Czwartek, 20 lipca 2017 r.   Imieniny: Czesława, Hieronima, Eliasza
Witaj, Społecznosć Lubina gość! Zarejestruj się lub Zaloguj do serwisu | Ilość osób online 77

Portal Lubina


UWAGA! Ten serwis uzywa cookies i podobnych technologii (brak zmiany ustawienia przegladarki oznacza zgode na to) ->>


Wiadomości z Lubina
Wielkie Otwarcie Lidla w Cuprum Arena w Lubinie Wielkie Otwarcie Lidla...
20 lipca otwarty został  trzeci sklep Lidla w Lubinie – w Galerii Handlowej Cuprum Arena przy ul. Sikorskiego. Nie zabrakło przeci... »Jak przygotować się na rozmowę kwalifikacyjną? Jak przygotować się na...
Znalezienie właściwej oferty pracy i wysłanie dopracowanej aplikacji to dopiero początek. Chcąc zdobyć wymarzoną posadę, musisz dobrze przygotowa... »Dodatki w pracy Dodatki w pracy
Za pracę należy się wynagrodzenie. Oprócz pensji zasadniczej otrzymujemy również dodatki, np. za pracę w nocy lub w godzinach nadli... »7 oznak wypalenia w pracy 7 oznak wypalenia w pr...
Problemy z koncentracją, zmienne nastroje, zmęczenie – to kilka niepokojących sygnałów, które mogą świadczyć o tym, że potrze... »

» archiwum wiadomości


Reklama
Magazyn elubin.pl

silesianseo.pll














Twoja wyszukiwarka

Zdrowie
Edukacja
Miasto
Lokale

Czy wiesz, że...?
Czy wiesz, że?...1967 Zamknięcie głównych prac górniczych w ZG Lubin przed pełną eksploatacją

Pogoda
YoWindow.com
Wiadomości z Lubina i okolic

Co kryje w sobie sok jabłkowy?
Data dodania: 21 kwietnia 2017 — Kategoria: Wiadomości

Co kryje w sobie sok jabłkowy?

Sok jabłkowy jest jednym z najczęściej wybieranych rodzajów soku w Polsce. W 2015 roku aż 23% konsumentów wybrało ten smak jako ich zdaniem najlepszy[1]. Oprócz walorów smakowych, za który jest ceniony, sok jabłkowy jest też źródłem składników mineralnych i antyoksydantów. Warto poznać dokładniej wybrane właściwości tego soku i pić go na zdrowie!

Działanie antystresowe

Polifenole, inaczej zwane antyoksydantami, są ważnymi składnikami dla organizmu naturalnie występującymi w roślinach. Wspomagają ochronę organizmu przed wpływem wolnych rodników. Stan w organizmie, w którym podwyższony jest poziom wolnych rodników określa się mianem stresu oksydacyjnego. Przyczynami pojawienia się stresu oksydacyjnego mogą być m.in. zanieczyszczenia organizmu, stres, palenie papierosów oraz niewłaściwa dieta składająca się np. z żywności wysoko przetworzonej. Stres oksydacyjny może prowadzić do przedwczesnego starzenia się oraz poważnych chorób, takich jak miażdżyca. Aby zminimalizować ryzyko wystąpienia stresu oksydacyjnego warto zadbać o prawidłową dietę, która będzie bogata w antyoksydanty. Występują one w warzywach i owocach, dlatego w codziennym menu powinno pojawić się minimum 400 g owoców i warzyw. Jabłka, tak samo jak soki z nich pochodzące są ogólnodostępnym źródłem antyoksydantów. Dlatego warto sięgać po nie codziennie. Już jedna szklanka soku jabłkowego zapewnia pomiędzy 50 a 100 mg polifenoli.

Na dobre samopoczucie

Podenerwowanie, senność i ogólne zmęczenie mogą świadczyć o niedoborze potasu w organizmie.  Pierwiastek ten wpływa przede wszystkim na utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi, reguluje gospodarkę wodną organizmu oraz wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Aby uniknąć niekomfortowego samopoczucia oraz wspomóc prawidłowe funkcjonowanie organizmu, warto zwrócić uwagę na uzupełnienie tego pierwiastka w codziennym menu. Naturalnym źródłem potasu są m.in. soki warzywne i owocowe. Szklanka soku jabłkowego o pojemności ok. 200 ml pokrywa zapotrzebowania na potas w wysokości aż 220 mg.

Sok jak owoc

Każdego dnia należy spożywać minimum 400 g warzyw i owoców w ramach 5 zalecanych porcji. Dietę bogatą w sezonowe warzywa i owoce można wzbogacać o dostępne przez cały rok soki. „Sok to produkt zawierający 100-procentowy wsad owocowy, posiadający barwę, smak i zapach charakterystyczny dla owoców, z których pochodzi. Do  soków nie można dodawać sztucznych barwników, aromatów, ani też substancji konserwujących, czy cukrów.  Dlatego szklankę soku, uznaje się za jedną porcję owoców i śmiało można włączyć sok do codziennej diety” mówi dr Katarzyna Stoś, prof. nadzw. Instytutu Żywności i Żywienia.

[1] AIJN European Fruit Juice Association, Liquid Fruit Market Report, 2016, s. 24

Słowa kluczowe: lubin sok jabłkowy
Wyślij link znajomemu: http://elubin.pl/wiadomosci,16544.html
Ten artykuł był czytany 172 razy.


brak komentarzy

Napisz komentarz!

Twoje imię: *
Twój komentarz: *
komentarz nie może być dłuższy niż 350 znaków
Znaczniki HTML: Wył.
BBCode: Włączone

Dostępne znaczniki:
[i] pochylenie [/i]
[b] pogrubienie [/b]
[u] podkreślenie [/u]


* - wymagane pola do dodania komentarza.

Wszystkie komentarze umieszczane przez użytkowników i gości portalu są ich osobistą opinią. Redakcja oraz właściciele portalu nie biorą odpowiedzialności za komentarze odwiedzających.



Copyright © 2006-2017 Portal miasta Lubina.
Strona wygenerowana w 3.668 sek.Lubin 1.0