Wiadomości z Lubina

Policjanci ruchu drogowego zatrzymali 47-latka, który kierował motocyklem mając niezalegalizowaną tablicę rejestracyjną. Okazało się r&oac... »

Przedstawiamy najnowsze oferty pracy dostępne w Powiatowym Urzędzie Pracy w Lubinie. Szczegółowe informacje i dane kontaktowe do pracodawc... »

Dziesięć lat temu było ich niecałe 5 mln, dzisiaj ponad 6 mln osób dostaje co miesiąc emeryturę z ZUS. Liczba osób, które za... »

Wniosek o obniżenie stawek za ciepło dla mieszkańców Głogowa trafił już do Urzędu Regulacji Energetyki. Niższa cena będzie obowiązywać od ... »

Twoja wyszukiwarka
Zdrowie
Edukacja
Miasto
Lokale
Czy wiesz, że...?






Wiadomosci z Lubina i okolic
Przepis: Bezglutenowe pierożki gyoza z kapustą i grzybamiData dodania: 24 czerwca 2022 — Kategoria: Wiadomości

Azjatycka kuchnia pełna jest wspaniałych smaków, których połączenia nie zawsze wydają się oczywiste. Przedstawiamy przepis na smakowite pierożki gyoza z kapustą pekińską i grzybami w wersji bezglutenowej.
Bezglutenowe pierożki gyoza z kapustą i grzybami
Ciasto:
- 300g bezglutenowej uniwersalnej mieszanki piekarniczej (np. Ocelio)
- 200 ml wody
- 40 g oleju
- szczypta soli
Farsz:
- 350g grzybów (pieczarki, boczniaki, shitake)
- 200g kapusty pekińskiej
- 1 cebulka dymka
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka soli
Sos:
- 50ml japońskiego sosu sojowego
- 50ml octu ryżowego
Metoda:
- Składniki na ciasto łączymy w misce i wyrabiamy. Odstawiamy na 30 minut.
- Wszystkie składniki na farsz siekamy drobno. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy grzyby przez 5 minut. Następnie dodajemy czosnek i całą cebulkę dymkę, smażymy przez minutę i dodajemy na patelnię kapustę. Całość smażymy przez 2 minuty i podlewamy 50ml wody. Czekamy aż cała woda odparuje. Przekładamy farsz do miski, doprawiamy solą oraz olejem sezamowym. Ręcznym blenderem mielimy farsz w 3-4 miejscach przez 1 sekundę. Pozostawiamy do ostygnięcia.
- Z ciasta formujemy wałek o średnicy 2cm. Z wałka odkrawamy 1 cm i wałkujemy na okrągłe placki. Nakładamy farsz i zawijamy delikatnie. Jeśli zrobi się dziura możemy zakleić łatą z ciasta. Gyozę układamy na oprószonym mąką blacie.
- Na patelni rozgrzewamy olej. Układamy na patelni pierożki tak aby się nie stykały. Smażymy aż się zarumienią od spodu. Dodajemy pół szklanki wody i od razu przykrywamy patelnię pokrywką. Dusimy aż woda odparuje. Mieszamy składniki na sos i podajemy do pierogów.
Smacznego!
Wyslij link znajomemu: http://elubin.pl/wiadomosci,23923.html
Ten artykul byl czytany 146 razy.
brak komentarzy
Wszystkie komentarze umieszczane przez uŃytkownikŃw i gosci portalu sa ich osobista opinia. Redakcja oraz wlasciciele portalu nie biora odpowiedzialnosci za komentarze odwiedzajÂących.


Strona Glowna | O nas | Dla prasy | Prywatnosc | Patronat | Reklama | Kontakt |
Subskrybuj nasz kanaĹ RSS!
