Czwartek, 09 maja 2024 r.   Imieniny: Grzegorza, Bożydara, Karoliny
Witaj, Społecznosć Lubina gość! Zarejestruj się lub Zaloguj do serwisu | Ilość osób online 97

Portal Lubina


UWAGA! Ten serwis uzywa cookies i podobnych technologii (brak zmiany ustawienia przegladarki oznacza zgode na to) ->>


Fotowoltaika Lubin

Wiadomości z Lubina
Kino Kobiet w maju z gorącą nowością: „Kaskader” Kino Kobiet w maju z g...
W maju na ekranach multipleksów Helios ponownie zagości Kino Kobiet. To uwielbiany przez widzów sieci cykl, łączący filmowy seans i... »ZUS zwróci nadpłacone składki ZUS zwróci nadpłacone ...
Firmy, które będą  miały nadpłatę – dostaną pieniądze z powrotem, pod warunkiem, że do 20 maja rozliczą składki zdrowotne za 20... »Majowe nowości w kinach Helios Majowe nowości w kinac...
Nadchodzący tydzień to doskonała okazja do nadrobienia kinowych zaległości po majówkowych wyjazdach, zwłaszcza że w Heliosie zagoszczą aż ... »ZOO Lubin - Światowy Dzień Pszczół 2024 ZOO Lubin - Światowy D...
Ogród Zoologiczny w Lubinie zaprasza do wspólnego świętowania światowego dnia pszczół. Owady zapylające są bardzo ważne dla ... »

» archiwum wiadomości


Twoja wyszukiwarka

Zdrowie
Edukacja
Miasto
Lokale

Czy wiesz, że...?
Czy wiesz, że?...1.01.1969 Otwarcie Domu Kultury Zagłębia Miedziowego (obecnie Centrum Kultury "MUZA")

Magazyn elubin.pl



Tanie części zamienne w Ucando



polec prawnika.pl

silesianseo.pll






Wiadomosci z Lubina i okolic
Świąteczne słodycze z warzyw? Poznaj najsmaczniejsze przepisy!
Data dodania: 21 grudnia 2021 — Kategoria: Wiadomości

Świąteczne słodycze z warzyw? Poznaj najsmaczniejsze przepisy!

Okres świąteczno-noworoczny to wyjątkowy czas spotkań z rodziną i przyjaciółmi przy suto zastawionym stole. Coraz częściej w bożonarodzeniowym menu pojawiają się nowoczesne dania, które stanowią idealne dopełnienie tradycyjnych potraw. Szukasz pomysłów na niezwykle smaczne słodkości? Te przepisy zagoszczą w Twojej kuchni, nie tylko od święta. Będzie smacznie, zdrowo i… z miłością do planety!

 

Dania oparte na roślinach są nie tylko smaczne, ale dostarczają również niezwykle cennych składników odżywczych i błonnika. Roślinne przysmaki doskonale sprawdzą się na świątecznym stole, a w okresie karnawału będą ciekawym urozmaiceniem menu. Dodatkowo, jeśli przygotujemy je zamiast słodyczy zawierających składniki pochodzenia zwierzęcego, zrobimy świąteczny prezent także naszej planecie. Okazuje się bowiem, że nasze codzienne wybory i drobne  zmiany na naszym talerzu mogą zaowocować wielką zmianą dla środowiska.

Produkcja roślinna w porównaniu z hodowlą zwierząt jest mniej obciążająca dla planety. Pozwala zaoszczędzić wodę, ograniczyć emisję gazów cieplarnianych i przywrócić ziemi bioróżnorodność – mówi edukatorka żywieniowa, Joanna Lotkowska, z organizacji ProVeg – Mogli się o tym przekonać uczniowie, którzy wzięli udział w ogólnopolskim programie edukacyjnym PrzyGOTUJMY Lepszy Świat. Wspólnie z rodzicami i nauczycielami zamienili blisko 85 tys. tradycyjnych posiłków na dania roślinne. Dzięki temu zaoszczędzili około 83 mln litrów wody i wyemitowali  o 677 tys. kg CO2 mniej!

Dlatego, jeśli chcesz zaskoczyć przyjaciół niezwykłymi przepisami i pokazać im, jak w prosty sposób mogą również poprawić kondycję planety zamiast tradycyjnych ciast, wypróbuj przepis na przepyszny piernik z pomidorami, czekoladowe brownie z buraka lub pachnące pomarańczą ciasto dyniowe.

 

Pomidorowy piernik z powidłami śliwkowymi

 Czas przygotowania:  60 minut

Liczba porcji:  8

Składniki:

  • 1 szklanka pomidorów krojonych z puszki
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 banan
  • 4 łyżki powideł śliwkowych
  • ½ szklanki oleju słonecznikowego
  • ½ szklanki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka przyprawy do pierników
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 30 g orzechów laskowych

Sposób przygotowania:

  • Pomidory z puszki, olej, pokrojonego banana oraz cukier miksujemy razem do uzyskania puszystej masy.
  • Mąki przesiewamy do osobnej miski. Dodajemy pozostałe suche składniki: proszek do pieczenia, przyprawę piernikową, kakao, sodę oraz sól, mieszamy.
  • Mieszamy ze sobą mokre składniki i dodajemy je do suchych. Dokładnie mieszamy.
  • Ciasto przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy z wierzchu. Pieczemy ok. 50 min do suchego patyczka w temperaturze 180
  • Gdy ciasto wystygnie, przekrawamy je na pół i przekładamy powidłami śliwkowymi.
  • W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z olejem kokosowym. Polewą, która powstanie z połączenia składników, polewamy ciasto. Na koniec posypujemy je posiekanymi orzechami laskowymi.

 

Czekoladowe ciasto korzenne

Czas przygotowania:  60 minut

Liczba porcji:  6

Składniki:

  • 4 dojrzałe banany
  • 2 jabłka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka gałki muszkatałowej
  • 100 g mąki migdałowej
  • 50 g mąki gryczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 80 ml napoju migdałowego
  • 80 ml oleju słonecznikowego
  • 1 czekolada gorzka

 

Sposób przygotowania:

  • Czekoladę zmiksuj w naczyniu miksującym.  Dodaj banany i jabłka bez skórki.  Wlej  napój migdałowy i wymieszaj.
  • Przyprawy, mąkę migdałową, kakao i sodę wymieszaj ze sobą, a następnie dodaj do naczynia miksującego i całość   Następnie wlej powoli olej i miksuj aż do dokładnego połączenia składników.
  • Tortownicę o średnicy ok. 26 cm natłuść odrobiną oleju i oprósz kakao. Przelej do niej ciasto.
  • Piecz przez ok 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do  180 stopni.

 

 

Dyniowe  przysmaki  z pomarańczą

Czas przygotowania:  60 minut

Liczba porcji:  6

Składniki:

  • 150 g migdałów
  • 150 g fig suszonych
  • 80 g płatków owsianych
  • 1 pomarańcza
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 2 goździki

Masa:

  • 400 g orzechów z nerkowca
  • 1 puszka napoju kokosowego
  • 200 g dyni
  • 45 gramów ksylitolu
  • 125 g oleju kokosowego
  • 1 pomarańcza
  • 1 cytryna
  • 4 łyżki likieru Cointreau
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 laska wanilii

Wykończenie:

  • 200 ml napoju sojowego o smaku waniliowym
  • 100 g nasion chia

 

Sposób przygotowania:

  • Płatki owsiane zalej gorącą wodą. W moździerzu rozetrzyj goździki. Pomarańczę umyj, sparz wrzątkiem i otrzyj skórkę.
  • Zmiksuj płatki owsiane, figi, skórkę z pomarańczy, migdały i przyprawy. Mieszaj aż do uzyskania jednolitej, gęstej masy. Następnie przelej ją do okrągłych foremek i wstaw do lodówki.
  • Orzechy zalej wrzątkiem i zostaw na noc.
  • Dynię upiecz do miękkości, usuń z niej skórkę i pestki. Pomarańczę sparz, otrzyj skórkę, wyciśnij sok z cytryny. Wyciągnij ziarenka z laski wanilii.
  • Odsączone orzechy, skórkę z pomarańczy, sok z cytryny, dynię, cynamon, wanilię, erytrol, olej i napój kokosowy oraz likier Cointreau zmiksuj razem aż do powstania gładkiej masy.
  • Masę przelej do foremek, na schłodzone spody ciasta. Pozostaw w lodówce przez około 12 godzin do zastygnięcia.
  • Nasiona chia zalej gorącym napojem sojowym, dokładnie wymieszaj. Lekko ciepłe nasiona rozprowadź po powierzchni masy dyniowej.
  • Podawaj schłodzone
Slowa kluczowe: lubin
Wyslij link znajomemu: http://elubin.pl/wiadomosci,23229.html
Ten artykul byl czytany 151 razy.


brak komentarzy

Napisz komentarz!

Twoje imie: *
Twoj komentarz: *
komentarz nie moze byc dluzszy niї 350 znakуw
Znaczniki HTML: Wyі.
BBCode: Wlaczone

Dostepne znaczniki:
[i] pochylenie [/i]
[b] pogrubienie [/b]
[u] podkreslenie [/u]


* - wymagane pola do dodania komentarza.

Wszystkie komentarze umieszczane przez uїytkownikуw i gosci portalu sa ich osobista opinia. Redakcja oraz wlasciciele portalu nie biora odpowiedzialnosci za komentarze odwiedzaj±cych.


Copyright © 2006-2024 Portal miasta Lubina.
Strona wygenerowana w 0.011 sek.Lubin 1.0