Sobota, 27 kwietnia 2024 r.   Imieniny: Teofila, Zyty, Żywisława
Witaj, Społecznosć Lubina gość! Zarejestruj się lub Zaloguj do serwisu | Ilość osób online 142

Portal Lubina


UWAGA! Ten serwis uzywa cookies i podobnych technologii (brak zmiany ustawienia przegladarki oznacza zgode na to) ->>


Fotowoltaika Lubin

Wiadomości z Lubina
Kolejne cztery brygady rosną w siłę Kolejne cztery brygady...
Już w ten weekend w dniach 27.04- 28.04 w czterech brygadach OT prawie 200 ochotników po szkoleniu podstawowym w obecności zaproszonych ... »ZOO Lubin - Wieże dla oknówek ZOO Lubin - Wieże dla ...
Ogród zoologiczny w Lubinie z dumą informuje, że kontynuując ideę pomocy ptakom, zamontował dwie wieże lęgowe dla jaskółek okn&oacu... »Rozlicz PIT do 30 kwietnia Rozlicz PIT do 30 kwie...
Zeznania podatkowe PIT za 2023 r. trzeba złożyć do 30 kwietnia 2024 r. Tego dnia urzędy skarbowe będą czynne do godz. 18:00. Najprostszą... »Czy warto od razu przejść na emeryturę? Czy warto od razu prze...
Wielu seniorów zastanawia się czy warto od razu po osiągnięciu wieku emerytalnego zrezygnować z pracy? Nie zawsze to się opłaca. Jeżeli po... »

» archiwum wiadomości


Twoja wyszukiwarka

Zdrowie
Edukacja
Miasto
Lokale

Czy wiesz, że...?
Czy wiesz, że?...Po przeprowadzonej w 2000 roku inwentaryzacji przyrodniczej na terenie Lubina stwierdzono występowanie 8 gatunków roślin, grzybów i porostów podlegających ochronie ścisłej, 8 gatunków roślin podlegających ochronie częsciowej oraz 26 gatunków roślin rzadkich, 8 gatunków chronionych i 17 gatunków rzadkich bezkręgowców, wśród ryb 1 gatunek chroniony i 1 rzadki, 5 gatunków chronionych płazów (wszystkie występujące w Polsce gatunki płazów znajdują się pod ochroną) 4 gatunki chronionych gadów (wszystkie występujące w Polsce gatunki gatunki gadów znajdują się pod ochroną_, 92 gatunki chronionych ptaków, 9 gatunków chronionych nietoperzy( wszystkie występujące w Polsce gatunki nietoperzy znajdują się pod ochroną) oraz 6 gatunków chronionych ssaków. Główne zasoby naturalne Lubina to: ruda miedzi, srebro, pokłady żwiru i piasku.

Magazyn elubin.pl



Tanie części zamienne w Ucando



polec prawnika.pl

silesianseo.pll






Wiadomosci z Lubina i okolic
Kulinarny e-book studentów UPWr dla chorych m.in. na nowotwór
Data dodania: 15 lutego 2024 — Kategoria: Wiadomości

Kulinarny e-book studentów UPWr dla chorych m.in. na nowotwór

Studenci żywienia człowieka i dietetyki na UPWr przygotowali kulinarnego e-booka z przepisami, których głównym składnikiem jest Nutridrink – wysokoenergetyczny preparat odżywczy. Potrawy odpowiadają na potrzeby i problemy osób chorujących m.in. na nowotwór.

Dr Dorian Nowacki z Katedry Żywienie Człowieka zaproponował swoim studentom, by podjęli się stworzenia przewodnika kulinarnego na bazie żywienia wzbogaconego w białko dla osób zmagających się z nowotworami, ale również tych, które cierpią na choroby związane z niedożywieniem. W tej wyjątkowej książce kucharskiej można znaleźć przepisy m.in. na szpinakowe naleśniki z twarogiem i łososiem, zupę krem z marchwi i pomarańczy, a nawet waniliowe ciasto z jagodami (całość do pobrania na dole strony).
Projekt przekształcił teoretyczną wiedzę w praktyczne narzędzia, które mogą być wykorzystane w codziennym życiu pacjentów. Przygotowane przepisy, testowane i oceniane przez studentów, nie tylko wzbogacają dietę w niezbędne składniki odżywcze, ale również zwracają uwagę na walory smakowe potraw, co jest niezmiernie ważne w kontekście ograniczeń dietetycznych, z jakimi muszą mierzyć się chorzy.
– Produkty ONS (z ang. oral nutritional supplements) przeznaczone dla osób potrzebujących specjalistycznego wsparcia żywieniowego charakteryzuje wysoka koncentracja składników odżywczych, witamin i minerałów. Dlatego producenci i specjaliści je dosładzają, aby poprawić często intensywny, niedobry smak, odbierany jako chemiczny i nieprzyjemny. Nutridrink, który sprzedawany jest w butelce, kojarzy nam się z tym, że należy go wypić. Okazuje się jednak, że na bazie tego napoju można przygotować różne potrawy, bo przy właściwej obróbce – na co wyczuliłem studentów – nie traci on właściwości. Na przykład część przepisów wykorzystuje ten produkt na zimno, np. w koktajlach czy lodach – mówi dr Dorian Nowacki, dodając, że wybór padł na Nutridrink, ponieważ jest to najpopularniejszy produkt tego typu na rynku, ale do gotowania użyć można większości podobnych ONS-ów.

Różnorodność i indywidualizacja w żywieniu
Ważnym aspektem poruszonym przez dr. Nowackiego jest indywidualne podejście do potrzeb żywieniowych pacjenta. Różnorodność przepisów uwzględnia różne preferencje smakowe i ograniczenia dietetyczne wynikające z konkretnych stanów zdrowia.
Student piątego roku Dmytro Slivinskyi podkreśla zaś znaczenie zrozumienia i akceptacji indywidualnych preferencji smakowych, co może mieć kluczowe znaczenie w skutecznym stosowaniu diety terapeutycznej.
Różne schorzenia wymagają różnych ograniczeń dietetycznych, stąd też óżnorodność smaków ma kluczowe znaczenie w dostosowywaniu diet do indywidualnych potrzeb pacjentów. W niektórych przypadkach można np. użyć czarnego pieprzu czy odrobiny chili dla intensyfikacji smaku, podczas gdy inni pacjenci muszą unikać tych przypraw. – Dlatego stworzyliśmy przepisy z opcjonalnymi składnikami, oznaczonymi gwiazdkami, aby każdy mógł dostosować danie do swoich potrzeb, niezależnie od stanu zdrowia. Staraliśmy się, aby nasze propozycje były jak najbardziej uniwersalne, jednak zawsze podkreślamy, że indywidualna konsultacja z dietetykiem jest niezastąpiona – tłumaczy Dmytro, dodając, że jako studenci żywienia człowieka i dietetyki nie ograniczają się tylko do zasad żywienia, ale zgłębiają cały proces technologiczny przygotowania posiłków – od przechowywania produktów, aż po serwowanie gotowych dań.
- Zdrowe żywienie to nie tylko kwestia medyczna, ale integralna część życia. Dlatego też ważne jest, by nie wykluczać nikogo ze społeczności przez narzucanie restrykcyjnych diet, lecz pokazywać, że zawsze można znaleźć smaczne i zdrowe rozwiązanie – mówi Dmytro, który pracuje zawodowo w poradni dietetycznej i psychodietetycznej z dr. Dorianem Nowackim i Moniką Maćków, która jest koordynatorem przedmiotu.

 

Slowa kluczowe: lubin
Wyslij link znajomemu: http://elubin.pl/wiadomosci,25782.html
Ten artykul byl czytany 96 razy.


brak komentarzy

Napisz komentarz!

Twoje imie: *
Twoj komentarz: *
komentarz nie moze byc dluzszy niї 350 znakуw
Znaczniki HTML: Wyі.
BBCode: Wlaczone

Dostepne znaczniki:
[i] pochylenie [/i]
[b] pogrubienie [/b]
[u] podkreslenie [/u]


* - wymagane pola do dodania komentarza.

Wszystkie komentarze umieszczane przez uїytkownikуw i gosci portalu sa ich osobista opinia. Redakcja oraz wlasciciele portalu nie biora odpowiedzialnosci za komentarze odwiedzaj±cych.


Copyright © 2006-2024 Portal miasta Lubina.
Strona wygenerowana w 0.217 sek.Lubin 1.0