Jesienne porzdki na o...Jesie to wyjtkowy okres dla kadej wspólnoty mieszkaniowej. To moment, w którym zarzdcy musz zadba nie tylko o estetyk przest... »
Europejski Tydzie Tes...Tydzie testowania zosta zainicjowany w 2013 r. jako element wspólnych europejskich wysików na rzecz zwikszenia wykrywalnoci ... »
Odpi od pojazdu wart...Kryminalni z Lubina ustalili i zatrzymali 40-letniego mieszkaca miasta, który podejrzany jest o kradzie urzdzenia rozruchowego o warto... »
Oferty pracy – R...KGHM zaprasza do wspópracy wszystkich, którzy stawiaj sobie odwane i ambitne cele – s gotowi na realizacj codziennych wy... »




Data dodania: 25 padziernika 2025 — Kategoria: Wiadomoci
Coraz czciej widujemy j w postaci cienkich plasterków na kanapkach influencerów i w jesiennych, wyrafinowanych menu, np. w saatkach z mandarynk, serem i orzechami pekan. Cho w wierszu Jana Brzechwy skromnie usuwa si w cie „krzepkiej rzepy”, w rzeczywistoci to wanie ona zasuguje na uwag. Kalarepa to prawdziwa bomba odywcza, wzmacnia odporno, wspiera trawienie i wpywa korzystnie na zdrowie caego organizmu. Jej delikatny smak z lekko sodkaw nut przypomina surow kapust. W czasach, gdy wici triumfy na stoach, warto przyjrze si nie tylko jej waciwociom zdrowotnym i roli w diecie odchudzajcej, lecz take sprawdzi, jak j przyrzdza oraz kto moe po ni siga bez obaw, a kto powinien zachowa ostrono.
Zielona moc ukryta w bulwie i liciach
W Polsce kalarep najczciej spotyka si w dwóch odmianach: jasnozielonej i fioletowej. Obie kryj w sobie mnóstwo cennych waciwoci. Kalarepa zawiera bardzo duo witaminy C, wicej ni cytryna, a take przeciwutleniacze, bonnik, lutein i zwizki siarki o dziaaniu przeciwnowotworowym. Dziaa silnie przeciwzapalnie i odywia cay organizm. Nie bez znaczenia jest te jej wpyw na zdrowie oczu. Dziki luteinie chroni siatkówk przed szkodliwym promieniowaniem UV, a obecno witamin A i K wspiera prawidow regeneracj tkanek i ukad krzepnicia.
- To warzywo dziaa jak naturalny booster odpornoci. Wspomaga organizm w walce z infekcjami wirusowymi i bakteryjnymi. Dziki obecnoci sulforafanu i izotiocyjanianów neutralizuje wolne rodniki i wspiera procesy detoksykacji. Ponadto, zawarty w niej bonnik wspomaga prac jelit i chroni przed zaparciami – mówi dr n.med. Magdalena Cubaa-Kucharska, lekarz obesitolog, autorka ksiki „Jelitowa rewolucja. Odzyskaj zdrowie, yj dugo i jedz to, co lubisz”.
Naturalny sprzymierzeniec jelit
Nie bez znaczenia pozostaje relacja kalarepa i jelita. Dziki wysokiej zawartoci bonnika pokarmowego warzywo to dziaa niczym naturalny prebiotyk. Wspiera rozwój korzystnych bakterii jelitowych, poprawiajc perystaltyk i regulujc rytm wyprónie.
- Kalarepa zawiera zarówno bonnik rozpuszczalny, który pomaga stabilizowa poziom cukru we krwi, jak i nierozpuszczalny, odpowiedzialny za oczyszczanie przewodu pokarmowego z zalegajcych resztek i wspomagajcy regularno funkcjonowania jelit. Dziki temu jest doskonaym skadnikiem codziennej diety osób borykajcych si z zaparciami, zespoem jelita draliwego czy stanami zapalnymi przewodu pokarmowego – dodaje dr n.med. Magdalena Cubaa-Kucharska.
Sprzymierzeniec odchudzania
Kalarepa to idealny wybór dla osób na diecie odchudzajcej. Zawiera zaledwie 27 kcal na 100 gramów. Zawarty w niej bonnik pcznieje w odku, dajc uczucie sytoci, redukujc potrzeb podjadania midzy posikami. Dodatkowo wspomaga metabolizm i procesy oczyszczania organizmu. Licie kalarepy zawieraj chlorofil, który wspiera prac wtroby i sprzyja usuwaniu toksyn. To sprawia, e warzywo czsto pojawia si w dietach detoksykacyjnych.
- To warzywo stanowi doskona alternatyw dla niezdrowych przeksek. Mona je chrupa na surowo zamiast chipsów, pokroi w supki jako zdrowszy zamiennik frytek lub doda do saatki. Dziki temu nie tylko ograniczamy kalorie, ale take dostarczamy organizmowi cennych skadników odywczych – tumaczy ekspertka.
Na surowo i na ciepo
Kalarepa sprawdza si zarówno w domowych, jak i nowoczesnych przepisach. Na surowo wietnie nadaje si jako baza do surówek (np. z marchewk i jabkiem), a pokrojona w cienkie plastry moe zastpi chleb w fit-kanapkach. Z lici mona przygotowa zdrowe pesto. Bulwa tego warzywa nadaje si równie do da na ciepo, gdzie moliwoci wykorzystania s niemal nieograniczone. Warto spróbowa np. kremu z dodatkiem koperku i jogurtu, puree z masem i czosnkiem, a take jako dodatek do zapiekanek z misem i innymi warzywami. Wegetarianie take znajd wiele zastosowa dla kalarepy, np. w postaci faszerowanej kasz, warzywami i zioami.
Kalarepa na talerzu – dla kogo?
Kalarepa jest warzywem uniwersalnym i bezpiecznym dla wikszoci osób. Mog j je dzieci, kobiety w ciy, osoby starsze, a take chorujce przewlekle. Ze wzgldu na niski indeks glikemiczny i du zawarto bonnika, kalarepa jest wietna dla osób z cukrzyc typu 2 oraz insulinoopornoci. To warzywo nie powoduje gwatownych skoków glukozy, a przy tym dostarcza wanych skadników mineralnych, takich jak potas czy magnez.
- Kalarepa moe by równie bezpiecznym wyborem dla osób z nietolerancjami pokarmowymi i alergiami. Nie uczula, nie zawiera glutenu ani laktozy oraz nie powoduje wzd, pod warunkiem umiarkowanego spoycia. Jednak warto pamita, e nie kady powinien siga po kalarep bez ogranicze. Osoby cierpice na niedoczynno tarczycy powinny spoywa j w ograniczonych ilociach i raczej po obróbce termicznej, poniewa surowa kalarepa zawiera goitrogeny, które mog utrudnia przyswajanie jodu – wyjania dr n.med. Magdalena Cubaa-Kucharska.
Z ostronoci powinni te podchodzi pacjenci z kamic nerkow (ze wzgldu na obecno szczawianów) oraz osoby stosujce diet wtrobow – surowe warzywa kapustne bywaj cikostrawne dla wtroby.
Cho kiedy kalarepa nie cieszya si sympati, dzi wraca do ask jako smaczny i wartociowy skadnik zdrowej diety. To naturalny sposób na wzmocnienie odpornoci i popraw pracy jelit. Dziki wszechstronnoci w kuchni oraz niskiej kalorycznoci warto wczy j do codziennych posików.
dr n. med. Magdalena Cubaa-Kucharska - lekarz medycyny rodzinnej z ponad 35-letnim dowiadczeniem, dietetyk dyplomowany przez I, doktor nauk medycznych z dziedziny alergologii i dyplomowany obesitolog. Przez media nazywana polskim dr. House, pionierka medycyny funkcjonalnej oraz pojcia osi jelitowo-mózgowej w Polsce. Autorka ksiek, e-booków i szkole o tematyce zdrowotnej. Pomoga wielu tysicom pacjentów z zaburzeniami jelitowymi, chorobami przewlekymi oraz z zaburzeniami neurorozwojowymi. W swojej praktyce czy medycyn, dietetyk, nutrigenomik i diagnostyk laboratoryjn, oferujc pacjentom podejcie interdyscyplinarne. W mediach spoecznociowych jako @drCubaa zgromadzia ponad 1,5 miliona obserwujcych, gdzie w przystpnej formie edukacji dzieli si wiedz o zdrowiu. Swoj wiedz dzieli si nie tylko w mediach spoecznociowych, ale take w telewizji, na portalach internetowych, w prasie i innych platformach, gdzie inspiruje do wiadomego dbania o zdrowie.
Wszystkie komentarze umieszczane przez u?ytkownik?w i gosci portalu sa ich osobista opinia. Redakcja oraz wlasciciele portalu nie biora odpowiedzialnosci za komentarze odwiedzaj±cych.