
7 lipca ruszya rekrutacja do jednego z najwikszych wolontariatów w Polsce. Szlachetna Paczka potrzebuje niemal 10 tysicy wolontari... »

Gotowanie i pieczenie coraz rzadziej traktujemy jak obowizek, a czciej – jak sposób na blisko, rado i chwil oddechu. Z badan... »

Ponad 100 tysicy zotych stracia 73-latka z powiatu lubiskiego. Kobieta pada ofiar internetowych przestpców. Oszuci podajcy si ... »

Wiele osób, które s ju blisko wieku emerytalnego niejednokrotnie zadaje sobie pytanie o wysoko swojej przyszej emerytury. Czy ... »






Data dodania: 14 czerwca 2025 — Kategoria: Wiadomoci

Wynalazek naukowców z wrocawskiego instytutu ukasiewicz – PORT (Polski Orodek Rozwoju Technologii) moe zmieni dotychczasowy sposób znakowania leków albo jedzenia, co dla konsumentów oznacza koniec poszukiwania na opakowaniu sabo czytelnych informacji o terminie wanoci, czy koniecznoci przechowywania w okrelonej temperaturze.
Taka etykieta to dla klienta w sklepie take ródo informacji, czy produkt, który zamierza kupi, by prawidowo transportowany i przechowywany.
– Od 10 do 20% ywnoci trafia do kosza z powodu przekroczenia daty wanoci – mówi dr Bartomiej Potaniec. – Nasze etykiety pomog ograniczy te straty, bo bd informowa o warunkach przechowywania – temperaturze, wilgotnoci i czasie. Dziki temu konsument bez trudu oceni, czy produkt nadaje si do spoycia.
Dr Bartomiej Potaniec kieruje w instytucie ukasiewicz – PORT zespoem badawczym, który opracowa etykiety sensoryczne. To cakiem nowy sposób wykorzystania w etykietach i nalepkach barwników, które reaguj ma warunki przechowywania. S to m.in. barwniki termochromowe, których bezpieczestwo dla czowieka zostao przebadane i potwierdzone.
Zastosowanie wynalazku wrocawskich naukowców jest znacznie szersze ni tylko przemys spoywczy. Prowadzone s ju rozmowy z firmami farmaceutycznymi zainteresowanymi wdroeniem tej technologii. Waciwe przechowywanie leków – takich jak insulina czy szczepionki – ma kluczowe znaczenie dla zdrowia pacjentów, szczególnie e acuch dostaw jest czsto dugi i naraony na zmienne warunki.
Tak dziaajce etykiety do monitorowania poziomu wilgotnoci mog znale zastosowanie take w brany elektronicznej, gdzie kontakt produktu z wilgoci powoduje due straty finansowe. Stosowanie etykiet sensorycznych umoliwi dokadniejsze dokumentowanie warunków transportu i przechowywania, co uatwi identyfikacj róda ewentualnych usterek.
Naukowcy w ukasiewicz – PORT pracuj teraz nad rozszerzeniem zakresu temperatur, które mona monitorowa za pomoc etykiet. – Obecnie osignlimy poziom okoo +50°C oraz -30°C – wyjania dr Potaniec. – Wyzwaniem jest jednak osignicie -80°C, bo to temperatura, w której przechowuje si tkanki, odczynniki i enzymy szczególnie wraliwe na temperatur transportowane na suchym lodzie. Pozwolioby to sprawdza, czy próbki materiau biologicznego trafiajce m.in. ze szpitali do laboratoriów byy transportowane w wymaganych warunkach oraz czy nie doszo do ich uszkodzenia podczas transportu. Takie próbki trafiaj take do Biobanku ukasiewicz – PORT.
Rozwizanie opracowane przez wrocawskich naukowców jest innowacyjne – na rynku nie ma obecnie farb, które dziaaj w tak niskich temperaturach, a aktywacja wskanika jest szybka i prosta. To technologia stosunkowo niedroga. We wrocawskim instytucie ukasiewicz – PORT naukowcy wiedz, e etykiety sensoryczne to przyjazne i poyteczne rozwizanie dla klientów, konsumentów i pacjentów. Teraz kluczowe jest, by do ich stosowania przekonali si take producenci.
Wszystkie komentarze umieszczane przez u?ytkownik?w i gosci portalu sa ich osobista opinia. Redakcja oraz wlasciciele portalu nie biora odpowiedzialnosci za komentarze odwiedzaj±cych.



