Piątek, 26 kwietnia 2024 r.   Imieniny: Marzeny, Klaudiusza, Marceliny
Witaj, Społecznosć Lubina gość! Zarejestruj się lub Zaloguj do serwisu | Ilość osób online 70

Portal Lubina


UWAGA! Ten serwis uzywa cookies i podobnych technologii (brak zmiany ustawienia przegladarki oznacza zgode na to) ->>


Fotowoltaika Lubin

Wiadomości z Lubina
Czy warto od razu przejść na emeryturę? Czy warto od razu prze...
Wielu seniorów zastanawia się czy warto od razu po osiągnięciu wieku emerytalnego zrezygnować z pracy? Nie zawsze to się opłaca. Jeżeli po... »Oferty pracy PUP Lubin Oferty pracy PUP Lubin...
Przedstawiamy najnowsze oferty pracy dostępne w Powiatowym Urzędzie Pracy w Lubinie. Szczegółowe informacje i dane kontaktowe do pracodawc... »ĆWICZENIA VI KOMPANII NOP KWP WE WROCŁAWIU NA LUBIŃSKIEJ GIEŁDZIE I STADIONIE ĆWICZENIA VI KOMPANII ...
23 kwietnia bieżącego roku w godzinach 09 – 14. Na terenie lubińskiej giełdy i stadionu piłkarskiego odbyły się ćwiczenia dowódczo... »Ostatnie przymrozki i ich skutki dla przyrody - wypowiedź eksperta UPWr Ostatnie przymrozki i ...
Kilka ostatnich mroźnych nocy może mieć katastrofalne skutki dla sadowników i właścicieli winnic. W wielu ogrodach nie będzie w tym roku j... »

» archiwum wiadomości


Twoja wyszukiwarka

Zdrowie
Edukacja
Miasto
Lokale

Czy wiesz, że...?
Czy wiesz, że?...30.06.2000 Nagrodę Miasta Lubina otrzymał ks. Kazimierz Pracownik - czek na kwotę 10000 zł

Magazyn elubin.pl



Tanie części zamienne w Ucando



polec prawnika.pl

silesianseo.pll






Wiadomosci z Lubina i okolic
Przepis kulinarny: Ribollita z warzywami
Data dodania: 29 kwietnia 2021 — Kategoria: Wiadomości

Przepis kulinarny: Ribollita z warzywami

Polecamy doskonały przepis na ribollitę, czyli toskańską zupę z fasoli. Ribollita najlepiej smakuje na drugi dzień od ugotowania i temu zawdzięcza swoją nazwę, która oznacza „ugotowana na nowo”.

 

Ribollita z warzywami

www.halina.eu

Składniki:

  • 200g Suchej białej fasoli Jaś Tyczny Duży (np. marki Halina)
  • 200g wędzonego boczku
  • 1 duża cebula
  • 2 marchewki
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 mała cukinia
  • 4 średnie ziemniaki
  • 500ml przecieru pomidorowego
  • 250ml wody
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżka listków tymianku lub 1 łyżeczka suszonego
  • 1 łyżka posiekanych listków rozmarynu lub 1 łyżeczka suszonego
  • 200g Jarmużu
  • oliwa
  • sól i pieprz

 

Metoda:

  1. Fasolę moczymy przez noc. Następnego dnia gotujemy do miękkości.
  2. Wszystkie warzywa myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek siekamy.
  3. Boczek kroimy w 1cm słupki. Na odrobinie oliwy smażymy boczek. Powinien dobrze się wytopić i zarumienić. Jeśli boczek był bardzo tłusty zbieramy nadmiar oleju.
  4. Dodajemy warzywa i czosnek. Całość smażymy przez 5 minut po czym dodajemy pomidory, wodę oraz przyprawy. Solimy do smaku. Gotujemy na małym ogniu przez 10 minut i umieszczamy w garnku fasolę. Gotujemy jeszcze przez 15 minut.
  5. Jarmuż kroimy w duże kawałki i dodajemy do zupy. Całość gotujemy jeszcze przez 5 minut, Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

 

Smacznego!

 

Slowa kluczowe: lubin
Wyslij link znajomemu: http://elubin.pl/wiadomosci,22300.html
Ten artykul byl czytany 183 razy.


brak komentarzy

Napisz komentarz!

Twoje imie: *
Twoj komentarz: *
komentarz nie moze byc dluzszy niї 350 znakуw
Znaczniki HTML: Wyі.
BBCode: Wlaczone

Dostepne znaczniki:
[i] pochylenie [/i]
[b] pogrubienie [/b]
[u] podkreslenie [/u]


* - wymagane pola do dodania komentarza.

Wszystkie komentarze umieszczane przez uїytkownikуw i gosci portalu sa ich osobista opinia. Redakcja oraz wlasciciele portalu nie biora odpowiedzialnosci za komentarze odwiedzaj±cych.


Copyright © 2006-2024 Portal miasta Lubina.
Strona wygenerowana w 0.012 sek.Lubin 1.0