Sobota, 16 stycznia 2021 r.   Imieniny: Marcelego, Włodzimierza, Walerego
Witaj, Społecznosć Lubina gość! Zarejestruj się lub Zaloguj do serwisu | Ilość osób online 13

Portal Lubina


UWAGA! Ten serwis uzywa cookies i podobnych technologii (brak zmiany ustawienia przegladarki oznacza zgode na to) ->>

Praca Lubin


Wiadomości z Lubina
ZADBAJ O BEZPIECZEŃSTWO SWOJE I INNYCH - ODŚNIEŻ SWOJE AUTO I OKOLICE POSESJI ZADBAJ O BEZPIECZEŃSTW...
Znaczne opady śniegu stanowią nie lada wyzwanie dla użytkowników samochodów oraz właścicieli posesji. Pamiętajmy o konieczności i... »MDK Lubin - konkurs literacki MDK Lubin - konkurs li...
W Młodzieżowym Domu Kultury w Lubinie ogłoszono wyniki XIV Dolnośląskiego Przeglądu Twórczości Literackiej Dzieci i Młodzieży. W konkursie... »Oferty pracy z PUP Lubin Oferty pracy z PUP Lub...
Przedstawiamy najnowsze oferty pracy dostępne w Powiatowym Urzędzie Pracy w Lubinie. Szczegółowe informacje i dane kontaktowe do pracodawc... »Prowadził samochód pod wpływem narkotyków Prowadził samochód pod...
Policjanci wydziału prewencji zatrzymali do kontroli drogowej 26 – letniego mieszkańca powiatu lubińskiego, co do którego mieli po... »

» archiwum wiadomości

Magazyn elubin.pl

Magazyn elubin.pl







polec prawnika.pl

silesianseo.pll









Twoja wyszukiwarka

Zdrowie
Edukacja
Miasto
Lokale
Czy wiesz, że...?
Czy wiesz, że?...z Lubinem związane są takie znane osoby jak m.in.: Andrzej Chyra, Renata Dancewicz, Edyta Olszówka czy Kasia Wilk?

Pogoda
YoWindow.com
Wybrane wiadomości
Wiadomości z Lubina i okolic

Projekt UpHealth . Wywiad z dietetykiem – Panią Joanną Arciszewską
Data dodania: 07 stycznia 2021 — Kategoria: Wiadomości

Projekt UpHealth . Wywiad z dietetykiem – Panią Joanną Arciszewską

UpHealth to projekt realizowany w ramach Ogólnopolskiej Olimpiady Zwolnieni z Teorii. Jako jej uczestnicy chcemy pokazać młodym ludziom jak w prosty i tani sposób mogą zacząć odżywiać się zdrowo. Na naszym Facebooku będą pojawiać się krótkie posty z ciekawymi informacjami oraz filmy z przepisami. Aby zdobyć ciekawe informacje, przeprowadziliśmy wywiad z dietetykiem -  Panią Joanną Arciszewską. Oto on:

 

Jak wygląda wizyta u dietetyka i terapia dietetyczna?

Pierwsza wizyta jest najdłuższa, u mnie trwa około 45 minut. Przeprowadzam w tym czasie dokładny wywiad żywieniowy oraz robię analizę składu ciała i ustalamy plan żywieniowy. Terapia dietetyczna, w zależności od tego z jakim problemem przychodzi pacjent, może wyglądać różnie. W przypadku leczenia choroby spotkania odbywają się zazwyczaj co 2-4 miesiące. Jeżeli pacjent chce zrzucić wagę, spotykamy się co około 4 tygodnie i za każdym razem wykonujemy analizę składu ciała.  Czasami pacjenci przysyłają mi ulubione przepisy, natomiast ja zmieniam proporcje składników, aby potrawa była zdrowsza.

Na czym polega dieta redukcyjna, co pomaga w niej wytrwać i kto nie powinien jej stosować?

Dieta ta polega na zmniejszeniu kaloryczności w stosunku do tego, co wyliczy nam program kaloryczny. Podczas stosowania diety pacjent nie może być głodny, dlatego staram się układać jadłospis tak, aby porcje nie były za małe, za to niskokaloryczne. Ważna jest wewnętrzna motywacja pacjenta, bez której trudno jest zmienić nawyki żywieniowe. Należy też pamiętać, że nawet gdy poniesiemy porażkę nie należy się poddawać, a wyciągnąć wnioski na podstawie popełnionych  błędów i spróbować ponownie (oczywiście wszystko to pod okiem specjalisty). Diety redukcyjnej nie powinny stosować osoby z wagą na dolnej granicy normy, z chorobami nowotworowymi oraz zaburzeniami odżywiania.

Jakie szkodliwe dodatki często spożywamy w produktach żywnościowych i czy możliwe jest łatwe znalezienie odpowiedników tych produktów niezawierających niezdrowych ulepszaczy?

Szkodliwe dodatki zawierają produkty instant, o nienaturalnym kolorze, mocno wybarwione. Np. wybierając wędlinę nie powinniśmy brać tej, posiadającej największe plastry, bardzo różowej, błyszczącej, mającej małe dziurki. Poza tym sprzedawca na stoisku ma skład każdego produktu, który na nasze życzenie może nam udostępnić. Szkodliwy w produktach jest również cukier, zazwyczaj dodawany przez producenta w dużej ilości. Chcąc dosłodzić potrawę powinniśmy używać np. miodu, który ma też właściwości przeciwbakteryjne,  przeciwwirusowe i podnoszące odporność (oczywiście w nie za dużych ilościach).

Jaki jest wpływ szkodliwych dodatków na nasze zdrowie?

Konserwanty zabijają naszą mikroflorę bakteryjną, obniżając tym samym odporność. Najprawdopodobniej wpływają też drażniąco na błonę układu pokarmowego. Najbardziej niebezpieczne są jednak barwniki spożywcze, najczęściej wysoko toksyczne. Oczywiście do każdego produktu są one dodawane w dopuszczalnych ilościach, jednak w ciągu dnia zjadamy ich tak naprawdę dużo więcej.

Jak powinno wyglądać odżywianie w chorobach tarczycy, szczególnie Hashimoto?

Niedoczynność tarczycy wynika z niedoboru jodu lub choroby Hashimoto – zapalenia tarczycy. Osoby z takimi dolegliwościami nie mogą pić soków,  dużo wody mineralnej, jeść lodów czy wychładzających posiłków. Należy natomiast jeść dużo zup, ciepło się ubierać, uprawiać sport. Ja staram się też zawsze włączyć zioła. Przy zapaleniach tarczycy można stosować różnie diety – eliminacyjne czy eliminacyjno – rotacyjne.

Na czym polega wsparcie dietetyczne w insulinooporności i cukrzycy?

Jest to zaburzenie metaboliczne wynikające ze słabej pracy trzustki, wątroby. Polega na tym, że w organizmie jest cały czas obecny stan zapalny, który przejawia się nadprodukcją insuliny. U większości pacjentów nie ma większych problemów z dietą, jednak jest też grupa u której trudniej jest doszukać się miejsca infekcji. Każdy mój pacjent dostaje informację, że potrzebna jest współpraca fizjoterapeuty lub osteopaty. Czasami konieczna jest też psychoterapia, ze względu na ogromne znaczenie stresu w takich sytuacjach. Insulinooporność jest stanem przedcukrzycowym, który można cofnąć. Rezygnujemy kompletnie ze słodyczy,  wprowadzamy regularne 3-4 posiłki dziennie, zwiększamy dodatek tłuszczu i białka, ograniczamy węglowodany. Przy cukrzycy wprowadzamy 4-5 posiłków.

Jakie znaczenie w leczeniu boreliozy ma pomoc dietetyka? Co wolno nam jeść w tej chorobie, a czego należy unikać?

Borelioza w ostrej fazie, kiedy mamy rumień, jest stosunkowo prosta do wyleczenia. Przy boreliozie przewlekłej, trwającej nawet kilka lat i niszczącej stawy oraz układ nerwowy, zalecenia są różne. Na pewno ogranicza się produkty mleczne, często też eliminuje gluten. Dieta powinna być wysoko odżywcza i dopasowana do danego pacjenta.

Czym są naturoterapia i zielarstwo?

Naturoterapia to bardzo szerokie pojęcie, obejmujące wszystkie terapie niezwiązane z medycyną klasyczną. Są to np. fizjoterapia, ziołolecznictwo, osteopatia. Wliczają się też w to terapie niekonwencjonalne, związane z oddziaływaniem energetycznym jednego człowieka dla drugiego. Są to jednak metody kontrowersyjne, z których nie każdy pacjent chce korzystać. Ja akurat nie zajmuję się bioenergioterapią – stosuję natomiast ziołolecznictwo, współpracuję z fizjoterapeutami i osteopatami. Ziołolecznictwo jest terapią konwencjonalną, jednak alternatywną do zachodniej medycyny klasycznej.

Z jakimi największymi trudnościami borykają się odchudzający się pacjenci?

Podstawowym problemem jest utrzymanie motywacji. Zazwyczaj pierwsze 2-3 miesiące są dość łatwe. Osoby otyłe często mają też zaniżone poczucie własnej wartości, dlatego nie wierzą w sukces. Czasami po osiągnięciu pierwszych sukcesów pacjenci odchodzą od diety, taki problem powtarza się u danej osoby cyklicznie. Dlatego przy otyłości odchudzanie ma dobre efekty, jeżeli pacjent korzysta z psychoterapii. Nieprawidłowych nawyków żywieniowych zazwyczaj uczymy się w domu – im później zabierzemy się za ich zmianę, tym trudniejsze to będzie.

Co sprawia największą trudność chorym, którzy muszą nagle zmienić nawyki żywieniowe? Jak należy sobie radzić z tymi trudnościami?

Chorzy pacjenci zazwyczaj nie mają większych trudności ze zmianą swoich nawyków. Niektórzy nie łączą swoich problemów zdrowotnych z dietą i dopiero podczas wizyty u dietetyka dowiadują się, co powoduje dane objawy. Generalnie tacy pacjenci potrafią przestawić się bardzo szybko na nową dietę.

Nasz projekt kierujemy głównie do licealistów, lecz nie tylko. Jakie rady  dotyczące odżywiania się chciałaby im Pani przekazać?

Przede wszystkim żeby, pomimo dostępnych w sklepach gotowych dań, gotowali w domu. Nie muszą być to skomplikowane potrawy, wystarczy kupić warzywa w warzywniaku, nieprzetworzone mięso czy jajka. Mogą być to tradycyjne przepisy (np. kapuśniak, barszcz, bigos), niekoniecznie modne teraz sałatki i owsianki, przygotowywane w większych porcjach na parę dni. Często obserwuję u pacjentów mechanizm, gdzie po skończeniu szkoły średniej lub studiów zaczynają pracę siedzącą, a ich waga zaczyna nagle rosnąć – wtedy wyraźnie widać jak nawyki wcześniejsze nawyki żywieniowe nie mogą być dalej ciągnięte. Ważne jest też jedzenie śniadań rano i zaczęcie od prostych zmian, tak żeby się nie pogubić.

Co myśli pani o dietach cud? Czy są szkodliwe, a jeżeli tak to dlaczego?

Diety takie jak oczyszczające głodówki są często nadużywane i stosowane nieumiejętnie. Poza tym ciało zdrowego człowieka potrafi oczyścić się samo kiedy jest taka potrzeba, dlatego niekoniecznie musimy je stosować.


Projekt UpHealth to reklama społeczna prowadzona w ramach olimpiady Zwolnieni z Teorii. Tym razem jej uczestniczki - Joanna Pokora oraz Karolina Zawadzka - postawiły na zdrowe odżywianie.
 
W mediach społecznościowych inicjatywy uczennice lubińskiego I Liceum Ogólnokształcącego opublikowały serię slajdów informacyjnych, która zaprezentowana została także w jednej z klas. Zawierała ona między innymi definicje pojęć związanych z dietetyką takich jak indeks glikemiczny czy błonnik spożywczy. Nie zabrakło też rad, jak poradzić sobie z podjadaniem, ograniczeniem kosztów zakupów spożywczych czy obliczeniem ilości potrzebnych organizmowi kalorii. Ponadto powstała seria filmów kulinarnych oraz wywiad z dietetykiem - panią Joanną Arciszewską.
 
Warto wspomnieć, że I Liceum Ogólnokształcące to szkoła, która w edycji 2019/2020 zajęła 1. miejsce w ogólnopolskim rankingu "Zwolnionych z Teorii" pod względem ilości projektów realizowanych w danej placówce. Uczniowie nie zwalniają tempa i w tym roku również podjęli się ich prowadzenia pomimo pandemii.
 
Zapraszamy do zapoznania się z materiałami przygotowanymi przez grupę, z pewnością każdy znajdzie w nich coś dla siebie!

Mamy nadzieję że wywiad okaże się przydatny i zwróci uwagę Czytelników na zdrowe odżywianie i jego znaczenie. Działania projektu wspierają  Pan Filip Strózik , Pan Bartosz Wieczorek, CK Muza, MPO i MUNDO w Lubinie, Społem oraz Lewiatan.

 

Słowa kluczowe: lubin
Wyślij link znajomemu: http://elubin.pl/wiadomosci,21875.html
Ten artykuł był czytany 95 razy.


brak komentarzy

Napisz komentarz!

Twoje imię: *
Twój komentarz: *
komentarz nie może być dłuższy niż 350 znaków
Znaczniki HTML: Wył.
BBCode: Włączone

Dostępne znaczniki:
[i] pochylenie [/i]
[b] pogrubienie [/b]
[u] podkreślenie [/u]


* - wymagane pola do dodania komentarza.

Wszystkie komentarze umieszczane przez użytkowników i gości portalu są ich osobistą opinią. Redakcja oraz właściciele portalu nie biorą odpowiedzialności za komentarze odwiedzających.


Copyright © 2006-2021 Portal miasta Lubina.
Strona wygenerowana w 0.043 sek.Lubin 1.0