Poniedzialek, 13 maja 2024 r.   Imieniny: Serwacego, Ofelii, Roberty
Witaj, Społecznosć Lubina gość! Zarejestruj się lub Zaloguj do serwisu | Ilość osób online 70

Portal Lubina


UWAGA! Ten serwis uzywa cookies i podobnych technologii (brak zmiany ustawienia przegladarki oznacza zgode na to) ->>


Fotowoltaika Lubin

Wiadomości z Lubina
KGHM – Oferty pracy – Rekrutacja KGHM – Oferty pr...
KGHM zaprasza do współpracy wszystkich, którzy stawiają sobie odważne i ambitne cele – są gotowi na realizację codziennych wy... »Dumni z munduru Dumni z munduru
Piątek 10 maja 2024 roku był szczególnym dniem dla żołnierzy 16 Dolnośląskiej Brygady Obrony Terytorialnej. Obchodzili Dzień Dumy z Mundur... »Miedzowi hutnicy docenieni – KGHM świętuje Dzień Hutnika Miedzowi hutnicy docen...
Głośnym powitaniem i występem orkiestry hutniczej z Głogowa oraz grupy mażoretek przed siedzibą zarządu KGHM Polska Miedź S.A. rozpoczęły się gł&... »ZWOLNIJ – NIEBEZPIECZNY PUNKT ZWOLNIJ – NIEBEZ...
Biuro Ruchu Drogowego KGP wspólnie z firmą Neptis S.A. będącą operatorem komunikatora Yanosik przygotowało pilotażową akcję informacyjno-e... »

» archiwum wiadomości


Twoja wyszukiwarka

Zdrowie
Edukacja
Miasto
Lokale

Czy wiesz, że...?
Czy wiesz, że?...26.09.1945 Zaczęła funkcjonować szkoła podstawowa przy ul. Odrodzenia 32, nauczanie prowadziły trzy nauczycielki. Czynna była również parafia rzymskokatolicka.

Magazyn elubin.pl



Tanie części zamienne w Ucando



polec prawnika.pl

silesianseo.pll






Wiadomosci z Lubina i okolic
Wielkanocny niezbędnik:najlepsze produkty i smaczne przepisy na świąteczne wypieki z Piątnicy, no bo skąd!
Data dodania: 02 kwietnia 2023 — Kategoria: Wiadomości

Wielkanocny niezbędnik:najlepsze produkty i smaczne przepisy na świąteczne wypieki z Piątnicy, no bo skąd!

Wielkanoc to okazja do przygotowania wyśmienitych domowych ciast. Sekretem udanych wypieków są najwyższej jakości składniki, dlatego warto postawić na sprawdzone produkty, które zagwarantują ich wyborny smak.

Twaróg Sernikowy mielony OSM Piątnica – idealny na świąteczny sernik!


Twaróg Sernikowy z Piątnicy ma odpowiednio wysoką zawartość tłuszczu, dzięki czemu do masy serowej nie trzeba już dodawać masła, a gęsta konsystencja twarogu sprawia, że sernik na jego bazie zawsze się udaje! Twaróg Sernikowy mielony z Piątnicy jest całkowicie naturalny, nie zawiera konserwantów ani sztucznych aromatów. Jest dostępny w opakowaniu 1 kg, idealnym do przygotowania rodzinnej porcji ciasta.

 

Śmietanki 30% i 36% z Piątnicy – najlepsze do ubijania!

 

Słodka, pasteryzowana Śmietanka 30% z Piątnicy znakomicie sprawdzi się w wielu kulinarnych zastosowaniach. Dzięki półpłynnej konsystencji i specjalnemu procesowi produkcji doskonale się ubija, tworząc wyjątkowo puszysty krem. Śmietanka 30% produkowana jest z najwyższej jakości surowca. Ma pyszny, kremowy smak i nie warzy się pod wpływem ciepła, dlatego wspaniale pasuje zarówno do słodkich deserów czy wypieków, jak i do dań wytrawnych czy zup.

Śmietanka 36% OSM Piątnica to tradycyjna słodka śmietanka o wybornym, naturalnym smaku.
Jest gęsta i kremowa, dzięki czemu idealnie nadaje się do dekorowania i jako dodatek do deserów. Nie warzy się w gorących daniach, więc świetnie wzbogaci smak zupy lub sosu.

 

Śmietana 18% OSM Piątnica – nie warzy się!


Do wielkanocnych zup czy sosów rewelacyjnie sprawdzi się Śmietana 18% marki Piątnica.
Jest to najpopularniejsza śmietana w Polsce: gęsta, kremowa oraz niezawodna – nie warzy się w gorących daniach, świetnie podkreślając ich smak. Śmietana 18% jest doskonała także jako dodatek do sałatek lub dipów. Śmietana 18% OSM Piątnica to gwarancja udanego gotowania w każdej kuchni.

 

Ser Mascarpone z Piątnicy – idealny dodatek do dań na słodko i wytrawnie!

 

Mascarpone z Piątnicy to wyjątkowy rodzaj sera o gładkiej, aksamitnej konsystencji i śmietankowym smaku. Stanowi doskonałe połączenie najlepszych cech sera, masła i śmietany. Dodając go do twarogu, uzyskasz wyjątkowo kremowy sernik o delikatnym smaku! Mascarpone z Piątnicy świetnie wzbogaca także smak sosów do makaronu, dań mięsnych lub warzywnych.

 

Przepisy na wielkanocne serniki z Piątnicą

Szukasz pomysłu na sernik, który uwiedzie smakiem Twoich bliskich? Sięgnij po przepisy przygotowane przez Szefów Kuchni Piątnicy.

 


Sernik wiedeński

Składniki na sernik:

  • 1 kg Twarogu Sernikowego z Piątnicy
  • 8 jajek
  • 200 g cukru
  • 200 g Masła z Piątnicy
  • 1 budyń śmietankowy lub 1 łyżka mąki tortowej
    + 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Składniki do dekoracji:

  • ulubione owoce (według uznania)

Wykonanie

1. Twaróg Sernikowy z Piątnicy połącz z budyniem lub zmieszanymi mąkami (tortową i ziemniaczaną) oraz roztopionym i ostudzonym Masłem z Piątnicy. Odstaw na bok.

  1. Oddziel żółtka od białek.
  2. Żółtka ubijaj z cukrem przez około 5 minut za pomocą miksera, aż powstanie spieniona, lekko biała masa. Delikatnie połącz ją z masą twarogową.
  3. Białka ubij na sztywną pianę, a następnie delikatnie połącz z masą serową. Całość wlej do okrągłej tortownicy o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Piecz przez 100 minut w temperaturze 150°C na środkowej półce z opcją grzania góra i dół.
  5. Po upieczeniu pozostaw ciasto w piekarniku na 30 minut.
  6. Sernik udekoruj owocami – według własnego uznania.


Rada Szefa Kuchni Piątnicy, autora przepisu Jerzego Marszałka:
Ciasto szybko rośnie, więc wykładając tortownicę papierem do pieczenia przygotuj boki ok. 5 cm wyższe od formy.

 

 

Sernik krakowski


Składniki na ciasto kruche:

  • 225 g zimnego Masła z Piątnicy
  • 120 g drobnego cukru
  • 350 g mąki
  • 1 jajko

Składniki na masę serową:

  • 1 kg Twarogu Sernikowego mielonego z Piątnicy
  • 225 g cukru
  • 100 g Śmietany 18% OSM Piątnica
  • 75 g Masła z Piątnicy (miękkiego)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka
  • 2 żółtka
  • 1 pomarańcza
  • 75 g rodzynek
  • 30 g kandyzowanej skórki z pomarańczy

Składniki na lukier:

  • 1 cytryna
  • 50 g cukru pudru

Wykonanie

Ciasto kruche:

  1. Do naczynia włóż Masło z Piątnicy, cukier, mąkę i mieszaj za pomocą miksera do połączenia składników.
  2. Stopniowo dodawaj jajka, nadal mieszając aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję.
  3. Podziel ciasto na dwie części i włóż do lodówki na ok. 30 minut.
  4. Po upływie tego czasu połowę ciasta rozwałkuj i przełóż do formy.
  5. Ciasto nakłuj widelcem i ponownie schowaj do lodówki na ok. 10 minut.
  6. Po wyjęciu z lodówki piecz ciasto w temperaturze 200°C do momentu zrumienienia.

Masa serowa:

  1. Twaróg Sernikowy mielony z Piątnicy ucieraj z połową cukru, Śmietaną 18% z Piątnicy, miękkim Masłem z Piątnicy i mąką ziemniaczaną.
  2. Pod koniec ucierania dodaj świeżo startą skórkę z pomarańczy i ekstrakt z wanilii.
  3. W osobnej misce ubij jajka i żółtka, stopniowo dodając resztę cukru. Następnie dodaj do przygotowanej masy serowej. Dokładnie i powoli wymieszaj.
  4. Do masy dodaj 3/4 kandyzowanej skórki z pomarańczy i całość przelej na upieczony wcześniej spód.
  5. Drugą część ciasta kruchego rozwałkuj, potnij na paski ok. 2 cm i wyłóż na górę ciasta, tworząc plecionkę. Sernik piecz w 170°C przez ok. 50 minut.
  6. Po upieczeniu zostaw sernik w lekko uchylonym piekarniku jeszcze przez ok. 30 minut.

Lukier:

  1. Do miski wsyp cukier puder i miksuj, stopniowo dodając sok z cytryny, do uzyskania jednolitej, lekko płynnej konsystencji.
  2. Wystudzone ciasto polej lukrem i posyp resztą kandyzowanej skórki pomarańczowej.

 

 

 

 

Slowa kluczowe: lubin
Wyslij link znajomemu: http://elubin.pl/wiadomosci,24813.html
Ten artykul byl czytany 168 razy.


brak komentarzy

Napisz komentarz!

Twoje imie: *
Twoj komentarz: *
komentarz nie moze byc dluzszy niї 350 znakуw
Znaczniki HTML: Wyі.
BBCode: Wlaczone

Dostepne znaczniki:
[i] pochylenie [/i]
[b] pogrubienie [/b]
[u] podkreslenie [/u]


* - wymagane pola do dodania komentarza.

Wszystkie komentarze umieszczane przez uїytkownikуw i gosci portalu sa ich osobista opinia. Redakcja oraz wlasciciele portalu nie biora odpowiedzialnosci za komentarze odwiedzaj±cych.


Copyright © 2006-2024 Portal miasta Lubina.
Strona wygenerowana w 0.012 sek.Lubin 1.0