Czwartek, 09 luty 2023 r.   Imieniny: Apolonii, Rajnolda, Mariana
Witaj, Społecznosć Lubina gość! Zarejestruj się lub Zaloguj do serwisu | Ilość osób online 29

Portal Lubina


UWAGA! Ten serwis uzywa cookies i podobnych technologii (brak zmiany ustawienia przegladarki oznacza zgode na to) ->>


Wiadomości z Lubina
Dolnośląscy seniorzy na 4 miejscu w kraju Dolnośląscy seniorzy n...
Panie chętniej sięgają po elektroniczny dokument niż panowie. Po miesiącu od wprowadzenia elektronicznej legitymacji, korzysta z niej już około 1... »OD 13 LUTEGO ZMIANA ORGANIZACJI OBSŁUGI W SPRAWACH PASZPORTOWYCH OD 13 LUTEGO ZMIANA OR...
Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom Klientów, Dolnośląski Urząd Wojewódzki we Wrocławiu reorganizuje formułę obsługi paszportowej od 1... »Czy możesz mieć atak serca i nie wiedzieć o tym ? Czy możesz mieć atak s...
Jak rozpoznać, że możesz być w niebezpieczeństwie. Jeśli chodzi o sygnały ostrzegawcze dotyczące zawału serca, istnieje wspólny zestaw ... »Repertuar Kina Muza w Lubinie (10.02 – 16.02.2023) Repertuar Kina Muza w ...
10.02 Piątek 10:00 > NHEF: Wiking Tappi – zestaw 2 (przedszkole) > ds 11:00 > Muza Baby Kino > Masz ci los > Pol / sk 13:... »

» archiwum wiadomości


Twoja wyszukiwarka

Zdrowie
Edukacja
Miasto
Lokale

Czy wiesz, że...?
Czy wiesz, że?...29.02.2000 Oficjalne otwarcie Centrum Informacji Europejskiej przy Szkole Podstawowej nr 1 w Lubinie. Otwarcia dokonali: Prezydent Miasta Lubina Dariusz Milka oraz Wicewojewoda Dolnośląski Andrzej Tatuśko.

Magazyn elubin.pl

iParts.pl - części samochodowe

Tanie części zamienne w Ucando



polec prawnika.pl

silesianseo.pll






Wiadomosci z Lubina i okolic
Strucla makowa
Data dodania: 03 grudnia 2022 — Kategoria: Wiadomości

Strucla makowa

Strucla makowa to prawdziwy klasyk wśród świątecznych wypieków. My przełamujemy tradycyjną konwencję i proponujemy ją w wersji z olejkiem migdałowym bądź rumowym, w towarzystwie rodzynek i orzechów włoskich. Pycha!

 

Składniki (3 strucle):

• 500 g mąki pszennej tortowej
• 14 g suszonych drożdży
• 5 żółtek z jajek L
• 60 g masła
• 50 g cukru
• 200 ml ciepłego mleka
• 1 opakowanie cukru waniliowego
• szczypta soli

Dodatkowo:

• 400 g maku mielonego BackMit
• 400 ml mleka
• 5 białek z jajek L
• 150 g rodzynek
• 150 g orzechów włoskich KRESTO
• 4 łyżki miodu
• 1,5 łyżeczki cynamonu
• otarta skórka z 1 pomarańczy
• kilka kropli olejku migdałowego lub rumowego

Na polewę:

• sok z 1/2 cytryny
• około 1 szklanki cukru pudru (do uzyskania odpowiedniej gęstości)
• 1,5 łyżki serka Mascarpone

Wykonanie:

1. Przelej mleko do garnka, dodaj masło i mieszaj do jego rozpuszczenia. Przestudź.
2. Mąkę przesiej, dodaj drożdże, sól, cukier waniliowy, żółtka oraz mleko z masłem (ciepłe). Całość miksuj około 5 minut. Miskę przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę do podwojenia objętości ciasta.
3. Mleko podgrzej z rodzynkami. Odstaw na 10 minut. Dodaj mak, posiekane orzechy, miód, cynamon, olejek oraz otartą skórkę. Całość wymieszaj i ostudź. Ubij białka na sztywno, dodaj do masy, wymieszaj.
4. Wyrośnięte ciasto podziel na 3 części. Rozwałkuj pierwszą część na prostokąt o wymiarach 30x20 cm. Wyłóż 1/3 masy, pozostawiając około 1,5 cm wolnego miejsca. Zroluj ciasto, końcówki zawiń pod spód. Gotową roladę zawiń w papier do pieczenia, zostawiając trochę luzu. Przełóż na blaszkę.
5. Powtórz czynność z pozostałymi dwoma częściami ciasta.
6. Odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
7. Nagrzej piekarnik do 170°C, z funkcją góra-dół. Piecz ciasto 35 minut.
8. Cukier puder połącz z sokiem cytrynowym i serkiem. Polej przestudzone ciasto.

Slowa kluczowe: lubin
Wyslij link znajomemu: http://elubin.pl/wiadomosci,24448.html
Ten artykul byl czytany 117 razy.


brak komentarzy

Napisz komentarz!

Twoje imie: *
Twoj komentarz: *
komentarz nie moze byc dluzszy niї 350 znakуw
Znaczniki HTML: Wyі.
BBCode: Wlaczone

Dostepne znaczniki:
[i] pochylenie [/i]
[b] pogrubienie [/b]
[u] podkreslenie [/u]


* - wymagane pola do dodania komentarza.

Wszystkie komentarze umieszczane przez uїytkownikуw i gosci portalu sa ich osobista opinia. Redakcja oraz wlasciciele portalu nie biora odpowiedzialnosci za komentarze odwiedzaj±cych.


Copyright © 2006-2023 Portal miasta Lubina.
Strona wygenerowana w 0.015 sek.Lubin 1.0