Czwartek, 19 wrzenia 2024 r.   Imieniny: Januarego, Konstancji, Teodora
Witaj, Spoecznos Lubina go! Zarejestruj si lub Zaloguj do serwisu | Ilo osb online 26

Portal Lubina


UWAGA! Ten serwis uzywa cookies i podobnych technologii (brak zmiany ustawienia przegladarki oznacza zgode na to) ->>


Wiadomoci z Lubina
Filmowa jesie w kinach Helios Filmowa jesie w kinac...
W nadchodzcym tygodniu kinomani nie bd mogli narzeka na brak nowoci, gdy na ekranach Heliosa pojawi si polski film „Druyna A(A)&rd... »Policjanci nawet po godzinach suby, nios pomoc osobom zagroonym powodzi Policjanci nawet po go...
W obliczu narastajcego zagroenia powodziowego, funkcjonariusze lubiskiej jednostki, zwaszcza z komisariatów w Rudnej i w cinawie, nie... »Skadki mona zapaci do wrzenia 2025 roku Skadki mona zapaci...
Przedsibiorcy z terenów objtych powodzi mog opaci skadki, za okres od 1 sierpnia do 31 grudnia 2024 r., w terminie do 15 wrzenia 2... »Uwaga na moliwe oszustwa w zwizku z sytuacj powodziow! Uwaga na moliwe oszus...
Faszywe wiadomoci rzekomo od RCB, przejcia kont na social mediach i faszywe zbiórki - to tylko niektóre z moliwych oszustw w... »

» archiwum wiadomoci


Twoja wyszukiwarka

Zdrowie
Edukacja
Miasto
Lokale

Czy wiesz, e...?
Czy wiesz, e?...29.02.2000 Oficjalne otwarcie Centrum Informacji Europejskiej przy Szkole Podstawowej nr 1 w Lubinie. Otwarcia dokonali: Prezydent Miasta Lubina Dariusz Milka oraz Wicewojewoda Dolnolski Andrzej Tatuko.

Magazyn elubin.pl

Tanie czci zamienne w Ucando



Magazyn elubin.pl



Magazyn elubin.pl



Wiadomosci z Lubina i okolic
Kilka sposobw na szparagi z jajkiem
Data dodania: 08 sierpnia 2024 — Kategoria: Wiadomoci

Kilka sposobw na szparagi z jajkiem

Szparagi to bardzo popularne, take w Polsce, warzywo, którego smakiem nie moemy si jednak cieszy zbyt dugo. Proponujemy kilka przepisów czcych szparagi i jajka.

Szparagi pierwsi jedli ju staroytni, ale w Europie warzywo to pojawio si w XVI wieku. Pierwotnie roso we wschodniej czci Basenu Morza ródziemnego i w Azji Mniejszej. W Polsce tradycyjnie uprawia si je w Wielkopolsce. Szparagi s trudne w uprawie, do wzrostu potrzebuj odpowiednio wysokiej temperatury i dobrych warunków glebowych. Nie s te warzywem, które mona dugo przechowywa – najlepiej zje je w cigu 1-2 dni od zbioru.

- Poczenie jajek ze szparagami jest bardzo korzystne pod wieloma wzgldami, szczególnie gdy zaley nam na zdrowym posiku – mówi Tomasz Jokiel z Ferm Drobiu Jokiel. - Oba produkty s lekkostrawne i niskokaloryczne. Zawieraj te duo witamin i skadników mineralnych.

W szparagach znajdziemy m.in. biaka, wglowodany, bonnik i cukry, a take witamin A, witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6 i B9), witamina C, E i K, sole mineralne (cynk, fosfor, fluor, jod, magnez, mangan, mied, potas, sód, wap i elazo). Szparagi maj dziaanie moczopdne, hipotensyjne (obniaj nadcinienie ttnicze), wykazuj waciwoci przeciwnowotworowe i antybiotyczne, wzmacniaj ukad odpornociowy, zawarte w nich rolinne sterole maj zdolno obnienia poziomu cholesterolu we krwi.

Wykorzystujc szparagi w kuchni, musimy je najpierw odpowiednio przygotowa – w tym celu myjemy je i odcinamy twarde, zdrewniae koce (2-3 cm od dou), mona te obra doln cz, jeli szparagi s bardzo grube.

Domowy sos holenderski

 

Smaone szparagi z jajkiem sadzonym

Skadniki: 1 pczek wieych szparagów (okoo 500 g), 2 jajka rozmiar M lub L Fermy Drobiu Jokiel, 2 yki oliwy z oliwek, 1 yka masa, sól i pieprz do smaku, ewentualnie starty parmezan lub inny ulubiony ser do posypania

Sposób przygotowania: Na duej patelni rozgrzewamy na rednim ogniu 1 yk oliwy z oliwek i 1 yk masa, kadziemy szparagi i smaymy okoo 5-7 minut, od czasu do czasu mieszajc. Wane, aby szparagi byy mikkie i chrupice. Doprawiamy do smaku sol i pieprzem. Na drugiej patelni rozgrzewamy 1 yk oliwy z oliwek na rednim ogniu, wbijamy jajka, starajc si nie uszkodzi ótek, smaymy a biaka bd cakowicie cite, a ótka pozostan pynne (czyli okoo 3-4 minut), doprawiamy sol i pieprzem do smaku. Usmaone szparagi przekadamy na talerz i na nich ukadamy jajka sadzone, moemy posypa startym parmezanem lub innym ulubionym serem. Podajemy od razu z kromk wieego chleba lub grzank.

Szparagi z past jajeczn

Skadniki: 1 pczek wieych szparagów (okoo 500 g), 4 jajka rozmiar M lub L Fermy Drobiu Jokiel, 2 yki majonezu, 1 yeczka musztardy (opcjonalnie), 1 yka posiekanego szczypiorku, sól i pieprz do smaku, 1 yka masa lub oliwy z oliwek (do gotowania szparagów)

Jajka gotujemy na twardo okoo 9-10 minut, a po ostygniciu obieramy ze skorupki. Kroimy na mae kawaki lub rozgniatamy widelcem. Dodajemy majonez, musztard (wedug uznania), posiekany szczypiorek, sól i pieprz. Mieszamy na gadk past. Odstawiamy. W duym, najlepiej wysokim garnku zagotowujemy wod z yeczk soli, cukru i masa. Dodajemy szparagi, tak aby ich gówki wystaway ponad powierzchni wody. Gotujemy przez 3-5 minut. Odcedzamy i przekadamy do zimnej wody, aby zatrzyma proces gotowania. Przekadamy szparagi na talerz lub pómisek, na wierzchu ukadamy past jajeczn.

 

Tarta ze szparagami i szynk parmesk

Skadniki: Ciasto: 200 g mki, 100 g masa (zimnego, pokrojonego w kostk), 1 ótko jaja rozmiar L Fermy Drobiu Jokiel, szczypta soli, 2-3 yki zimnej wody

Nadzienie: 1 pczek zielonych szparagów (ok. 500 g), 100 g szynki parmeskiej, 200 ml mietany 30%, 3 jajka rozmiar M lub L Fermy Drobiu Jokiel, 100 g tartego sera (np. Gruyère, cheddar, parmezan), sól i pieprz do smaku, opcjonalnie gaka muszkatoowa

 

Sposób przygotowania: Mk mieszamy z sol, dodajemy maso i rozcieramy palcami, a zaczn pojawia si drobne okruchy. Dodajemy ótko, zimn wod i zagniatamy ciasto. Formujemy kul, zawijamy w foli spoywcz i wkadamy do lodówki na ok. 30 minut.

Po schodzeniu, rozwakowujemy ciasto na podsypanej mk stolnicy i wykadamy nim form do tarty (ok. 24 cm rednicy). Ciasto nakuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i obciamy (np. such fasol). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15 minut. Nastpnie zdejmujemy obcienie i pieczemy jeszcze 10 minut, a ciasto si lekko zarumieni.

Szparagi myjemy, odamujemy zdrewniae kocówki i blanszujemy w osolonej wodzie przez 3-4 minuty. Odcedzamy i przelewamy zimn wod. W misce roztrzepujemy jajka ze mietan, dodajemy starty ser, sól, pieprz i gak muszkatoow do smaku. Szparagi po dwa owijamy szynk parmesk i regularnie rozkadamy na podpieczonym ciecie. Cao zalewamy mieszank mietanowo-jajeczn. Tart wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez 25-30 minut, a masa si zetnie i lekko zarumieni.

Domowy sos holenderski

Klasycznym dodatkiem do jaj i szparagów jest sos holenderski. Bez trudu wykonacie go samodzielnie.

Skadniki na sos holenderski:

  • 3 ótka z  jaj rozmiarL (Fermy Drobiu Jokiel)
  • 150 g masa
  • 1 yka soku z cytryny
  • ¼ yeczki soli

pieprz czarny lub biaySzparagi to bardzo popularne, take w Polsce, warzywo, którego smakiem nie moemy si jednak cieszy zbyt dugo. Proponujemy kilka przepisów czcych szparagi i jajka.

Szparagi pierwsi jedli ju staroytni, ale w Europie warzywo to pojawio si w XVI wieku. Pierwotnie roso we wschodniej czci Basenu Morza ródziemnego i w Azji Mniejszej. W Polsce tradycyjnie uprawia si je w Wielkopolsce. Szparagi s trudne w uprawie, do wzrostu potrzebuj odpowiednio wysokiej temperatury i dobrych warunków glebowych. Nie s te warzywem, które mona dugo przechowywa – najlepiej zje je w cigu 1-2 dni od zbioru.

- Poczenie jajek ze szparagami jest bardzo korzystne pod wieloma wzgldami, szczególnie gdy zaley nam na zdrowym posiku – mówi Tomasz Jokiel z Ferm Drobiu Jokiel. - Oba produkty s lekkostrawne i niskokaloryczne. Zawieraj te duo witamin i skadników mineralnych.

W szparagach znajdziemy m.in. biaka, wglowodany, bonnik i cukry, a take witamin A, witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6 i B9), witamina C, E i K, sole mineralne (cynk, fosfor, fluor, jod, magnez, mangan, mied, potas, sód, wap i elazo). Szparagi maj dziaanie moczopdne, hipotensyjne (obniaj nadcinienie ttnicze), wykazuj waciwoci przeciwnowotworowe i antybiotyczne, wzmacniaj ukad odpornociowy, zawarte w nich rolinne sterole maj zdolno obnienia poziomu cholesterolu we krwi.

Wykorzystujc szparagi w kuchni, musimy je najpierw odpowiednio przygotowa – w tym celu myjemy je i odcinamy twarde, zdrewniae koce (2-3 cm od dou), mona te obra doln cz, jeli szparagi s bardzo grube.

Domowy sos holenderski

Smaone szparagi z jajkiem sadzonym
Skadniki: 1 pczek wieych szparagów (okoo 500 g), 2 jajka rozmiar M lub L Fermy Drobiu Jokiel, 2 yki oliwy z oliwek, 1 yka masa, sól i pieprz do smaku, ewentualnie starty parmezan lub inny ulubiony ser do posypania

Sposób przygotowania: Na duej patelni rozgrzewamy na rednim ogniu 1 yk oliwy z oliwek i 1 yk masa, kadziemy szparagi i smaymy okoo 5-7 minut, od czasu do czasu mieszajc. Wane, aby szparagi byy mikkie i chrupice. Doprawiamy do smaku sol i pieprzem. Na drugiej patelni rozgrzewamy 1 yk oliwy z oliwek na rednim ogniu, wbijamy jajka, starajc si nie uszkodzi ótek, smaymy a biaka bd cakowicie cite, a ótka pozostan pynne (czyli okoo 3-4 minut), doprawiamy sol i pieprzem do smaku. Usmaone szparagi przekadamy na talerz i na nich ukadamy jajka sadzone, moemy posypa startym parmezanem lub innym ulubionym serem. Podajemy od razu z kromk wieego chleba lub grzank.

Szparagi z past jajeczn
Skadniki: 1 pczek wieych szparagów (okoo 500 g), 4 jajka rozmiar M lub L Fermy Drobiu Jokiel, 2 yki majonezu, 1 yeczka musztardy (opcjonalnie), 1 yka posiekanego szczypiorku, sól i pieprz do smaku, 1 yka masa lub oliwy z oliwek (do gotowania szparagów)

Jajka gotujemy na twardo okoo 9-10 minut, a po ostygniciu obieramy ze skorupki. Kroimy na mae kawaki lub rozgniatamy widelcem. Dodajemy majonez, musztard (wedug uznania), posiekany szczypiorek, sól i pieprz. Mieszamy na gadk past. Odstawiamy. W duym, najlepiej wysokim garnku zagotowujemy wod z yeczk soli, cukru i masa. Dodajemy szparagi, tak aby ich gówki wystaway ponad powierzchni wody. Gotujemy przez 3-5 minut. Odcedzamy i przekadamy do zimnej wody, aby zatrzyma proces gotowania. Przekadamy szparagi na talerz lub pómisek, na wierzchu ukadamy past jajeczn.

Tarta ze szparagami i szynk parmesk
Skadniki: Ciasto: 200 g mki, 100 g masa (zimnego, pokrojonego w kostk), 1 ótko jaja rozmiar L Fermy Drobiu Jokiel, szczypta soli, 2-3 yki zimnej wody
Nadzienie: 1 pczek zielonych szparagów (ok. 500 g), 100 g szynki parmeskiej, 200 ml mietany 30%, 3 jajka rozmiar M lub L Fermy Drobiu Jokiel, 100 g tartego sera (np. Gruyère, cheddar, parmezan), sól i pieprz do smaku, opcjonalnie gaka muszkatoowa

Sposób przygotowania: Mk mieszamy z sol, dodajemy maso i rozcieramy palcami, a zaczn pojawia si drobne okruchy. Dodajemy ótko, zimn wod i zagniatamy ciasto. Formujemy kul, zawijamy w foli spoywcz i wkadamy do lodówki na ok. 30 minut.
Po schodzeniu, rozwakowujemy ciasto na podsypanej mk stolnicy i wykadamy nim form do tarty (ok. 24 cm rednicy). Ciasto nakuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i obciamy (np. such fasol). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15 minut. Nastpnie zdejmujemy obcienie i pieczemy jeszcze 10 minut, a ciasto si lekko zarumieni.
Szparagi myjemy, odamujemy zdrewniae kocówki i blanszujemy w osolonej wodzie przez 3-4 minuty. Odcedzamy i przelewamy zimn wod. W misce roztrzepujemy jajka ze mietan, dodajemy starty ser, sól, pieprz i gak muszkatoow do smaku. Szparagi po dwa owijamy szynk parmesk i regularnie rozkadamy na podpieczonym ciecie. Cao zalewamy mieszank mietanowo-jajeczn. Tart wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez 25-30 minut, a masa si zetnie i lekko zarumieni.

Domowy sos holenderski
Klasycznym dodatkiem do jaj i szparagów jest sos holenderski. Bez trudu wykonacie go samodzielnie.
Skadniki na sos holenderski:


3 ótka z jaj rozmiar L (Fermy Drobiu Jokiel)
150 g masa
1 yka soku z cytryny
¼ yeczki soli
pieprz czarny lub biay

Sposób przygotowania: W rondelku rozpuszczamy maso. ótka starannie oddzielamy od biaek i umieszczamy w szklanej misce. Misk z ótkami ustawiamy na garnku z gotujc si wod, tak aby woda nie dotykaa dna miski. Palnik ustawiamy na niewielk moc, tak aby woda jedynie delikatnie bulgotaa. Ubijamy za pomoc rcznej trzepaczki lub blendera typu yrafa, bez przerwy, a ótka napowietrz si i podwoj swoj objto. Dodajemy sól i pieprz. Nie przerywajc ubijania, bardzo powoli, cienk struk wlewamy rozpuszczone, gorce maso. Po dodaniu caego masa, misk zdejmujemy z garnka z gorc wod i jeszcze przez chwil ubijamy, a naczynie lekko ostygnie. Ciepy sos, od razu dodajemy do szparagów i jajek. Nie podgrzewamy ponownie, poniewa sos mógby si rozwarstwi.

 

Fermy Drobiu Jokiel to rodzinna polska firma od ponad 30 lat zajmujca si profesjonaln produkcj jaj konsumpcyjnych, majca swoj siedzib we Wroniawach koo Wolsztyna w woj. wielkopolskim. Jako jaj z Ferm Drobiu Jokiel jest zagwarantowana przez kompleksow kontrol na wszystkich etapach produkcji. Cay proces od pocztku do koca przebiega wewntrz firmy, poczwszy od wyhodowania kur niosek, przez produkcj jaj, do ich pakowania i dystrybucji. Na Fermach Drobiu Jokiel kadego dnia 190 tys. kur znosi ponad 170 tys. jaj. Nioski karmione s penowartociowymi ziarnami zbó i pij wod z czystego, lokalnego ujcia. Producent dziaa zgodnie ze standardami GMP (Good Manufacturing Practice). www.fdjokiel.pl

Sposób przygotowania: W rondelku rozpuszczamy maso. ótka starannie oddzielamy od biaek i umieszczamy w szklanej misce. Misk z ótkami ustawiamy na garnku z gotujc si wod, tak aby woda nie dotykaa dna miski. Palnik ustawiamy na niewielk moc, tak aby woda jedynie delikatnie bulgotaa. Ubijamy za pomoc rcznej trzepaczki lub blendera typu yrafa, bez przerwy, a ótka napowietrz si i podwoj swoj objto. Dodajemy sól i pieprz. Nie przerywajc ubijania, bardzo powoli, cienk struk wlewamy rozpuszczone, gorce maso. Po dodaniu caego masa, misk zdejmujemy z garnka z gorc wod i jeszcze przez chwil ubijamy, a naczynie lekko ostygnie. Ciepy sos, od razu dodajemy do szparagów i jajek. Nie podgrzewamy ponownie, poniewa sos mógby si rozwarstwi.

 

Fermy Drobiu Jokiel to rodzinna polska firma od ponad 30 lat zajmujca si profesjonaln produkcj jaj konsumpcyjnych, majca swoj siedzib we Wroniawach koo Wolsztyna w woj. wielkopolskim. Jako jaj z Ferm Drobiu Jokiel jest zagwarantowana przez kompleksow kontrol na wszystkich etapach produkcji. Cay proces od pocztku do koca przebiega wewntrz firmy, poczwszy od wyhodowania kur niosek, przez produkcj jaj, do ich pakowania i dystrybucji. Na Fermach Drobiu Jokiel kadego dnia 190 tys. kur znosi ponad 170 tys. jaj. Nioski karmione s penowartociowymi ziarnami zbó i pij wod z czystego, lokalnego ujcia. Producent dziaa zgodnie ze standardami GMP (Good Manufacturing Practice). www.fdjokiel.pl

Slowa kluczowe: lubin
Wyslij link znajomemu: http://elubin.pl/wiadomosci,26251.html
Ten artykul byl czytany 154 razy.


brak komentarzy

Napisz komentarz!

Twoje imie: *
Twoj komentarz: *
komentarz nie moze byc dluzszy ni? 350 znak?w
Znaczniki HTML: Wy?.
BBCode: Wlaczone

Dostepne znaczniki:
[i] pochylenie [/i]
[b] pogrubienie [/b]
[u] podkreslenie [/u]


* - wymagane pola do dodania komentarza.

Wszystkie komentarze umieszczane przez u?ytkownik?w i gosci portalu sa ich osobista opinia. Redakcja oraz wlasciciele portalu nie biora odpowiedzialnosci za komentarze odwiedzaj±cych.


Copyright © 2006-2024 Portal miasta Lubina.
Strona wygenerowana w 0.015 sek.Lubin 1.0