Czwartek, 02 maja 2024 r.   Imieniny: Zygmunta, Atanazego, Anatola
Witaj, Społecznosć Lubina gość! Zarejestruj się lub Zaloguj do serwisu | Ilość osób online 111

Portal Lubina


UWAGA! Ten serwis uzywa cookies i podobnych technologii (brak zmiany ustawienia przegladarki oznacza zgode na to) ->>


Fotowoltaika Lubin

Wiadomości z Lubina
Oferty pracy PUP Lubin Oferty pracy PUP Lubin...
Przedstawiamy najnowsze oferty pracy dostępne w Powiatowym Urzędzie Pracy w Lubinie. Szczegółowe informacje i dane kontaktowe do pracodawc... »Filmowa majówka w kinach Helios! Filmowa majówka w kina...
Pierwszy kinowy tydzień w maju przyniesie moc emocjonujących seansów i gorących nowości. Na wielkich ekranach zagości brawurowa produkcja ... »Dzień Hutnika w KGHM Dzień Hutnika w KGHM
Miedziowy gigant kultywuje tradycje świąt branżowych, a Dzień Hutnika to obok Barbórki jedno z najważniejszych świąt w spółce. Hutn... »Chcesz 800+ – wypełniaj bez błędów Chcesz 800+ – wy...
Błąd w numerze rachunku bankowego lub peselu dziecka to najczęstsze błędy, które pojawiają się we dokumentach wysyłanych do ZUS. Rozpatryw... »

» archiwum wiadomości


Twoja wyszukiwarka

Zdrowie
Edukacja
Miasto
Lokale

Czy wiesz, że...?
Czy wiesz, że?...15.09.1999 VII edycja Miejskiego Konkursu Plastycznego pn. "Logo na wesoło dla miasta Lubina"

Magazyn elubin.pl



Tanie części zamienne w Ucando



polec prawnika.pl

silesianseo.pll






Wiadomosci z Lubina i okolic
Gotowanie łączy pokolenia!
Data dodania: 20 stycznia 2024 — Kategoria: Wiadomości

Gotowanie łączy pokolenia!

Dzień Babci i Dziadka to znakomita okazja do wspólnej aktywności dziadków z wnukami. Pomysłów na spędzenie czasu razem może być wiele – jednym z nich jest przygotowanie wspólnymi siłami wybranej, prostej potrawy. Takie międzypokoleniowe „kucharzenie” stwarza dodatkowo okazję do wysłuchania fascynujących opowieści z przeszłości.     

Wszyscy dobrze wiemy, że kontakty z babciami i dziadkami należy utrzymywać przez cały rok, jednak styczniowe święta to wspaniała okazja, aby nadać spotkaniu specjalnego charakteru. Kuchnia zaś to idealne ku temu miejsce – tam zwykle spotykają się ścieżki wszystkich domowników i jest to przestrzeń domu, w której najczęściej toczone są rozmowy. Wszak smak potraw i napojów najlepiej potrafią łączyć pokolenia i dodatkowo mogą stanowić wspaniały punkt wyjścia do rozmów o dawnych czasach, w tym przekazywania tradycyjnych przepisów.

- Dobrze, aby danie, które przyrządzamy z dziadkami było efektem wspólnego wyboru – mówi Anna Burak z firmy Dobrowolscy. - Z drugiej strony, szczególnie w przypadku młodszych dzieci, nie powinna być to potrawa bardzo trudna w przygotowaniu. Polecam wykorzystanie w przepisach naszych wędlin z linii Tradycyjnie Wędzone. To produkty premium, których smak przypadnie do gustu zarówno starszym, jak i młodszym.

Proste pomysły...

Wspólnie można więc przygotować kanapki z wędliną wykorzystując pełnoziarnisty chleb i warzywa np. pomidory, sałatę i ogórki. To prosty, smaczny posiłek, a efekt jest widoczny niemal od razu. Drugim ciekawym pomysłem na wspólną potrawę może być jajecznica z wędliną, wzbogacona według upodobania o cebulę, paprykę czy pomidory. Łatwe do wykonania są też lubiane przez dzieci tosty z wędliną, serem i ulubionymi dodatkami. Gotowe dania można ozdobić keczupem, kiedy leżą już na talerzu.

...i bardziej skomplikowane

Nieco bardziej wymagającym daniem jest zapiekanka z ziemniakami i wędliną. Pokrojone w plastry ziemniaki, wędliny oraz warzywa układa się warstwowo z sosem beszamelowym i zapiekamy w piekarniku. Starsze dzieci mogę też lepić z dziadkami pierogi, co często zamienia się w dobrą zabawę. Jako farsz wykorzystujemy mieloną wędlinę, cebulę i przyprawy. Stosunkowo prostym daniem jest risotto z dodatkiem pokrojonych wędlin i warzywa (np. groszku, fasolki szparagowej czy papryki). Idealna do wspólnego wykonania jest też sałatka, na którą podajemy dokładny przepis.

 

Przepis na sałatkę z wędliną

Składniki:
200 g wędliny (np. Polędwicy bez dodatku konserwantów Dobrowolscy), 3 ogórki kiszone, 2 jajka, 1 marchew, 1 mała cebula, 1 mała puszka zielonego groszku, 2 łyżki majonezu, sól
i pieprz

Sposób przygotowania:
Pokrój wędlinę kostkę, podobnie ogórki kiszone i cebulę. Marchew i jajka ugotuj, po czym również pokrój w kostkę. Zmieszaj składniki w dużej misce dodając groszek. Dołóż majonez, a następnie dopraw pieprzem i solą. Przed podaniem schłodź sałatkę przez 30 minut w lodówce.

Pamiętaj, że przygotowywanie posiłków z wnukami to nie tylko świetna okazja do wspólnego spędzenia czasu, ale również doskonała możliwość przekazania tradycyjnych przepisów
i smaków kolejnym pokoleniom. Przedstawione propozycje dań i przepis możesz dostosować do indywidualnych preferencji i gustów rodziny.

Dobrowolscy to rodzinny zakład mięsny założony w 1990 roku przez Stanisława Dobrowolskiego i jego syna Adama, zlokalizowany w Wadowicach Górnych. Specjalizuje się w produkcji wysokiej jakości wędlin i dań gotowych zgodnie z mottem „Łączymy smakiem pokolenia”. Do produkcji wykorzystuje mięso pozyskiwane z tradycyjnego chowu. Od początku współpracuje z lokalnymi hodowcami, co łączy z dbałością o środowisko naturalne. Jest firmą ze 100% polskim kapitałem, która uzyskała liczne nagrody i wyróżnienia, m.in. Podkarpacką Nagrodę Gospodarczą i certyfikaty „Przedsiębiorstwo Fair Play” oraz „Solidna Firma”.

www.dobrowolscy.pl

Slowa kluczowe: lubin
Wyslij link znajomemu: http://elubin.pl/wiadomosci,25710.html
Ten artykul byl czytany 161 razy.


brak komentarzy

Napisz komentarz!

Twoje imie: *
Twoj komentarz: *
komentarz nie moze byc dluzszy niї 350 znakуw
Znaczniki HTML: Wyі.
BBCode: Wlaczone

Dostepne znaczniki:
[i] pochylenie [/i]
[b] pogrubienie [/b]
[u] podkreslenie [/u]


* - wymagane pola do dodania komentarza.

Wszystkie komentarze umieszczane przez uїytkownikуw i gosci portalu sa ich osobista opinia. Redakcja oraz wlasciciele portalu nie biora odpowiedzialnosci za komentarze odwiedzaj±cych.


Copyright © 2006-2024 Portal miasta Lubina.
Strona wygenerowana w 0.013 sek.Lubin 1.0