 sek.Lubin 1.0