Ciepe dni sprawiaj, e na ulicach miast i wsi pojawia si dua liczba rowerzystów. S oni penoprawnymi uczestnikami drogi, z prawami i ... » Tim Burton powraca z n...
Po ponad trzech dekadach od premiery filmu „Sok z uka” Tim Burton zdecydowa si dopisa kolejny rozdzia tej historii. „Beetl... » Po tym jak pijany uder...
37-letni mieszkaniec gm. Rudna najpierw pijany wjecha swoim autem w zaparkowane auto, a nastpnie uciek i przebra si mylc, e w ten spos&... » Ju obowizuj zmiany ...
Nauczyciele nowy rok szkolny rozpoczli wraz ze zmianami w nauczycielskich emeryturach. Wrzesie to bowiem pierwszy miesic obowizywania istotny... »
Data dodania: 05 czerwca 2023 — Kategoria: Wiadomoci
Szparagi s warzywem dajcym plony stosunkowo krótko – zwykle przez okoo miesic, na przeomie maja i czerwca. Stanowi ceniony przysmak, dlatego wielu smakoszy stara si jak najlepiej wykorzysta czas zbiorów, przygotowujc ulubione potrawy z wykorzystaniem charakterystycznych biaych lub zielonych pdów. Doskonaym kulinarnym pomysem jest poczenie szparagów z jajkami.
Zdrowe i smaczne
Co jest niezwykego w szparagach, e maj tylu wielbicieli? Ich smak jest wyrazisty, nieco sony lub gorzkawy. Biae odmiany s delikatniejsze, ale wymagaj troch duszego gotowania. Pdy, oprócz tego e smaczne, maj równie wiele waciwoci pozytywnie wpywajcych na organizm czowieka.
S niskokaloryczne (100 g zawiera tylko 18 kcal), lekkostrawne i poywne. Maj w skadzie duo bonnika, dziki czemu zbawiennie wpywaj na prac i oczyszczanie ukadu pokarmowego. W szparagach wystpuje ponad 100 substancji odywiajcych i wspierajcych organizm. Zawieraj m.in. witamin K, C, E i A, kwas foliowy, witaminy z grupy B, skadniki mineralne (mied, selen, fosfor, mangan, cynk, elazo, potas, magnez), kwasy organiczne, aminokwasy, saponiny, oksylipiny, zwizki fenolowe i flawonoidy. Biako zawarte w szparagach (zwane glutation) ma waciwoci detoksykujce, pomaga w zwalczaniu nowotworów i choroby Alzheimera.
Dobrana para
Poczenie z jajkiem sprawia, e dostajemy posiek niskokaloryczny. Jajka bowiem te charakteryzuj si t cech – jedno wace ok. 50 g dostarcza 75 kcal i a 6,2 g biaka. Biako zawarte w jajkach ma najlepszy skad aminokwasowy ze wszystkich produktów biakowych. Zawieraj te witaminy (A, D, K, E, B i B12), zdrowy cholesterol oraz mineray (wap, fosfor, potas, sód, cynk, selen, mied). S w nich aminokwasy, biaka i tuszcze, w tym te zawierajce kwasy omega-3.
– W poczeniu ze szparagami jajka moemy podawa w rónorakiej formie – mówi Tomasz Jokiel z Ferm Drobiu Jokiel. – Sprawdzaj si zarówno jajka sadzone, w koszulkach, w formie pasty czy omletu. W kadej konfiguracji otrzymujemy smaczn, poywn potraw.
Potwierdza to obecno tego poczenia w kuchniach wielu krajów np. w niemieckiej. Wanie z niej pochodzi proponowany poniej omlet serowy ze szparagami.
PRZEPIS na omlet serowy ze szparagami
Porcja dla 4 osób, gotowanie 30 minut, przygotowanie 30 minut.
Skadniki:
1 kg zielonych szparagów
8 jaj M lub L Fermy Drobiu Jokiel
50 g masa
2 yki startego sera ementaler
1 yka mki ziemniaczanej
szczypta pieprzu cayenne
koperek
sól
½ yeczki cukru
Sposób przygotowania:
Obieramy szparagi i gotujemy je w lekko osolonej wodzie z dodatkiem pó yeczki cukru i 10 gram masa. W czasie, gdy warzywa si gotuj, ucieramy ótka, dodajemy ser i mk ziemniaczan. Doprawiamy sol i pieprzem cayenne. Nastpnie na sztywn pian ubijamy biako, które dodajemy do masy ótkowej, delikatnie mieszajc. Smaymy na male 4 omlety. Szparagi odcedzamy i dzielimy na 4 czci. Kad wykadamy na 1 omlet, a nastpnie skadamy na poow. Podajemy posypane koperkiem.
Fermy Drobiu Jokiel to rodzinna polska firma od ponad 30 lat zajmujca si profesjonaln produkcj jaj konsumpcyjnych, majca swoj siedzib we Wroniawach koo Wolsztyna w woj. wielkopolskim. Jako jaj z Ferm Drobiu Jokiel jest zagwarantowana przez kompleksow kontrol na wszystkich etapach produkcji. Cay proces od pocztku do koca przebiega wewntrz firmy, poczwszy od wyhodowania kur niosek, przez produkcj jaj, do ich pakowania i dystrybucji. Na Fermach Drobiu Jokiel kadego dnia 190 tys. kur znosi ponad 170 tys. jaj. Nioski karmione s penowartociowymi ziarnami zbó i pij wod z czystego, lokalnego ujcia. Producent dziaa zgodnie ze standardami GMP (Good Manufacturing Practice). www.fdjokiel.pl
Wszystkie komentarze umieszczane przez u?ytkownik?w i gosci portalu sa ich osobista opinia. Redakcja oraz wlasciciele portalu nie biora odpowiedzialnosci za komentarze odwiedzaj±cych.
Subskrybuj nasz kanał RSS!