
Helios prezentuje najnowszy horror, który wzbudzi w widzach nie tylko groz, lecz take poczucie nostalgii. „Oszuka przeznaczenie: ... »

19 maja obchodzimy Dzie Blinit – wito nie tylko dla rodzestwa, ale take tych, których fascynuj osoby udzco do siebie podob... »

Moje Zdrowie to najwikszy w historii, pierwszy populacyjny program profilaktyki zdrowotnej w Polsce. Mog z niego korzysta osoby powyej 20. ... »

Seminarium „Ochrona zdrowia i bezpieczestwo pracowników w przemyle surowcowym” zainaugurowao obchody corocznych Dni Bezpiec... »






Data dodania: 30 kwietnia 2025 — Kategoria: Wiadomoci

Po dugiej i mronej zimie nadesza wiosna, a wraz z ni start sezonu grillowego w Polsce. Jak odpowiednio przygotowa si do wspólnej biesiady z bliskimi? Poznaj grillowe wskazówki od marki VEGETA oraz inspiracje na wyjtkowe dania z grilla, którymi zaskoczysz swoich goci!
Eksperymentuj i baw si smakami
Sezon grillowy to okazja do prawdziwej uczty dla naszych kubków smakowych. Na ruszcie mona przygotowa oryginalne, pene aromatu dania misne, warzywne, a nawet desery. Przy tak duym wachlarzu moliwoci, warto postawi na rónorodno i poeksperymentowa ze smakami. Zamiast warzyw takich jak kukurydza czy papryka (które najczciej grillujemy), spróbuj bakaana, który wyjtkowo dobrze wchania smaki przypraw, cukinii, dziki której otrzymasz idealn lekk przeksk w oczekiwaniu na danie gówne lub brukselk, która podczas grillowania nabiera zupenie nowego charakteru i z zewntrz staje si lekko chrupica, a w rodku mikka i pena smaku. Idealnym uzupenieniem kadej tej propozycji bdzie VEGETA Natur do pieczonych warzyw, która jeszcze bardziej podkreli naturalny i pyszny smak wszystkich warzyw. Mieszanka zostaa stworzona wycznie z naturalnych zió i przypraw oraz nie zawiera dodatku glutaminianu sodu.
Podkrel wyrazisto swoich da
Przysmaki przygotowane na otwartym ogniu lub gorcym ruszcie to mia odmiana od codziennej kuchni. Warto zadba, aby te wyjtkowe posiki byy perfekcyjnie aromatyczne i dostarczay jak najwicej przyjemnoci. W tym celu mona urozmaici potrawy o dodatki, które podkrel ich smak i sprawi, e bd jeszcze smaczniejsze. Mowa tutaj o pastach typu ajvar, hummus czy sosach jak barbeque lub tzatziki. Dodadz rónorodnoci i sprawi, e kady ks przygotowanych potraw bdzie zaskakiwa swoim smakiem. Wedug preferencji mona próbowa rónych past i sosów – sodkich, kwanych czy pikantnych. Co wicej, decydujc si na przykad na Ajvar od marki Podravka, powstay z bakaanów oraz papryki, bogatej w witamin C, ulepszamy nasze potrawy o wartociowe skadniki. Ajvar Podravka jest przygotowywany w oparciu o oryginalne chorwackie receptury, nie zawiera konserwantów, aromatów i sztucznych dodatków. Dostpny jest w dwóch wariantach smakowych: agodnym i ostrym. W tym sezonie polecamy równie wypróbowa nowoci od marki Podravka – ketchupu i sosu BBQ – obu dostpnych w wersji klasycznej, pikantnej z chili lub z jalapeno. Na szczególn uwag zasuguje równie – Zikzak Papri-chup, czyli kremowy sos z papryki, który wietnie komponuje si zwaszcza z burgerami, frytkami, kiebas i innymi grillowanymi misami.
Grillowane paki kurczaka w cytrynowej marynacie
Skadniki:
- 200 g jogurtu naturalnego
- 5 paek kurczaka
- wiea melisa
- Ajvar ostry Podravka
- 1½ yki VEGETA do zocistego kurczaka
- 2 cytryny
- 1 yka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Paki kurczaka umyj i osusz. Nastpnie przygotuj marynat. Wymieszaj jogurt, VEGETA do zocistego kurczaka, start skórk z cytryny oraz sok z poowy cytryny. Umie miso w marynacie i wstaw na okoo godzin do lodówki (pamitajc, aby wyjc je pó godziny przed pieczeniem). Miso grilluj ok. 30 minut na rednio rozgrzanym palenisku. Gotowe paki kurczaka posyp posiekan melis. Podawaj z past warzywn Ajvar Podravka.
Warzywa z sosem jogurtowym i orzechami
Skadniki:
- 1 bakaan
- 2 cukinie
- 300 g brukselki (przekrojonej na pó)
- 2 yki oliwy z oliwek
- VEGETA Natur do pieczonych warzyw
- 150 g jogurtu greckiego
- 1 yeczka soku z cytryny
- 2 yki posiekanych orzechów na przykad woskich lub nerkowca
- Sól i pieprz
Przygotowanie:
Pokrój bakaana oraz cukinie w plastry, a brukselk przekrój na pó, usu twarde koce i blanszuj j przez 3-4 minuty w gorcej wodzie, póniej osusz. Wszystkie warzywa skrop oliw z oliwek, dopraw VEGETA Natur do pieczonych warzyw. Grilluj warzywa przez okoo 5-7 minut z kadej strony, a stan si mikkie i lekko przypieczone. W misce wymieszaj jogurt grecki z sokiem z cytryny, sol i pieprzem do smaku. Nastpnie warzywa wyó na talerzu i polej sosem z jogurtu, a cao posyp orzechami i dodaj kilka kropli oliwy.
Wszystko smakuje lepiej z VEGETA!
Wszystkie komentarze umieszczane przez u?ytkownik?w i gosci portalu sa ich osobista opinia. Redakcja oraz wlasciciele portalu nie biora odpowiedzialnosci za komentarze odwiedzaj±cych.



