
Z przyjemnoci informujemy, e druyna Miedziowi Lubin znakomicie zainaugurowaa wiosenne rozgrywki, pokonujc na wasnym boisku KS Rugby Ruda ... »

W dobie dynamicznego rozwoju technologii - sztucznej inteligencji (AI) coraz wicej obszarów ycia zostaje zrewolucjonizowanych przez in... »

7 marca br. w Centrali Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Spoecznego odbyo si uroczyste podsumowanie jubileuszowej XXX edycji Konkursu W rolnictwie... »

Za nami 2. edycja Olimpiady wiedzy o górnictwie i hutnictwie „Kompetentny Gilbert”. Wydarzenie odbywa si w ramach programu ed... »






Data dodania: 27 lutego 2025 — Kategoria: Wiadomoci

Tradycyjne pczki, którymi zajadano si w redniowieczu, w niczym nie przypominay tych, po jakie dzisiaj ustawiamy si w kolejkach. Chlebowe ciasto nadziewano sonin lub boczkiem, a po usmaeniu obficie zapijano okowit. Sodkie pczki zaczto je dopiero w XVI wieku i pocztkowo w domach, w których je przygotowywano, kilka nadziewano migdaami lub orzechami – na wrób. Ten, komu si trafi taki nadziany pczek, móg liczy na powodzenie przez cay rok.
Szacuje si, e w tusty czwartek Polacy zjadaj nawet 100 milionów pczków – kady wic tego dnia zjada rednio 2,5 pczka.
– Jeden pczek to okoo 300-350 kalorii, ale ta warto wie si te z rodzajem nadzienia, polewy i oczywicie wielkoci tego drodowego ciastka – mówi prof. Danuta Figurska-Ciura z Katedry ywienia Czowieka na Wydziale Biotechnologii i Nauk o ywnoci i przypomina, e jednego pczka „spalimy” w cigu 20 minut chodzenia po schodach, 40 minut jazdy na rowerze lub przez godzin pywania.
Tradycyjny pczek to take ok. 6 g biaka, ponad 50 g wglowodanów i ok. 13 g tuszczu. Pczek hiszpaski to ju ponad 400 kcal (przy wadze 100 g), nieco ponad 3 g biaka, ok. 60 g cukrów i 18 g tuszczu. Oponki serowe to ok. 270 kcal (100 g), ok. 46 g wglowodanów, 8-10 g biaka i 6-8 g tuszczu. Bij je wszystkie na gow pod wzgldem kalorycznoci faworki – jeden may to ok. 90 kcal, 100 g tych ciasteczek to 500 kcal, ok. 9 g biaka, 50 g wglowodanów i ponad 30 g tuszczu.
ledzik na zdrowie
– W tusty czwartek wikszo z nas daje si skusi tradycji, cho wielu z wyrzutami sumienia. Dlatego te warto pamita o aktywnoci po takim sodkim akomstwie, lub postawi na tradycj odchudzon, czyli pczki w wersji light. I przygotowa si zarówno do tzw. ledzika, ostatniego dnia karnawau, rody Popielcowej, kiedy tradycyjnym daniem w polskich domach by led podawany z gotowanymi ziemniakami i mietan, jak i przede wszystkim postu, który moe by bardzo racjonaln okazj do zmiany nawyków ywieniowych – mówi prof. Figurska-Ciura, dodajc, e Polacy wci s w „ogonie” jeli chodzi o spoycie ryb. Jemy ich w cigu roku rednio 12 kg, podczas gdy statystyczny Norweg zjada blisko 50 kg ryb, a Portugalczyk a 60.
– A to doskonae ródo biaka, 200 g ryby zaspokaja zapotrzebowanie organizmu na wikszo skadników pokarmowych. Dostarczamy wraz z nimi tuszcze i aminokwasy, witaminy D i A, selen, fosfor, magnez, jod i wap. Bezcenne s te kwasy tuszczowe z rodziny omega-3, zapobiegajce midzy innymi niektórym chorobom ukadu krenia oraz nowotworom – podkrela ekspertka z UPWr, przypominajc, e zalecane s ryby tuste, a tak ryb jest popularny w Polsce led.
Czas na post
Prof. Figurska-Ciura pytana o znaczenie postu, zwaszcza w kontekcie modnego od kilku lat tzw. postu przerywanego, wyjania: – W „Nature Medicine” opublikowano niedawno wyniki bada przeprowadzonych przez naukowców z Uniwersytetu w Granadzie, Uniwersytetu Publicznego Nawarry oraz CIBER, czyli Hiszpaskiej Sieci Bada Biomedycznych. Naukowcom z bada wyszo, e post przerywany, a wic ograniczenie liczby godzin jedzenia w cigu dnia i wyduenie czasu postu, jest skutecznym narzdziem w walce z otyoci i korzystnie wpywa na ukad krenia.
Post przerywany opiera si na naprzemiennym okresie jedzenia i postu. Popularna jest metoda ograniczonego czasowo tzw. okna ywieniowego, w której czas spoywania posików skraca si z 12–14 godzin do 6–8 godzin, co pozwala na post trwajcy 16–18 godzin. Przykadem takiej strategii jest jedzenie wycznie w godzinach porannych i popoudniowych (np. 9:00–17:00) lub w godzinach popoudniowych i wieczornych (np. 14:00–22:00).
– Jednoczenie jednak w 2024 roku Sekcja Dietetyki Medycznej POLSPEN wydaa stanowisko dotyczce stosowania postu przerywanego w profilaktyce i leczeniu zaburze metabolicznych. W duym uproszczeniu, bo w dokumencie tym oczywicie jest odesanie do literatury, ale te i opis procesów metabolicznych zwizanych z godówk, eksperci zalecaj ostrono. Z jednej strony bowiem wikszo bada wykazuje, e róne modele postu przerywanego hamuj rozwój otyoci, insulinoopornoci, dyslipidemii, nadcinienia ttniczego i stanu zapalnego, a wyniki bada sugeruj, e czas przyjmowania pokarmu jest wanym wyznacznikiem tak naszego zdrowia, jak o i ryzyka chorób. Co wicej, s przesanki, e nasz organizm jest zoptymalizowany pod ktem przyjmowania posików w dzie, by moe najlepiej w pierwszej poowie dnia – wyjania prof. Danuta Figurska-Ciura, dodajc jednoczenie, e ze wzgldu na wci ma liczb bada postów przerywanych nie naley stosowa u dzieci, kobiet ciarnych i karmicych, u osób wykonujcych cik prac fizyczn, u osób z zaburzeniami hormonalnymi, a take w przypadku zaburze odywiania oraz u osób z BMI poniej 18,5 kg/m 2. Ponadto, jak rekomenduj eksperci Sekcji Dietetyki Medycznej POLSPEN, naley zachowa du ostrono w przypadku chorych na cukrzyc typu 2, szczególnie w przypadku stosowania leków hipoglikemicznych, a take u osób z reaktywn hipoglikemi
Wszystkie komentarze umieszczane przez u?ytkownik?w i gosci portalu sa ich osobista opinia. Redakcja oraz wlasciciele portalu nie biora odpowiedzialnosci za komentarze odwiedzaj±cych.



