Poniedzialek, 24 stycznia 2022 r.   Imieniny: Felicji, Tymoteusza, Rafała
Witaj, Społecznosć Lubina gość! Zarejestruj się lub Zaloguj do serwisu | Ilość osób online 35

Portal Lubina


UWAGA! Ten serwis uzywa cookies i podobnych technologii (brak zmiany ustawienia przegladarki oznacza zgode na to) ->>



Wiadomości z Lubina
Oferty pracy – Rekrutacja – KGHM Oferty pracy – R...
KGHM zaprasza do współpracy wszystkich, którzy stawiają sobie odważne i ambitne cele – są gotowi na realizację codziennych wy... »TRAGEDIA NA DRODZE. NIE ŻYJE 77-LETNIA KOBIETA. POLICJANCI APELUJĄ O OSTROŻNOŚĆ TRAGEDIA NA DRODZE. NI...
Do tragicznego wypadku doszło w czwartek, 20 stycznia bieżącego roku, około godziny 13., na drodze numer 292. W zdarzeniu brały udział dwa pojazd... »Międzynarodowy grant dla Szkoły Podstawowej w Niemstowie Międzynarodowy grant d...
Projekt “Niezapomniani”  zgłoszony do  Instytutu Studiów nad Holokaustem i Prawami Człowieka im. Olgi Lengyel przez ... »Jest projekt budynku usług rekreacyjno-sportowych w Juszowicach Jest projekt budynku u...
Gmina Rudna opracowała dokumentację projektową na budowę budynku usług rekreacyjno-sportowych w Juszowicach. Dla mieszkańców oznacza to no... »

» archiwum wiadomości

Magazyn elubin.pl

iParts.pl - części samochodowe

Tanie części zamienne w Ucando



polec prawnika.pl

silesianseo.pll









Twoja wyszukiwarka

Zdrowie
Edukacja
Miasto
Lokale
Czy wiesz, że...?
Czy wiesz, że?...1960 Początek drążenia szybu wschodniego L-3 metodą mrożeniową

Pogoda
YoWindow.com
Wybrane wiadomości
Wiadomości z Lubina i okolic

Smakuj, ale nie marnuj, czyli comfort food w wydaniu zero waste
Data dodania: 30 listopada 2021 — Kategoria: Wiadomości

Smakuj, ale nie marnuj, czyli comfort food w wydaniu zero waste

Jesień to dla wielu z nas czas nostalgii, okresowego spadku formy i pogorszenia humoru. Czujemy się zmęczeni i pozbawieni energii – najchętniej prosto po powrocie z pracy lub uczelni położyliśmy się do ciepłego łóżka. To wprost idealny czas na drobne przyjemności i jak nic w tej roli sprawdza się comfort food, czyli posiłki pocieszające. Oto nasze propozycje, które nie tylko poprawią nam nastrój, ale też przygotujemy je zgodnie z ideą zero waste, bez marnowania żywności. Przyjemne z pożytecznym i ekologicznie!

 

Idea comfort food pojawiła się już w latach 60. ubiegłego wieku jako określenie dań, będących nostalgicznym wspomnieniem z bezpiecznego dzieciństwa. Współcześnie oznacza potrawę, która sprawia nam niebywałą przyjemność i poprawia nastrój. Dla każdego z nas będzie to inne danie – pyszna pizza z włoskich wakacji, nadmorskie gofry czy też niedzielny domowy rosół. Co ciekawe, smakołyki poprawiające nastrój wcale nie muszą wymagać od nas godzin spędzonych w kuchni. Wiele z nich przygotujemy z tego, co mamy w lodówce, a nawet z tego… co zostało nam z wczorajszego obiadu!

Drugie życie pieczywa

Każdego roku na świecie wyrzucane są miliony ton jedzenia i najczęściej jest to pieczywo. Tymczasem jest wiele sposobów, by dać wczorajszej bułce czy kromce chleba drugie życie, a przy okazji zaserwować sobie i bliskim prawdziwą ucztę. Możemy oczywiście część bochenka zamrozić, a zeschnięte bułki przerobić na bułkę tartą, czy zagęścić nimi zupę krem. Możemy też wykorzystać je inaczej, na przykład wyczarować z nich nietuzinkowy deser w angielskim stylu. Pudding chlebowy to tradycyjne danie kuchni brytyjskiej, sięgające aż XIII wieku. Wieczorna kawa lub herbata, a do niej pyszny słodki pudding z chleba i jabłek – brzmi jak scenariusz na dobry nastrój, a w jego realizacji pomoże nam przepis z jednej z najnowszych kolekcji przepisów na Thermomix® – „Comfort Food w wersji zero waste”, dostępny na platformie Cookidoo®. Chcąc wykorzystać czerstwe bułki, możemy też pozwolić sobie na śniadanie niczym w jednej z paryskich kawiarenek i przygotować chrupiące tosty francuskie z ulubionymi dodatkami. Z nową kolekcją przepisów na Cookidoo®, z czerstwego pieczywa przygotujemy nawet pyszne obiadowe kluseczki, a nawet knedle!

Z rosołu z wczoraj – nie tylko pomidorowa!

Wiadomo, że zupy gotowane na mięsie są bardziej wyraziste i treściwe. Nie każdy jednak lubi gotowane mięso i wie co z nim zrobić, by nie musieć go wyrzucić. Tu znów z pomocą przychodzi kolekcja „Comfort Food w wersji zero waste”, a w niej przepis na muffiny pizzowe z kurczakiem z rosołu i kukurydzą. Pizza to jeden z popularniejszych „poprawiaczy” nastroju – tu możemy mieć namiastkę jej smaku i wykorzystać to, co zalega nam w lodówce. Mięso z rosołu świetnie sprawdzi się też jako baza do frittaty – to świetny pomysł na dobre rozpoczęcie nawet najbardziej ponurego dnia!

 

Pudding z czerstwego pieczywa z jabłkami i twarogiem

(TM6, TM5)

   
 5 min  1 godz. 5 min  Łatwy  6 porcji  na 1 porcję: Wartość kaloryczna 1812.6 kJ, Wartość kaloryczna 433.2 kcal, Białko 12.9 g, Węglowodany 52.4 g, Tłuszcz 20.0 g, Sód 330.9 mg, Tłuszcze nasycone 10.7 g, Błonnik 2.7 g

Składniki

masło, do natłuszczenia naczynia do zapiekania
3-4 czerstwe bułki (ok. 150 g), pokrojone na kawałki
500 g jabłek, winnych, bez gniazd nasiennych, pokrojonych w ósemki
4 jajka
200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
450 g mleka
100 g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM lub 4 łyżeczki cukru wanilinowego
200 g twarogu, w kawałkach

30 g skrobi ziemniaczanej lub 30 g skrobi kukurydzianej
cukier puder, do oprószenia

Przydatne przybory kuchenne

naczynie do zapiekania (30 x 25 x 6 cm)

blender lub mikser

Części urządzenia Thermomix

kopystka, miarka

Sprzęt kuchenny

piekarnik

 

Przygotowanie z urządzeniem Thermomix®

 

1.  Rozgrzać piekarnik do temp. 170°C. Naczynie do zapiekania (30 x 25 x 6 cm) natłuścić masłem, odstawić.

2.  Do naczynia miksującego włożyć bułki i jabłka, rozdrobnić przy pomocy kopystki 5 s/obr. 6. Przełożyć do przygotowanego naczynia do zapiekania, odstawić.

3.  Do naczynia miksującego wbić jajka, dodać śmietanę, mleko, cukier, cukier waniliowy, twaróg i skrobię ziemniaczaną, wymieszać 30 s/obr. 3. Przelać do naczynia z rozdrobnionymi bułkami i jabłkami. Piec 1 godz. (170°C). Pudding z czerstwego pieczywa z jabłkami i twarogiem oprószyć cukrem pudrem i podawać na ciepło lub po ostudzeniu z dodatkiem np. sosu waniliowego.

 

Przygotowanie bez urządzenia Thermomix®

1.  Rozgrzać piekarnik do temp. 170°C. Naczynie do zapiekania (30 x 25 x 6 cm) natłuścić masłem, odstawić.

2.  Kawałki bułek i jabłek zblendować. Przełożyć do przygotowanego naczynia do zapiekania, odstawić.

3.  Do miski wbić jajka, dodać śmietanę, mleko, cukier, cukier waniliowy, twaróg i skrobię ziemniaczaną, zmiksować. Przelać do naczynia z rozdrobnionymi bułkami i jabłkami. Piec 1 godz. (170°C). Pudding z czerstwego pieczywa z jabłkami i twarogiem oprószyć cukrem pudrem i podawać na ciepło lub po ostudzeniu z dodatkiem np. sosu waniliowego.

 

Wskazówka

·   Aby smak jabłek był wyczuwalny w puddingu, należy użyć kwaśnych lub winnych odmian.

·   Przepisy „Cukier waniliowy”, „Cukier puder” i „Sos waniliowy” znajdują się na platformie Cookidoo®.

 

 

Słowa kluczowe: lubin
Wyślij link znajomemu: http://elubin.pl/wiadomosci,23142.html
Ten artykuł był czytany 83 razy.


brak komentarzy

Napisz komentarz!

Twoje imię: *
Twój komentarz: *
komentarz nie może być dłuższy niż 350 znaków
Znaczniki HTML: Wył.
BBCode: Włączone

Dostępne znaczniki:
[i] pochylenie [/i]
[b] pogrubienie [/b]
[u] podkreślenie [/u]


* - wymagane pola do dodania komentarza.

Wszystkie komentarze umieszczane przez użytkowników i gości portalu są ich osobistą opinią. Redakcja oraz właściciele portalu nie biorą odpowiedzialności za komentarze odwiedzających.


Copyright © 2006-2022 Portal miasta Lubina.
Strona wygenerowana w 0.011 sek.Lubin 1.0