Poniedzialek, 17 marca 2025 r.   Imieniny: Patryka, Zbigniewa, Gertrudy
Witaj, Spoecznos Lubina go! Zarejestruj si lub Zaloguj do serwisu | Ilo osb online 37

Portal Lubina


UWAGA! Ten serwis uzywa cookies i podobnych technologii (brak zmiany ustawienia przegladarki oznacza zgode na to) ->>


Wiadomoci z Lubina
Miedziowi Lubin efektownie rozpoczynaj wiosn zwycistwem nad KS Rugby Ruda lska! Miedziowi Lubin efekto...
Z przyjemnoci informujemy, e druyna Miedziowi Lubin znakomicie zainaugurowaa wiosenne rozgrywki, pokonujc na wasnym boisku KS Rugby Ruda ... »Cyberoszustwa inwestycyjne z wykorzystaniem sztucznej inteligencji Cyberoszustwa inwestyc...
W dobie dynamicznego rozwoju technologii - sztucznej inteligencji (AI) coraz wicej obszarów ycia zostaje zrewolucjonizowanych przez in... »Znamy ju laureatw Konkursu „W rolnictwie mona pracowa bezpieczniej” oraz temat nowej kampanii prewencyjnej KRUS Znamy ju laureatw Ko...
7 marca br. w Centrali Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Spoecznego odbyo si uroczyste podsumowanie jubileuszowej XXX edycji Konkursu W rolnictwie... »„Kompetentny Gilbert” 2025: podsumowanie 2. edycji Olimpiady wiedzy o KGHM „Kompetentny Gil...
Za nami 2. edycja Olimpiady wiedzy o górnictwie i hutnictwie „Kompetentny Gilbert”. Wydarzenie odbywa si w ramach programu ed... »

» archiwum wiadomoci


Twoja wyszukiwarka

Zdrowie
Edukacja
Miasto
Lokale

Czy wiesz, e...?
Czy wiesz, e?...29.02.2000 Oficjalne otwarcie Centrum Informacji Europejskiej przy Szkole Podstawowej nr 1 w Lubinie. Otwarcia dokonali: Prezydent Miasta Lubina Dariusz Milka oraz Wicewojewoda Dolnolski Andrzej Tatuko.

Magazyn elubin.pl

Tanie czci zamienne w Ucando



Magazyn elubin.pl



Magazyn elubin.pl



Wiadomosci z Lubina i okolic
Eksperci UPWr: jak przey tusty czwartek, ledzika i post
Data dodania: 27 lutego 2025 — Kategoria: Wiadomoci

Eksperci UPWr: jak przey tusty czwartek, ledzika i post

Tradycyjne pczki, którymi zajadano si w redniowieczu, w niczym nie przypominay tych, po jakie dzisiaj ustawiamy si w kolejkach. Chlebowe ciasto nadziewano sonin lub boczkiem, a po usmaeniu obficie zapijano okowit. Sodkie pczki zaczto je dopiero w XVI wieku i pocztkowo w domach, w których je przygotowywano, kilka nadziewano migdaami lub orzechami – na wrób. Ten, komu si trafi taki nadziany pczek, móg liczy na powodzenie przez cay rok.

Szacuje si, e w tusty czwartek Polacy zjadaj nawet 100 milionów pczków – kady wic tego dnia zjada rednio 2,5 pczka.

– Jeden pczek to okoo 300-350 kalorii, ale ta warto wie si te z rodzajem nadzienia, polewy i oczywicie wielkoci tego drodowego ciastka – mówi prof. Danuta Figurska-Ciura z Katedry ywienia Czowieka na Wydziale Biotechnologii i Nauk o ywnoci i przypomina, e jednego pczka „spalimy” w cigu 20 minut chodzenia po schodach, 40 minut jazdy na rowerze lub przez godzin pywania.

 

Tradycyjny pczek to take ok. 6 g biaka, ponad 50 g wglowodanów i ok. 13 g tuszczu. Pczek hiszpaski to ju ponad 400 kcal (przy wadze 100 g), nieco ponad 3 g biaka, ok. 60 g cukrów i 18 g tuszczu. Oponki serowe to ok. 270 kcal (100 g), ok. 46 g wglowodanów, 8-10 g biaka i 6-8 g tuszczu. Bij je wszystkie na gow pod wzgldem kalorycznoci faworki – jeden may to ok. 90 kcal, 100 g tych ciasteczek to 500 kcal, ok. 9 g biaka, 50 g wglowodanów i ponad 30 g tuszczu.

 

ledzik na zdrowie

– W tusty czwartek wikszo z nas daje si skusi tradycji, cho wielu z wyrzutami sumienia. Dlatego te warto pamita o aktywnoci po takim sodkim akomstwie, lub postawi na tradycj odchudzon, czyli pczki w wersji light. I przygotowa si zarówno do tzw. ledzika, ostatniego dnia karnawau, rody Popielcowej, kiedy tradycyjnym daniem w polskich domach by led podawany z gotowanymi ziemniakami i mietan, jak i przede wszystkim postu, który moe by bardzo racjonaln okazj do zmiany nawyków ywieniowych – mówi prof. Figurska-Ciura, dodajc, e Polacy wci s w „ogonie” jeli chodzi o spoycie ryb. Jemy ich w cigu roku rednio 12 kg, podczas gdy statystyczny Norweg zjada blisko 50 kg ryb, a Portugalczyk a 60.

– A to doskonae ródo biaka, 200 g ryby zaspokaja zapotrzebowanie organizmu na wikszo skadników pokarmowych. Dostarczamy wraz z nimi tuszcze i aminokwasy, witaminy D i A, selen, fosfor, magnez, jod i wap. Bezcenne s te kwasy tuszczowe z rodziny omega-3, zapobiegajce midzy innymi niektórym chorobom ukadu krenia oraz nowotworom – podkrela ekspertka z UPWr, przypominajc, e zalecane s ryby tuste, a tak ryb jest popularny w Polsce led.

 

Czas na post

Prof. Figurska-Ciura pytana o znaczenie postu, zwaszcza w kontekcie modnego od kilku lat tzw. postu przerywanego, wyjania: – W „Nature Medicine” opublikowano niedawno wyniki bada przeprowadzonych przez naukowców z Uniwersytetu w Granadzie, Uniwersytetu Publicznego Nawarry oraz CIBER, czyli Hiszpaskiej Sieci Bada Biomedycznych. Naukowcom z bada wyszo, e post przerywany, a wic ograniczenie liczby godzin jedzenia w cigu dnia i wyduenie czasu postu, jest skutecznym narzdziem w walce z otyoci i korzystnie wpywa na ukad krenia.

Post przerywany opiera si na naprzemiennym okresie jedzenia i postu. Popularna jest metoda ograniczonego czasowo tzw. okna ywieniowego, w której czas spoywania posików skraca si z 12–14 godzin do 6–8 godzin, co pozwala na post trwajcy 16–18 godzin. Przykadem takiej strategii jest jedzenie wycznie w godzinach porannych i popoudniowych (np. 9:00–17:00) lub w godzinach popoudniowych i wieczornych (np. 14:00–22:00).

– Jednoczenie jednak w 2024 roku Sekcja Dietetyki Medycznej POLSPEN wydaa stanowisko dotyczce stosowania postu przerywanego w profilaktyce i leczeniu zaburze metabolicznych. W duym uproszczeniu, bo w dokumencie tym oczywicie jest odesanie do literatury, ale te i opis procesów metabolicznych zwizanych z godówk, eksperci zalecaj ostrono. Z jednej strony bowiem wikszo bada wykazuje, e róne modele postu przerywanego hamuj rozwój otyoci, insulinoopornoci, dyslipidemii, nadcinienia ttniczego i stanu zapalnego, a wyniki bada sugeruj, e czas przyjmowania pokarmu jest wanym wyznacznikiem tak naszego zdrowia, jak o i ryzyka chorób. Co wicej, s przesanki, e nasz organizm jest zoptymalizowany pod ktem przyjmowania posików w dzie, by moe najlepiej w pierwszej poowie dnia – wyjania prof. Danuta Figurska-Ciura, dodajc jednoczenie, e ze wzgldu na wci ma liczb bada postów przerywanych nie naley stosowa u dzieci, kobiet ciarnych i karmicych, u osób wykonujcych cik prac fizyczn, u osób z zaburzeniami hormonalnymi, a take w przypadku zaburze odywiania oraz u osób z BMI poniej 18,5 kg/m 2. Ponadto, jak rekomenduj eksperci Sekcji Dietetyki Medycznej POLSPEN, naley zachowa du ostrono w przypadku chorych na cukrzyc typu 2, szczególnie w przypadku stosowania leków hipoglikemicznych, a take u osób z reaktywn hipoglikemi

Slowa kluczowe: lubin
Wyslij link znajomemu: http://elubin.pl/wiadomosci,26729.html
Ten artykul byl czytany 123 razy.


brak komentarzy

Napisz komentarz!

Twoje imie: *
Twoj komentarz: *
komentarz nie moze byc dluzszy ni? 350 znak?w
Znaczniki HTML: Wy?.
BBCode: Wlaczone

Dostepne znaczniki:
[i] pochylenie [/i]
[b] pogrubienie [/b]
[u] podkreslenie [/u]


* - wymagane pola do dodania komentarza.

Wszystkie komentarze umieszczane przez u?ytkownik?w i gosci portalu sa ich osobista opinia. Redakcja oraz wlasciciele portalu nie biora odpowiedzialnosci za komentarze odwiedzaj±cych.


Copyright © 2006-2025 Portal miasta Lubina.
Strona wygenerowana w 0.007 sek.Lubin 1.0