Piątek, 24 września 2021 r.   Imieniny: Gerarda, Teodora, Hermana
Witaj, Społecznosć Lubina gość! Zarejestruj się lub Zaloguj do serwisu | Ilość osób online 42

Portal Lubina


UWAGA! Ten serwis uzywa cookies i podobnych technologii (brak zmiany ustawienia przegladarki oznacza zgode na to) ->>


Wiadomości z Lubina
Helios zaprasza na MARATON BONDA! Helios zaprasza na MAR...
Cóż może być lepszego od piątkowego seansu w kinie Helios? Oczywiście kilka seansów w kinie Helios z rzędu, w ramach Nocnego Marato... »Oferty pracy z PUP Lubin Oferty pracy z PUP Lub...
Przedstawiamy najnowsze oferty pracy dostępne w Powiatowym Urzędzie Pracy w Lubinie. Szczegółowe informacje i dane kontaktowe do pracodawc... »Pierwsza przysięga na sztandar 16 Dolnośląskiej Brygady Obrony Terytorialnej. Pierwsza przysięga na ...
Z okazji Święta Wojsk Obrony Terytorialnej obchodzonego w 82. rocznicę powstania Polskiego Państwa Podziemnego, wręczone zostaną sztandary wojsko... »Renta rodzinna - studenci pierwszego roku mają czas do 30 września na złożenie w ZUS zaświadczenia z uczelni Renta rodzinna - stude...
Kontynuowanie nauki po zdaniu matury oznacza dalszą wypłatę renty rodzinnej po zmarłym rodzicu. Żeby to było możliwe trzeba jednak złożyć do ZUS ... »

» archiwum wiadomości

Magazyn elubin.pl





polec prawnika.pl

silesianseo.pll









Twoja wyszukiwarka

Zdrowie
Edukacja
Miasto
Lokale
Czy wiesz, że...?
Czy wiesz, że?...2-4.09.1995 Obchody 700-lecia Lubina

Pogoda
YoWindow.com
Wybrane wiadomości
Wiadomości z Lubina i okolic

Zupa z zielonej soczewicy z grzanką i serem korycińskim
Data dodania: 30 lipca 2021 — Kategoria: Wiadomości

Zupa z zielonej soczewicy z grzanką i serem korycińskim

Zielona soczewica to ważny składnik diety wegetariańskiej, ale również pyszny dodatek lub baza do zup i różnego rodzaju dań. Polecamy przepis na wyborną zupę z zielonej soczewicy z aromatycznym serem korycińskim. 

 

Składniki:

  • 200 zielonej soczewicy (np. marki Halina)
  • 1 duża cebula pokrojona w kostkę
  • 1 marchewka pokrojona w kostkę
  • 1 łodyga selera naciowego pokrojona w kostkę
  • 6 ząbków czosnku pokrojonych w plasterki
  • 1 słoik passaty
  • bagietka
  • ser koryciński (lub feta)
  • świeże oregano
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka octu winnego
  • oliwa
  • sól i pieprz

 

Przygotowanie:

  1. Soczewicę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. W oddzielnym garnku rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną cebulę, marchewkę, seler i 3 ząbki czosnku. Smażyć aż cebula się zeszkli i dodać passatę. Do słoika z passaty nalać do pełna wody i dodać do zupy. Posolić i gotować przez 5 minut.
  3. Po tym czasie dodać soczewicę i całość gotować przez kolejne 10 minut. Na sam koniec doprawić solą, pieprzem, cukrem i octem oraz dodać posiekane ząbki czosnku.
  4. Podawać z grzanką, pokruszonym serem korycińskim i świeżym oregano.

 

Smacznego!

Słowa kluczowe: lubin
Wyślij link znajomemu: http://elubin.pl/wiadomosci,22682.html
Ten artykuł był czytany 103 razy.


brak komentarzy

Napisz komentarz!

Twoje imię: *
Twój komentarz: *
komentarz nie może być dłuższy niż 350 znaków
Znaczniki HTML: Wył.
BBCode: Włączone

Dostępne znaczniki:
[i] pochylenie [/i]
[b] pogrubienie [/b]
[u] podkreślenie [/u]


* - wymagane pola do dodania komentarza.

Wszystkie komentarze umieszczane przez użytkowników i gości portalu są ich osobistą opinią. Redakcja oraz właściciele portalu nie biorą odpowiedzialności za komentarze odwiedzających.


Copyright © 2006-2021 Portal miasta Lubina.
Strona wygenerowana w 0.010 sek.Lubin 1.0